Αεροπλάνο βγήκε εκτός διαδρόμου κατά τη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης – Τρομακτικά βίντεο

Παραλίγο τραγωδία στις ΗΠΑ, με ένα φορτηγό αεροπλάνο της FedEx να πραγματοποιεί αναγκαστική προσγείωση σε αεροδρόμιο του Τενεσί, έχοντας βλάβη στο σύστημα προσγείωσης.

Οι πιλότοι του αεροπλάνου κατάλαβαν το πρόβλημα ενώ βρίσκονταν στον αέρα και αναγκάστηκαν να γυρίζουν στο μητροπολιτικό αεροδρόμιο της Τσατανούγκα. Αφού έκανε πολλούς κύκλους γύρω από τον διάδρομο προσγείωσης -πιθανότατα για να κάψει όσο περισσότερα καύσιμα-, το αεροπλάνο έκανε την τελική του προσέγγιση.

Αυτόπτες μάρτυρες βιντεοσκόπησαν την αναγκαστική προσγείωση του Boeing 757 της FedEx. Στα πλάνα που καταγράφηκαν και κάνουν τον γύρω του διαδικτύου φαίνεται το αεροσκάφος να γλιστράει στον αεροδιάδρομο και τελικά να βγαίνει εκτός διαδρόμου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προσγείωσης βγαίνουν καπνοί από τους κινητήρες του αεροπλάνου και σπινθήρες από το εκτεθειμένο κύτος του.

Ευτυχώς, δεν σημειώθηκε πυρκαγιά ή έκρηξη και το τριμελές πλήρωμα του σκάφους δεν τραυματίστηκε.

Δείτε βίντεο από την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνο της FedEx:

 

Η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Τσαττανούγκα του Τενεσί, Lindsey Rogers, σε δήλωσή της την Πέμπτη τόνισε ότι «Το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση, βγαίνοντα εκτός διαδρόμου. Ακινητοποιήθηκε μεταξύ του διαδρόμου προσγείωσης και της “Jubilee Drive” στην περιοχή ασφαλείας».

Σε ανακοίνωσή της στα social media, η Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Τσαττανούγκα πρόσθεσε ότι «δεν υπήρξε πυρκαγιά, μόνο καπνός από τους κινητήρες. Και οι τρεις άνθρωποι που βρίσκονταν στο αεροσκάφος διασώθηκαν και δεν φέρουν τραυματισμούς».

Αρκετές φωτογραφίες από το ατύχημα δείχνουν την κατεστραμμένη αριστερή τουρμπίνα του αεροσκάφους, ενώ άλλες δείχνουν τη σκάλα από την οποία πιθανόν βγήκε το πλήρωμα. Στις εικόνες φαίνεται το κύτος του αεροπλάνου χωρίς να έχουν κατέβει οι τροχοί προσγείωσης. Η ακριβής αιτία της βλάβης του συστήματος προσγείωσης παραμένει ασαφής.

Τα Boeing 757 διαθέτουν τρία αναδιπλούμενα συστήματα τροχών προσγείωσης – ένα στη μύτη και δύο κύρια στο πίσω μέρος. Στις φωτογραφίες φαίνεται ότι δεν αναπτύχθηκε κανένα από αυτά, αν και αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της ζημιάς που προκλήθηκε κατά τη συντριβή.

Η FAA (Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορία) αποκάλυψε ότι η πτήση 1376 της FedEx κατευθυνόταν προς το Διεθνές Αεροδρόμιο του Μέμφις όταν αναγκάστηκε να επιστρέψει στο μητροπολιτικό αεροδρόμιο της Τσατανούγκα.

Η συντριβή συνέβη γύρω στις 11:45 μ.μ., περίπου 40 λεπτά μετά το σήμα κινδύνου που εξέδωσε το αεροπλάνο.

Αεροπλάνο FedEx αναγκαστική Προσγείωση

Αεροπλάνο FedEx αναγκαστική Προσγείωση

Αεροπλάνο FedEx αναγκαστική Προσγείωση

Αεροπλάνο FedEx αναγκαστική Προσγείωση

Αεροπλάνο FedEx αναγκαστική Προσγείωση

Αεροπλάνο FedEx αναγκαστική Προσγείωση

Οι ανησυχητικές εκθέσεις της FAA

Το συγκεκριμένο ατύχημα συνέβη λιγότερο από δύο μήνες μετά τη δημοσίευση έκθεσης της FAA, η οποία αποκάλυψε δεκάδες «παρ’ ολίγον ατυχήματα» μεταξύ αεροσκαφών στις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι. Υπήρξαν 46 “παρ’ ολίγον συγκρούσεις” τον Ιούλιο, όπως έδειξαν οι εκθέσεις που μοιράστηκε η αεροπορική αρχή, οδηγώντας πολλούς εργαζόμενους στις αεροπορικές εταιρείες εκείνη την εποχή να εκφράσουν φόβους ότι είναι θέμα χρόνου να συμβεί ένα καταστροφικό περιστατικό στις ΗΠΑ.

Πρόσφατα παραδείγματα περιλαμβάνουν αρκετές περιπτώσεις αεροσκαφών που παραλίγο να συγκρουστούν κατά την απογείωση ή την προσγείωση σε μεγάλα αεροδρόμια των ΗΠΑ. Άλλα περιλαμβάνουν ένα παραλίγο ατύχημα στον αέρα μεταξύ δύο αεροσκαφών που ταξίδευαν με ταχύτητα άνω των 500 μιλίων/ώρα.

Μάλιστα, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η American Airlines, η United Airlines και η Southwest Airlines, απέσυραν αεροσκάφη από τον στόλο τους, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τα δυνητικά καταστροφικά σφάλματα.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου κατηγόρησαν την έλλειψη ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας που ανάγκασε πολλούς επαγγελματίες να εργάζονται υπερωρίες. Οι απαιτήσεις της δουλειάς έχουν οδηγήσει ορισμένους σε εξουθένωση και χρησιμοποιούν ακόμη και αλκοόλ και υπνωτικά χάπια για να ανακουφιστούν από το άγχος.

Σε μια έκθεση για την ασφάλεια που κατατέθηκε πέρυσι, ένας από τους ελεγκτές δήλωσε: «Οι ελεγκτές κάνουν λάθη δεξιά και αριστερά. Η κόπωση είναι ακραία. Το περιθώριο ασφάλειας έχει δεκαπλασιαστεί. Το ηθικό είναι στο ναδίρ. Πιάνω τον εαυτό μου να παίρνει ρίσκα και να κόβει δρόμο που κανονικά δεν θα έπαιρνα ποτέ. Είναι θέμα χρόνου να συμβεί κάτι καταστροφικό».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ