Μαίρη Χρονοπούλου: Η συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» το 1996

Για το άγνωστο πρόσωπο της πίσω από τις κάμερες, τα δύσκολα παιδικά χρόνια, την «χρυσή εποχή» του ελληνικού κινηματογράφου και τον έρωτα μίλησε το 1996 στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» η Μαίρη Χρονοπούλου, που πέθανε σήμερα 6 Οκτωβρίου.

Στην εκπομπή, που προβλήθηκε στις 19 Απριλίου 1996 από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, η Μαίρη Χρονοπούλου είχε κάνει μία μεγάλη αναδρομή στην πορεία της στο κινηματογράφο και το θέατρο.

Στο υλικό, που προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Χατζηνικολάου, η Μαίρη Χρονοπούλου είχε αποκαλύψει το παιδικό όνειρο της που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ αλλά και το πώς αποφάσισε να γίνει ηθοποιός.

Στην ερώτηση αν είναι γυναίκα του κεφιού, όπως τραγουδάει στην ταινία «Μία Κυρία στα μπουζούκια», η μεγάλη κυρία του θεάτρου είχε απαντήσει: «Να πούμε ότι το κέφι όλο αυτό το έφτιαξε ο Γιάννης ο Δαλιανίδης που είχε την ικανότητα να πλάθει προσωπικότητες. Δεν νομίζω ότι ειδικά εκείνη την εποχή ήμουν γυναίκα του κεφιού. Όχι πως δεν έχω στιγμές κεφιού ή γλεντιού. Αλλά σαν προσωπικότητα, σαν άνθρωπος θα έλεγα ότι είμαι μάλλον γκρινιάρα, μάλλον περίεργη και μάλλον δύσκολο άτομο».

Στη συνέχεια είχε αναφέρει ότι η μεγάλη αγάπη της ήταν το μπαλέτο και δεν είχε σκεφτεί ποτέ να γίνει ηθοποιός. «Η Μαίρη Χρονοπούλου δεν ήθελε να γίνει ηθοποιός. Έγινε ολότελα τυχαία. Η Μαίρη Χρονοπούλου είχε πάει στον χορό αρχαίου δράματος από το Λύκειο Ελληνίδων πιστεύοντας ως αφελής παιδίσκη ότι όταν πας στον χορό αρχαίου δράματος χορεύεις. Η Μαίρη Χρονοπούλου είχε ψώνιο πάντοτε – και το έχει μέχρι τώρα- να είναι μία μεγάλη μπαλαρίνα», είχε πει η Μαίρη Χρονοπούλου.

Όπως είχε εξομολογηθεί δεν ήθελε να γίνει ηθοποιός και όταν έβλεπε «θεατρίνους» τους λυπόταν. «Γιατί εμείς με την Μάρω Κοντού που ήμασταν από τότε φίλες στον χορό, 17 χρονών κάναμε το χάζι μας, την πλάκα μας. Παίρναμε τα πρόστιμα μας απανωτά από τις πλάκες που κάναμε. Και οι δυο νιώθαμε μία τεράστια λύπηση για την αγωνία των ηθοποιών που βλέπαμε γύρω μας και βλέπαμε πολύ άριστους ηθοποιούς», είχε αναφέρει η Μαίρη Χρονοπούλου.

«Είχα το στήριγμα της μεγάλης κυρίας Κυβέλης»

Όταν η Δέσπω Διαμαντίδου της έλεγε να γίνει ηθοποιός η Μαίρη Χρονοπούλου είχε πει ότι της απαντούσε: «Άσε μας καλέ». Ωστόσο όταν ανέβηκε ένα έργο στο θέατρο Ακροπόλ με την Τζένη Καρέζη και τον Ντίνο Ηλιόπουλο είχε έναν μικρό ρόλο. Όταν αποφασίστηκε να προστεθεί και ένα κομμάτι επιθεώρησης οι δύο πρωταγωνιστές έφυγαν και έμεινε ο ρόλος της Καρέζη στην Μαίρη Χρονοπούλου, που ανέβηκε στο σανίδι δίπλα στην Κυβέλη.

Μάλιστα είχε αποκαλύψει ότι το πρώτο βράδυ δεν ήθελε να βγει στην σκηνή και χρειάστηκε να της δώσει μία «γονατιά» ο Αλέκος Σακελλάριος για να βγει μπροστά στο κοινό. «Είχα το στήριγμα της μεγάλης κυρίας Κυβέλης. Είχε βασανίζει πολύ μεγάλο κόσμο. Έλα, που με συμπάθησε εμένα. Και έδωσε μία συνέντευξη και είπε ότι αυτή θα γίνει μεγάλη ηθοποιός, το αγγούρι», είχε πει η Μαίρη Χρονοπούλου.

«Δεν νομίζω ότι έγινα ποτέ σταρ»

Για τον Γιάννη Δαλιανίδη η Μαίρη Χρονοπούλου είχε σημειώσει ότι είχε το «άγγιγμα του Μίδα» στον κινηματογράφο και τις καριέρες των ηθοποιών. «Δεν νομίζω ότι έγινα ποτέ σταρ. Σταρ θα πει να κάνεις αυτό που θέλεις, να διαλέγεις αυτό που θέλεις, από σενάριο μέχρι τον συμπρωταγωνιστή σου. Εγώ δεν είχα αυτή την πολυτέλεια. Ήμουν μία καλή πρωταγωνίστρια της Φίνος Φιλμ», είχε εξηγήσει η ηθοποιός.

Επιπλέον αναφέρθηκε σε όλους τους μεγάλους ηθοποιούς με τους οποίους συμπρωταγωνίστησε όπως τον Κώστα Καζάκο, τον Νίκο Κούρκουλο και τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Μάλιστα με τον Ανδρέα Μπάρκουλη ήταν αρραβωνιασμένη για 2,5 χρόνια και τον είχε ευχαριστήσει επειδή την έκανε θιασάρχη και «προσπάθησε και αγωνίστηκε για την καριέρα μου όσο κανένας άλλος στην ζωή μου. Φρόντισε παρά πολύ την καριέρα μου».

«Με σακάτεψε το σύνδρομο εγκατάλειψης του πατέρα μου»

Η Μαίρη Χρονοπούλου είχε αναφερθεί και στο γιατί δεν απέκτησε ποτέ οικογένεια. «Ήμουν πολύ υπεύθυνο άτομο. Σε δύο πράγματα ήμουν πολύ υπεύθυνη: στην δουλειά μου και στην οικογένεια. Πιστεύω ότι τα παιδιά δεν γίνονται ανώδυνα και ανεύθυνα. Πρέπει να πιστέψεις ότι βρήκες έναν άνδρα που με αυτόν θα τελειώσει η ζωή σου για να κάνεις ένα παιδί. Δεν πίστεψα ποτέ ότι αυτός ο άνθρωπος θα ήταν αυτός που θα τελείωνα τη ζωή μου», είχε πει η ηθοποιός.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι είχε παρά πολύ άσχημα παιδικά χρόνια. «Είναι φρικτό η έλλειψη ενός γονιού. Είναι χειρότερο από την ορφάνια. Μου έλειψε πολύ η παρουσία του πατέρα. Και επειδή ο πατέρας μου ήταν κατεξοχήν άνθρωπος, όχι υπεύθυνος, χαροκόπος, γλεντζές, γυναικάς ήταν η μητέρα μου που έφυγε. Δεν άντεξε να ζήσει κοντά του. Μου δημιούργησε αυτό που θα λέγαμε ”δονζουάνιο” σύμπλεγμα. Ο Δον Ζουάν έφευγε για να μην τον εγκαταλείψουν. Έφευγα πάντα από τις σχέσεις μου. Διέλυα τις σχέσεις πριν με εγκαταλείψουν», είχε σημειώσει η ηθοποιός.

«Το σύνδρομο της εγκατάλειψης του πατέρα μου με σακάτεψε στην μετέπειτα ερωτική και γυναικεία μου ζωή», είχε πει τότε η Μαίρη Χρονοπούλου.

«Η υπέρτατη ελευθερία είναι το φευγιό από αυτή τη γη»

Η ηθοποιός είχε μιλήσει και για την ταινία που γύριζε τότε με τίτλο: «Προς την ελευθερία». «Δεν είναι ένας θανατικός τίτλος, συμβολικός; Τόσο που σκέφτομαι ότι μετά από αυτή την ταινία μπορεί και να πεθάνω. Πιστεύω ότι η υπέρτατη ελευθερία είναι το φευγιό από αυτή τη γη. Τόσο πολύ», είχε αναφέρει η Μαίρη Χρονοπούλου.

Τέλος είχε υποστηρίξει ότι το μοναδικό όνειρο που δεν μπόρεσε να κάνει πραγματικότητα είναι να χορέψει μία φορά σαν μπαλαρίνα. Κλείνοντας την εκπομπή είχε πει: «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι ολότελα ελεύθερη».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ