Νίκος Ξανθόπουλος: Θρήνος για το «παιδί του λαού» – Η ζωή και η σπουδαία καριέρα που έχτισε «πετραδάκι – πετραδάκι»

Απέραντη θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του σπουδαίου ηθοποιού και τραγουδιστή Νίκου Ξανθόπουλου. Το αγαπημένο «παιδί του λαού» έφυγε από τη ζωή σήμερα, Κυριακή 22/01, σε ηλικία 89 ετών. Μέσα από τους κινηματογραφικούς του ρόλους και τα τραγούδια του εξέφραζε τα βάσανα εκατομμυρίων ανθρώπων και γι’ αυτό λατρεύτηκε σε κάθε άκρη της γης, όπου υπήρχε ομογένεια.

Πέθανε ο Νίκος Ξανθόπουλος

Ο Νίκος Ξανθόπουλος νοσηλευόταν για περισσότερο από ένα μήνα σε ιδιωτική κλινική στο Αιγάλεω. Τα σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε εδώ και χρόνια είχαν προξενήσει δυσλειτουργίες σε ζωτικά του όργανα. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του, η οικογένειά του δεχόταν δεκάδες τηλεφωνήματα από το εξωτερικό από ανθρώπους που αγωνιούσαν να μάθουν για την υγεία του.

Στο πλευρό του μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν η σύζυγός του, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Ποιος ήταν ο Νίκος Ξανθόπουλος

Ο Νίκος Ξανθόπουλος έγινε δημοφιλής τη δεκαετία του ’60, ως πρωταγωνιστής δραματικών ταινιών, ερμηνεύοντας κυρίως τον ρόλο του φτωχού και κατατρεγμένου λαϊκού παιδιού, που ζει μέσα στη δυστυχία αλλά τελικά λυτρώνεται.

Γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία της Αθήνας στις 14 Μαρτίου του 1934 και ήταν παιδί Ποντίων προσφύγων. Μεγάλωσε φτωχικά μαζί με την μητέρα του καθώς ο πατέρας του που ήταν τσαγκάρης και ψαράς απουσίαζε για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Κατά τα εφηβικά του χρόνια υπήρξε αθλητής της ΑΕΚ. Πέραν του αθλητισμού, λάτρευε το διάβασμα. Μεγαλώνοντας αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέατρο παρότι αρχικά τον γοήτευε η ιδέα να γίνει φιλόλογος. Ίνδαλμά του τότε υπήρξε ο Μάνος Κατράκης.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ηθοποιός της σκηνής από το 1957 έως το 1963, αφοσιώθηκε τελικά στον κινηματογράφο.

Το 1970 ίδρυσε δικό του θίασο και περιόδευσε στην Ελλάδα.

Η τελευταία του κινηματογραφική παρουσία έπειτα από απουσία 24 ετών ήταν το 1995 στην ταινία του Γιώργου Ζερβουλάκου “Με τον Ορφέα τον Αύγουστο”.

Στα τέλη του 2005 εξέδωσε σε βιβλίο την αυτοβιογραφία του “Όσα θυμάμαι και όσα αγάπησα“, μία ιδέα που γεννήθηκε έπειτα από συνέντευξή του στο περιοδικό “Εικόνες”. Στις 400 σελίδες αυτού του βιβλίου, διηγήθηκε τη ζωή του, έτσι όπως την έχτισε, «Πετραδάκι – πετραδάκι».

 

Νίκος Ξανθόπουλος: Οι δύο γάμοι και τα 4 παιδιά

Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια. Ο πρώτος του γάμος ήταν με την ηθοποιό, Ελένη Καρπέτα, ενώ ο δεύτερος με την Εριφύλη Ξανθοπούλου.

Νίκος Ξανθόπουλος
Φωτογραφία από τον λογαριασμό του Νίκου Ξανθόπουλο στο facebook

Νίκος Ξανθόπουλος: Η πορεία στην τηλεόραση και οι βιντεοκασέτες

Στην τηλεόραση πρωτοεμφανίστηκε το 1973 στη σειρά Αγρίμια.

Οκτώ χρόνια μετά τα Αγρίμια, το 1981, παίζει στο σήριαλ του Ερρίκου Θαλασσινού “Το ημερολόγιο ενός θυρωρού”. Υποδύεται τον καπετάνιο που θέλει να μπαρκάρει και δεν μπορεί να βρει κάπου να αφήσει τον γιο του. Ο ρόλος ήταν αφορμή να ξαναρχίσει το κάπνισμα.

Το 1994 έπαιξε στην τηλεοπτική δραματική σειρά “Στην κόψη του ξυραφιού”.

Το 1989 συνεργάζεται με τον Απόστολο Τεγόπουλο και τον Πάνο Κοντέλη στο “Μινόρε μιας καρδιάς” που κυκλοφόρησε σε 3 κασέτες και κατόπιν παίχτηκε στην ΕΡΤ σε 16 επεισόδια. Κατόπιν προέκυψε το “Η αγάπη που δε γνώρισε σύνορα” της οποίας τα γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη και το Παρίσι. Κυκλοφόρησε σε δύο κασέτες. Αργότερα προβλήθηκε σε 8 επεισόδια στο MEGA.

Ακολούθησαν άλλες δύο βιντεοπαραγωγές, “Η καρδιά του πατέρα” και “Έρωτας στο περιθώριο” που παίχτηκε και στην τηλεόραση στο κανάλι ΑΝΤ1, το 1992.

Νίκος Ξανθόπουλος: Η καριέρα στο τραγούδι

Για τις ανάγκες των ταινιών έγινε τραγουδιστής υπό την καθοδήγηση του Απόστολου Καλδάρα και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

Νίκος ξανθόπουλος
Φωτογραφία από τον λογαριασμό του Νίκου Ξανθόπουλου στο facebook

Μετά το 1971 σταμάτησε τις εμφανίσεις του στον κινηματογράφο και μεταπήδησε σε νέα καριέρα στο λαϊκό τραγούδι. Συνολικά έχει κυκλοφορήσει 9 άλμπουμ και 55 σινγκλ. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει γύρω στα 300 τραγούδια. Τα τραγούδια του υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Άκης Πάνου, Χρήστος Νικολόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος και άλλοι.

Στην μακρά αποχή του από κινηματογράφο και τηλεόραση είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και περιοδεύσει σε ΗΠΑ, Αυστραλία και σχεδόν όλη την Ευρώπη, γνωρίζοντας πάντα την αποδοχή και την αποθέωση από την ελληνική ομογένεια.

Νίκος Ξανθόπουλος: Οι ταινίες που άφησαν εποχή

Μερικές από τις ταινίες του που άφησαν εποχή ήταν οι εξής:

  • «Αγάπησα και πόνεσα»
  • «Η οδύσσεια ενός ξεριζωμένου»
  • «Ο κατατρεγμένος»
  • «Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη»
  • «Ταπεινός και περιφρονημένος»
  • «Η καρδιά του πατέρα»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ