Θα μπορούσε να είναι ακόμη ένα ντοκιμαντέρ με εξαιρετική σκηνοθετική επιμέλεια αλλά και στατιστικά στοιχεία που συνήθως μας εντυπωσιάζουν γιατί τα αγνοούμε. Το Unrest, είναι ένα εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ, όχι για το μέγεθος της παραγωγής του ούτε για την ποιότητα της σκηνοθεσίας του. Απλώς, μέσα από την καθημερινή ζωή ανθρώπων που πάσχουν από το Σύνδρομο της Χρόνιας Κόπωσης, ανακαλύπτουμε τη σοβαρότητα της ασθένειας, τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα αλλά και τα κενά που έχει, ακόμη και σήμερα, η έρευνα της ιατρικής κοινότητας.
Πρωταγωνίστρια και σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ είναι η ασθενής Jennifer Brea. Μία νέα γυναίκα με σπουδές στο Harvard και όνειρό της να γυρίσει όλο τον κόσμο. Στα 25 χρόνια της γνώρισε τον άντρα της ζωής της και τον παντρεύτηκε. Την ευτυχία της διέκοψε η ημέρα που άλλαξε ολόκληρη τη ζωή της. Περιγράφει ότι ανέβασε 40 πυρετό και αισθανόταν απίστευτη κόπωση. « Σηκωνόμουν να πιω ένα ποτήρι νερό και δεν μπορούσα να ξανακουνηθώ» λέει στην εισαγωγή του ντοκιμαντέρ.
Από τότε, η κόπωση, η εξάντληση και η σωματική κατάρρευση έγιναν μέρος της καθημερινής ζωής της. Σπάνια μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι ή από τον καναπέ. Έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια της αναζήτησης για το πρόβλημά της με επισκέψεις σε πολλούς γιατρούς. Απέκτησε ευαισθησία στους θορύβους και το φως αλλά οι απαντήσεις των ενδοκρινολόγων, των καρδιολόγων και όλων των γιατρών που επισκέφθηκε δεν μπορούσαν να δώσουν λύση ή ακόμη και να εντοπίσουν τα αίτια. Όπως λέει η ίδια, μόνο ο νευρολόγος εντόπισε διαταραχή μετατροπής.
Η Brea, έπειτα από δύο χρόνια και έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο κρεβάτι και με την απάντηση, ότι πάσχει από Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, άρχισε να ψάχνει μέσω διαδικτύου, ανθρώπους που πάσχουν από την ίδια νόσο αλλά και να ερευνά.
Οι μαρτυρίες και τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ασθένειας σε όλο τον κόσμο. Κυρίως γιατί οι κυβερνήσεις και τα ιατρικά ινστιτούτα δεν χρηματοδοτούν την έρευνα για την ασθένεια που οδηγεί στο θάνατο, έπειτα από επιπλοκές που προκαλεί η νόσος ή και σε αυτοκτονίες.
Συγκλονίζει η μαρτυρία της νεαρής Τζέσικα που είναι καθηλωμένη στο κρεβάτι για 8 χρόνια από τα 14 της. Κόλλησε έναν ιό γρίπης που την οδήγησε σε νοσηλεία τεσσάρων ετών. Οι γιατροί δεν ήξεραν τι να κάνουν και κανένας δεν μπορούσε να δώσει απάντηση. Ακόμη πιο συγκλονιστική όμως είναι η ιστορία της Καρίνα από την Δανία.
« Απήγαγαν» την κόρη τους
Η Καρίνα ζει στην Δανία και πάσχει από το ίδιο σύνδρομο. Είναι ανήλικη και στο ντοκιμαντέρ οι γονείς της περιγράφουν πώς πέντε αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι τους, άρπαξαν την Καρίνα και την μετέφεραν σε ψυχιατρική κλινική, καθώς η Δανία αντιμετωπίζει τη νόσο ως ψυχιατρική και οι γινείς κρίθηκαν υπεύθυνοι για τις συνθήκες απομόνωσης του κοριτσιού. Οι απόψεις στην ιατρική κοινότητα της Δανίας διίστανται με τον ψυχίατρο Per Fink να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής που του ασκείται για την επιμονή του στην ψυχιατρική θεραπεία της νόσου.
Την χώρισε γιατί νόμιζε ότι τον κοροϊδεύει
Στο πλαίσιο της παγκόσμιας άγνοιας, έχει μεγάλο ενδιαφέρον η ιστορία της Leeray που 12 γιατροί της έλεγαν ότι δεν έχει τίποτα. Ο σύζυγός της την εγκατέλειψε έπειτα από 14 χρόνια γάμου, με δύο ανήλικα παιδιά γιατί πίστευε ότι κάτι δεν πάει καλά στην ψυχολογία της συζύγου του ή ότι δεν ήταν ευτυχισμένη πια. Η ζωή διέψευσε τον σύζυγο, λίγα χρόνια αργότερα, όταν με το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, διαγνώστηκε και η κόρη του που είχε γίνει ήδη μητέρα. Αυτή η ιστορία κλείνει με τον Ράντι να επιστρέφει και να ζητά από την πρώην γυναίκα του να τον ξαναπαντρευτεί, όπως και έγινε.
Το Unrest είναι από τα ντοκιμαντέρ του Netflix που έχουν αποσπάσει πολύ καλές κριτικές γιατί κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα που δεν έχει βρει μέχρι σήμερα απαντήσεις και ταλαιπωρεί χιλιάδες οικογένειες στον πλανήτη.