Ρεκόρ παραβιάσεων από τους Τούρκους σε τρεις ημέρες στο Αιγαίο

Του Χρήστου Μαζανίτη

“Καρότο και μαστίγιο” από την Τουρκία στις σχέσεις με την Ελλάδα. Από τη μία ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαφημίζει ότι προσέρχεται με θετική ατζέντα και από την άλλη ξεδιπλώνεται η βεντάλια των παραβιάσεων στο Αιγαίο. Την Παρασκευή 4 μαχητικά F-16, 2 ATR 72 ναυτικής συνεργασίας και 4 κατασκοπευτικά τύπου CN-235 προχώρησαν σε συνολικά 51 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Το Σάββατο 2 ATR 72 και 2 CN-235 έγραψαν συνολικά 38 παραβιάσεις.

Την Κυριακή, τη στιγμή που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκεπτόταν την Θράκη κι έπειτα ταξίδευε για την Αθήνα, το κοντέρ έγραψε 51 παραβιάσεις. 4 κατασκοπευτικά αεροσκάφη τύπου CN-235 και 6 ελικόπτερα σήμαναν συναγερμό στα readiness της πολεμικής μας αεροπορίας, η οποία απογείωσε μαχητικά για την αναχαίτισή τους.

Σε Ρόδο, Κω, Χίο, Λήμνο και Λέσβο προκάλεσαν οι Τούρκοι, με αφορμή την άσκηση «Θαλασσόλυκος» που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 25 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 6 Ιουνίου, με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο.

Συνολικά σε 3 ημέρες σημειώθηκαν 140 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, περισσότερες απ’ όσες σημειώθηκαν όλο τον Απρίλιο, Μάρτιο και Φεβρουάριο.

Όμως, και ο απολογισμός του μήνα, δείχνει ότι σημειώθηκε ρεκόρ παραβιάσεων για το 2021, με το κοντέρ να σταματάει στις 297.

Όπως βλέπετε και στον πίνακα που ακολουθεί, οι παραβιάσεις των τριών ημερών ξεπέρασαν τον απολογισμό κάθε περασμένου μήνα του τρέχοντος έτους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ