Podcasts

Μαρί Κιουρί. Πορεία στο ακατόρθωτο, με πόνο, έρωτα, πάθη, προσβολές, δόξα και προσφορά.

Ένα Real podcast της Σεμίνας Διγενή, αφιερωμένο στον “μοναδικό διάσηµο άνθρωπο, του οποίου το ήθος δεν έχει διαφθαρεί από τη φήµη”. Αυτό είχε πει ο Άλµπερτ Αϊνστάιν, για την Μαρί Κιουρί. Μία από τις σηµαντικότερες µορφές της επιστήµης, στην οποία απονεµήθηκαν δύο βραβεία Νόµπελ: Στη φυσική το 1903 και στη χηµεία το 1911. Μια γυναίκα, που τα χρόνια των σπουδών της, τα πέρασε πάμφτωχη σε σοφίτα, τρώγοντας μόνο ψωµί με τσάι κι -όποτε υπήρχε- λίγο βούτυρο. Η γυναίκα που άλλαξε τον κόσμο!

Μια ανεπανάληπτη προσωπικότητα, στην οποία η ανθρωπότητα οφείλει πολλά. Μιας γυναίκας που τη στοίχειωνε η προσπάθεια να καταλάβει το αδύνατο! Τίποτε δε χαρίστηκε σ αυτό το κορίτσι, τη Μάνια από τη Βαρσοβία, από το 1867 που γεννήθηκε, μέχρι το τέλος της πολυτάραχης ζωής της το 1934. Μιας πορείας στο ακατόρθωτο, με βάσανα, έρωτες, πάθη, προσβολές, απαξίωση, πόνο, δόξα, προσφορά.

Επιμέλεια : Χρίστος Αλεξάνδρου.
Ηχοληψία-Μοντάζ: Λιάνα Τζερεφού.

Τα Real Podcasts πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Elpedison.

Αξιοποιήθηκε υλικό από το βιβλίο της Εύα Κιουρί MADAME CURIE, από την βιογραφία “Μαρία Σκλοντόφσκα Κιουρί” της Katarzyna Przegiętka, ακούστηκαν αποσπάσματα της παράστασης “Η Απολογία της Μαρί Κιουρί”, σε κείμενο και μουσικές Ευσταθίας και σε δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή. Στο θέατρο Αποθήκη.

Μοιράσου το: