Τhe 2Night Show: Ο viral αρχαιολόγος Θεόδωρος Παπακώστας απαντά γιατί τα αγάλματα στην αρχαιότητα είχαν μικρά μόρια

Ο αρχαιολόγος Θεόδωρος Παπακώστας που κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του διαδικτυακού κοινού με τις αφηγήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βρέθηκε καλεσμένος στο «The 2Night Show» και τον Γρηγόρη Αρναούτογλου.

Mεταξύ άλλων ο Θεόδωρος Παπακώστας μίλησε για τις «εταίρες» της εποχής που συνόδευαν τους άνδρες της εποχής κάθε φορά που υπήρχε πόλεμος.

Επιπλέον, ο αρχαιολόγος ανέλυσε τα αγάλματα αλλά και τα ρούχα που φορούσαν οι πολίτες της αρχαιότητας, ενώ ταυτόχρονα μίλησε και για την ανατομία τους.

Στην ερώτηση του Γρηγόρη Αρναούτογλου γιατί τα αρχαιοελληνικά αγάλματα είχαν μικρά πέη και σμιλευμένους γλουτούς.

«Οι γλουτοί ήταν έτσι επειδή γυμνάζονταν. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την καθιστική εργασία υποδεέστερη, θα έπρεπε κανείς να κάνει κάποια εργασία που να έχει κινητικότητα μέσα της», σχετικά με το μόριο των αρχαίων Ελλήνων ο Θεόδωρος Παπακώστας ανέφερε: « Αρχικά δε μπορείς να κάνεις τεράστια προεξοχή στο μάρμαρο, θα σου σπάσει. Κατά δεύτερον, δεν είχαν την δική μας αντίληψη κι εμμονή περί μεγεθών αλλά θεωρούσαν πως το σκεπτόμενο-πολιτισμένο είναι πιο “συνεσταλμένο”, ενώ το πιο μεγάλο είναι της πιο άγριας φύσης. Γι’ αυτό κι απεικόνιζαν σατύρους με μεγάλα μόρια»

«Επίσης τα συναντούσαμε σε σκηνές διονυσιακού χαρακτήρα, ενώ σε πιο ήπιες και πολιτισμένες στιγμές της ύπαρξής τους ήταν πιο συνεσταλμένοι», πρόσθεσε ο αρχαιολόγος.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ