Όλγα Τουρνάκη: Όταν έπαιζε την “αδελφή Θεοπίστη” στη θρυλική σειρά του Φώσκολου “Καλημέρα Ζωή”

Έφυγε σε ηλικία 89 ετών η σπουδαία ηθοποιός Όλγα Τουρνάκη. Υπηρέτησε την υποκριτική τέχνη για πάνω από μισό αιώνα και άφησε το στίγμα της ως ηγουμένη στο “Καλημέρα Ζωή”.

Μία σπουδαία μορφή του θεάτρου, του κινηματογράφου αλλά και πολλών θρυλικών τηλεοπτικών σειρών, η Όλγα Τουρνάκη έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, βυθίζοντας στο πένθος τον καλλιτεχνικό χώρο.

Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας.

Η αδελφή Θεοπίστη στη σειρά “Καλημέρα Ελλάδα”

Μία μεγάλη μερίδα τηλεθεατών θυμάται την Όλγα Τουρνάκη ως “αδελφή Θεοπίστη” στη σειρά του Νίκου Φώσκολου “Καλημέρα Ζωή” με την τηλεοπτική ηγουμένη να βρίσκεται στο στόχαστρο του ταξίαρχου Θεοχάρη. Και σε αυτό τον ρόλο της η σπουδαία ηθοποιός ξεχώρισε για τη δωρική ερμηνεία του ρόλου της.

Από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες της ασπρόμαυρης τηλεόρασης, η Όλγα Τουρνάκη έπαιξε σε θρυλικές σειρές όπως “Αστροφεγγιά”, “Ετυμηγορία”, “Η κραυγή των Λύκων”, “Λούμπεν” και έγινε δασκάλα πολλών νεότερων ηθοποιών ανάμεσά τους οι Αντώνης Καφετζόπουλος και Σπύρος Μπιμπίλας.

Γεννημένη το 1933 στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, σπούδασε αρχικά στη Γυμναστική Ακαδημία και για μικρό διάστημα στην Ιατρική Σχολή ενώ παράλληλα φοιτούσε στο Ωδείο Αθηνών με τον Μενέλαο Παλλάντιο. Ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και για περίπου μισό αιώνα υπηρέτησε τη θεατρική σκηνή του, παίρνοντας μέρος σε 90 παραστάσεις του.

Έως το 1958 συμμετείχε στον Χορό πολλών αρχαίων τραγωδιών όπως “Εκάβη”, “Κλυταιμνήστρα”, Ιφιγένεια εν Αυλίδι”. Το 1959 της δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να προαχθεί σε Κορυφαία (“Ορέστεια”, “Βάτραχοι” κ.α) ενώ από το 1968 άρχισε να ερμηνεύει μοναδικούς ρόλους ως πρωταγωνίστρια στη “Μήδεια”, στην “Εκάβη” και σε άλλα αρχαία δράματα. Ωστόσο παράλληλη ήταν η πορεία της στο νεότερο διεθνές και ελληνικό δραματολόγιο. Τελευταία της παράσταση στο Εθνικό Θέατρο ήταν στο έργο “Ντόγκβιλ” το 2004.

Αξιοσημείωτη ήταν η πορεία της και σε δραματικούς ρόλους κινηματογραφικών ταινιών την εποχή τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου όπως οι ταινίες “Οι ξενιτεμένοι”, “Στον δρόμο του Θεού”, “Αθώος ή Ένοχος” κ.α Μεταξύ 1978 και 1995 συμμετείχε σε 22 τηλεοπτικές θεατρικές παραστάσεις.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ