Ο Καβάφης στην UNESCO

Ο Καβάφης στην UNESCO

 

Το 2013 είναι το έτος Κωνσταντίνου Καβάφη και τα αφιερώματα είναι πολλά. Ένα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για τον μεγάλο μας ποιητή της, θα προβληθεί τις εκδηλώσεις της UNESCO για το επετειακό έτος Καβάφη.

Το δελτίο Τύπου της ΕΡΤ αναφέρει:

 

“Το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά «Εποχές και συγγραφείς» με τίτλο «Η παγκοσμιότητα του Κωνσταντίνου Καβάφη», παραγωγής 2001, επελέγη να προβληθεί από την Ελληνική Επιτροπή της UNESCO στις εκδηλώσεις για το Επετειακό ‘Ετος Καβάφη.

Συγκεκριμένα, το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στο Παρίσι, καθώς και μέσω του διαδικτυακού τόπου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, στη διεύθυνση www.unesco-hellas.gr, ενώ το σχετικό link θα αποσταλεί προς τους αντίστοιχους διαδικτυακούς τόπους της UNESCO και τις Εθνικές Επιτροπές όλων των κρατών-μελών του Οργανισμού.

Για την ευχερέστερη θέαση από τους εκτός Ελλάδος χρήστες του διαδικτύου, το ντοκιμαντέρ είναι υποτιτλισμένο στην αγγλική γλώσσα.

Κάθε χρόνο η UNESCO τιμά προσωπικότητες που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της επιστήμης, της παιδείας και του πολιτισμού. Αποδεχόμενη σχετική πρόταση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής, καθιέρωσε ως Επετειακό Έτος το 2013, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση και 80 από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.

Το ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Κ. Καβάφη, εστιάζοντας στην απήχηση που είχε η ποίησή του σε ομοτέχνους του στο εξωτερικό. Παρατίθενται βιογραφικές πληροφορίες για τη γέννησή του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και τις συνεχείς μετακινήσεις της οικογένειάς του, πριν από την οριστική εγκατάσταση του ποιητή στη γενέθλια πόλη του, η οποία υπήρξε αστείρευτη πηγή έμπνευσης γι’ αυτόν. Οι απόψεις διακεκριμένων ανθρώπων της πνευματικής ζωής της Ελλάδας φωτίζουν ένα σημαντικό κεφάλαιο της καβαφικής φιλολογίας, καθώς και την απήχηση του καβαφικού έργου στο εξωτερικό.

Ποιήματα του Καβάφη, καθώς και ξένων ποιητών εμπνευσμένα από το έργο του, απαγγέλλει η ηθοποιός Λυδία Φωτοπούλου. Στην εκπομπή μιλούν, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής πανεπιστημίου Νάσος Βαγενάς, ο κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο συγγραφέας Άρης Μαραγκόπουλος.

Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο για θέαση στην ιστοσελίδα του Αρχείου της ΕΡΤ www.ert-archives.gr”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ