Νίκος Ξανθόπουλος: Η συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» το 1994

Ο Νίκος Ξανθόπουλος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Ο σπουδαίος ηθοποιός και τραγουδιστής είχε παραχωρήσει συνέντευξη μαζί με την Μάρθα Βούρτση στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω».

Νίκος Ξανθόπουλος: Θρήνος για το «παιδί του λαού» – Η ζωή και η σπουδαία καριέρα που έχτισε «πετραδάκι – πετραδάκι»

Η εκπομπή προβλήθηκε στο MEGA την 1η Νοεμβρίου του 1994 και το υλικό προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Χατζηνικολάου.

Οι δύο ηθοποιοί είχαν πρωταγωνιστήσει μαζί σε 6 ταινίες, οι οποίες άφησαν εποχή σε σημείο που ο κόσμος τότε θεωρούσε πως ήταν πραγματικό ζευγάρι. Χαρακτηριστική είναι η φράση που είχε πει η Μάρθα Βούρτση: «Στο κομμωτήριο πρόσφατα μου το χρεώσανε. “Γιατί δεν τον παντρεύτηκες;”. Με μαλώσανε».

Πέθανε ο Νίκος Ξανθόπουλος

Ο Νίκος Ξανθόπουλος ή αλλιώς το «παιδί του λαού», μέσα από τους κινηματογραφικούς του ρόλους και τα τραγούδια του εξέφραζε τα βάσανα εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο ίδιος είχε αναφέρει τότε στον Νίκο Χατζηνικολάου: «Εγώ είμαι από μία γειτονιά της Αθήνας, από τη Νέα Ιωνία. Τα βιώματά μου με τους πρόσφυγες της γειτονιάς αυτής ήταν βιώματα της φτωχολογιάς. Για εμένα ήταν εύκολο να μεταφέρω στο σινεμά τα βιώματα αυτά, να παίξω δηλαδή έναν άνθρωπο από αυτούς τους ανθρώπους που γνώριζα καλά, γνώριζα τα προβλήματά τους, τα όνειρά τους. Έτσι βγήκα στον κινηματογράφο. Επειδή ίσως ταίριαζε με την ιδιοσυγκρασία μου και την φυσιογνωμία μου ο ήρωας που υποδυόμουν, γι’ αυτό φαίνεται είχε επιτυχία».

«Εγώ με τα τραγούδια γυρίζω όλη την υφήλιο, οριζοντίως και καθέτως. Αυστραλία, Αμερική, Γερμανία… έχω συναντήσει ανθρώπους που μου έχουν μιλήσει με τέτοιο τρόπο που μου “κόπηκαν τα ήπατα”, που σε καθηλώνουν. Μου λέει ένας “εγώ σκαρφάλωνα στη μουριά έξω από τον θερινό κινηματογράφο και σε έβλεπα που έπαιζες κι έλεγα να με αξιώσει ο Θεός να γίνω σαν αυτόν τον ήρωα εκεί, να καταφέρω στη ζωή μου να κερδίσω, να βγω απέναντι“. Άνθρωποι που είχαν δυστυχία στη ζωή τους, δεν είχε το εισιτήριο να μπει μέσα. Και μου λέει “κοίταξε τώρα, έχω εργοστάσιο, έχω περιουσία. Δεν μπορείς να φανταστείς τι ήσουν για μένα, ήσουν η πυξίδα. Εσύ με οδήγησες, εσύ με έφτιαξες, εσύ μας ανάστησες, εσύ μας μεγάλωσες“. Εγώ λοιπόν αυτά όλα δεν μπορούσα να τα ξεχάσω όταν μου έλεγαν να αρνηθώ τον κινηματογράφο κι έμεινα σταθερός και πιστός εκεί. Το πιστεύω ότι κάτι κάναμε και κάτι προσφέραμε» είχε πει ο Νίκος Ξανθόπουλος. 

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης είχε μιλήσει συγκινημένος για τη ζεστασιά που έπαιρνε από τον κόσμο μέσα από το τραγούδι. «Στο τραγούδι έχεις άμεση επαφή με τον κόσμο, πας κοντά, τους μιλάς. Έβλεπα μία αγάπη, ζεσταινόμουν, πήγαινα κοντά στη ζεστασιά. Όλα αυτά τα χρόνια η αγάπη του κόσμου με ζέστανε, με κράτησε, με συντήρησε».

Η συνέντευξη του Νίκου Ξανθόπουλου και της Μάρθας Βούρτση στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω”

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ