Ο Μιχάλης Ψύλος στον Realfm 97,8 για το βιβλίο “Δεσποινίς Στεφανόπολι”

Το βιβλίο του παρουσιάζει σήμερα το απόγευμα ο Μιχάλης Ψύλος. Ο δημοσιογράφος μίλησε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου για τοΔεσποινίς Στεφανόπολι”.

“Η Ιωάννα Στεφανόπολι ήταν μια εξαιρετική δημοσιογράφος, ήταν η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο Άβατο του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1890, σε ηλικία 15 ετών. Μια πολύ σημαντική πρωτιά. Μετά ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, έγραψε πάρα πολλά και σημαντικά βιβλία για τη Μακεδονία, για τα νησιά του Αιγαίου” περιέγραψε ο κ. Ψύλος.

Στην παρουσίαση θα μιλήσουν: Σοφία Βούλτεψη, Δημοσιογράφος, Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μαρία Ευθυμίου, Ιστορικός, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Μαρία Καραμεσίνη, Οικονομολόγος, Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Λούκα Κατσέλη, Οικονομολόγος, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου. Την εκδήλωση θα συντονίσει η κα Έλενα Ριζεάκου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

«Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι το χρονικό της νεότερης Ελλάδας, µέσω της πρωταγωνίστριας Ιωάννας Στεφανόπολι, της πρώτης Ελληνίδας που έγινε δεκτή στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου τον προπερασµένο αιώνα, σε ηλικία 15 ετών. Αυτό που συναρπάζει τον αναγνώστη είναι η απόλυτα τεκµηριωµένη γραφή του συγγραφέα του και οι απανωτές εκπλήξεις της αφήγησης, που µπορεί κανείς να το διαβάσει και σαν µυθιστόρηµα. Που, ωστόσο, δεν είναι. Η Ιωάννα Στεφανόπολι δε διακρίθηκε ως “ακτιβίστρια” για τα δικαιώµατα των γυναικών, αλλά µε την πένα, τη γνώση και την οξυδέρκειά της αγωνίστηκε επί δεκαετίες, ισότιµα µε τους άνδρες συναδέλφους της στον δύσκολο στίβο της ενηµέρωσης. Αφήνοντας πίσω της µια τεράστια κληρονοµιά, µε άγνωστες σελίδες της νεότερης ιστορίας µας» αναφέρει στο προλογικό σηµείωµα ο Βασίλης Βασιλικός.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ