Γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε να βλέπουμε τις ίδιες σειρές ξανά και ξανά – Ψυχολόγος εξηγεί

Είτε είστε καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι λόγω ενός κρυολογήματος, είτε αισθάνεστε χάλια, είτε απλά χρειάζεστε παρέα, οι αγαπημένες σας σειρές είναι πάντα εκεί για να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα.

Ακόμα κι αν ξέρετε απ’ έξω όλους τους διαλόγους και αν γνωρίζετε όλη η ιστορία από την αρχή μέχρι το τέλος, η σειρά που έχετε δει 1.000 φορές καταφέρνει με έναν περίεργο τρόπο να σας ηρεμήσει.

Μόνο το άκουσμα του τραγουδιού των τίτλων αρχής έχει μια άμεση ηρεμιστική επίδραση, οπότε δεν είναι περίεργο που όλοι οι άνθρωποι κυνηγούν διαρκώς το συναίσθημα που νιώθουν από την επαναληπτική προβολή των αγαπημένων τους τηλεοπτικών σειρών.

Έχετε όμως αναρωτηθεί γιατί έχουμε τόση εμμονή με το να βλέπουμε τις ίδιες σειρές ξανά και ξανά. Θρυλικές σειρές όπως το «The Office», τα «Φιλαράκια», το «New Girl», το «How I Met Your Mother», το «Grey’s Anatomy» είναι από τα καλύτερα παραδείγματα «comfort show» (σειρά παρηγοριάς). Καθεμία από αυτές έχει συνεχή ιστορία, αλλά τα μεμονωμένα επεισόδια μπορούν να γίνουν κατανοητά χωρίς το επιπλέον πλαίσιο.

Έτσι, οι άνθρωποι μπορούν να ξαναπιάσουν τη σειρά από όποιο σημείο επιθυμούν, χωρίς να χρειάζεται να δεσμευτούν να παρακολουθήσουν μια ολοκαίνουργια σειρά, η οποία απαιτεί να αφιερώσουν πολλή προσοχή και υπομονή, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γνωρίσουν από την αρχή το νέο καστ.

Είναι πολύ πιο εύκολο να ξαναβάλετε τη σειρά αντί να χάνετε χρόνο για να ψάξετε κάτι νέο ανάμεσα στις χιλιάδες επιλογές των πολλών υπηρεσιών streaming (Netflix, Amazon Prime, Disney+ κ.α.)

Οι πάρα πολλές επιλογές είναι ενοχλητικές για τους περισσότερους ανθρώπους που θέλουν να χαλαρώσουν έπειτα από μια κουραστική ημέρα. Είναι πολύ πιο εύκολο να βάλουν μία από της «σειρές παρηγοριάς».

Γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε να βλέπουμε τις ίδιες σειρές

Οι χαρακτήρες του σόου είναι τόσο οικείοι που η παρουσία τους στο σπίτι είναι παρόμοια με εκείνη των πραγματικών φίλων, καθώς γνωρίζετε τα πάντα για εκείνους και έχετε δει μερικές από τις πιο προσωπικές στιγμές της «ζωής» τους.

Και για κάποιο περίεργο λόγο, αρέσει στους ανθρώπους να ξαναζούν τις ιστορίες αυτές και δεν τις βαριούνται ποτέ. Αλλά γιατί;

H ψυχολόγος Pamela Rutledge εκτιμά ότι οι άνθρωποι λαχταρούν τη «δομή και την προβλεψιμότητα» που τους παρέχουν οι αγαπημένες τους σειρές. «Το να βρίσκουμε παρηγοριά στα απομεινάρια της ποπ κουλτούρας δεν είναι νέο φαινόμενο, αν και είναι παράξενο» εξήγησε η ίδια.

«Η επιστήμη της επαναληπτικής παρακολούθησης είναι απλή και διαισθητική. Αναζητούμε οικεία ερεθίσματα σε αντίθεση με τα άγνωστα σε περιόδους άγχους. Βρίσκουμε ανακουφιστικό -ακόμα και αναζωογονητικό- να παρακολουθούμε πράγματα που έχουμε ήδη δει, επειδή είναι εύκολο για τον εγκέφαλο και μειώνει το γνωστικό του φορτίο. Μπορεί να γίνει πραγματικά θεραπευτικό, ειδικά αν αισθάνεστε αγχωμένοι» πρόσθεσε.

«Η παρακολούθηση του ίδιου έργου πολλές φορές επιβεβαιώνει ότι υπάρχει τάξη στον κόσμο και ότι μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ασφάλειας και άνεσης σε ένα αρχέγονο επίπεδο» συνέχισε.

Η ίδια ενθάρρυνε τους φανατικούς θεατές μίας σειράς να προσέχουν πώς ακριβώς αισθάνονται όταν βλέπουν μία «σειρά παρηγοριάς», καθώς αυτό θα τους βοηθήσει να καταλάβουν τους δικούς τους προσωπικούς λόγους.

«Είμαστε εξαντλημένοι όλη την ώρα επειδή είμαστε κάτω από το άγχος της αβεβαιότητας. Οπότε αυτό που θέλουμε είναι να δούμε κάτι που θα μας δώσει κάποια παρηγοριά, κάτι που είναι εύκολο και δεν μας απορροφά την ενέργεια. Και αυτό κάνει σειρές όπως το “The Office” ή τα “Φιλαράκια” μια ιδανική επιλογή» τόνισε η Pamela.

Η ψυχολόγος μοιράστηκε επίσης τις σκέψεις της σχετικά με το γιατί δεν δίνουμε ποτέ την ευκαιρία σε πολλά υποσχόμενες νέες σειρές να ανέβουν στην κορυφή και να αντικαταστήσουν τις παλιές αγαπημένες μας σειρές.

«Ψάχνουμε πραγματικά για κάτι που μπορούμε να απολαύσουμε, το οποίο δεν πρόκειται να καταναλώσει περισσότερη από την ενέργειά μας, το οποίο θα μας ενισχύσει ή θα μας χαλαρώσει ή θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε και θα μας δώσει λίγες διακοπές αντί να επιβαρύνει το μυαλό μας για να καταλάβουμε τι συμβαίνει σε μια πολύ νέα περίεργη πλοκή» ανέφερε

πηγή: FOXreport.gr

YouTuber «ξεκλείδωσε» νέο φόβο για τους gamers – Δείτε τι βρήκε μέσα σε ένα χειριστήριο του

Νέο τρομακτικό AI «σκουλήκι» μπορεί να κλέψει αριθμούς τηλεφώνων και πιστωτικών καρτών – Eξαπλώνεται μόνο τους

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ