Καλή Καλό: Τι είχε πει ο Σπύρος Μπιμπίλας στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή στο ΟΝΕ για τις δύσκολες ώρες της ηθοποιού στο Γηροκομείο Αθηνών

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου της πρωταγωνίστριας της επιθεώρησης που μεσουράνησε τις δεκαετίες 1950, 1960 και 1970, Καλή Καλό.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Καλλιόπη Δαμβέργη και γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Δεκεμβρίου 1926, με καταγωγή από το Ρέθυμνο. Μητέρα της ήταν η Χρύσα, κόρη του στρατηγού Γ. Καλοχριστιανάκη, υπασπιστή του Ελευθέριου Βενιζέλου, επίσης ηθοποιός και μια χειραφετημένη για την εποχή γυναίκα. Πατέρας της ήταν ο Νίκος Δαμβέργης, της οικογένειας των φαρμακοβιομηχάνων.

Η πρώτη παρουσία της Καλής σε θεατρική παράσταση ήταν σε ηλικία μόλις τριών ετών, στη Δασκαλίτσα του Ντάριο Νικκοντέμι, μετά από απόφαση της Μαρίκας Κοτοπούλη, στο θέατρο της οποίας έπαιζε η μητέρα της.

Εκτός από τη θεατρική της σταδιοδρομία, η Καλό έμαθε μόνη της ξένες γλώσσες και ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές στην παιδοψυχολογία στη Λωζάνη και συγκεκριμένα, στα συστήματα των Μοντεσσόρι, Ντεκρολύ και Πεσταλότσι. Είναι, μάλιστα, δημιουργός των «Πρότυπων Εκπαιδευτηρίων Καλής Δαμβέργη».

Σπ. Μπιμπίλας: «Από τα θέατρα και τα σχολεία της, έμεινε μόνη»

Για τις δύσκολες στιγμές της Καλής Καλό στο Γηροκομείο Αθηνών, είχε μιλήσει λίγες ημέρες πριν τον θάνατο της Καλής Καλό, ο Σπύρος Μπιμπίλας στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή στο ONE. Μεταξύ άλλων, είχε μιλήσει για την μεγάλη πρωταγωνίστρια της επιθεώρησης και τις δύσκολες στιγμές της στο Γηροκομείο Αθηνών.

«Ένα σπουδαίο όνομα του παρελθόντος είναι η Καλή Καλό. Είναι 98 ετών αυτή τη στιγμή, έχει περάσει μία ζωή με θέατρα και σχολεία δικά της. Μία ζωή πολυτάραχη και αυτή τη στιγμή έμεινε μία γηραιά κυρία με μία μικρή σύνταξη. Βρίσκεται στο Γηροκομείο Αθηνών, αλλά δεν είναι καλά πια. Κι άλλοι παλιοί ηθοποιοί είναι έτσι, έχουν μείνει χωρίς κανέναν συγγενή», ανέφερε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ