Ειρήνη Παπά: Η συνέντευξη στο «Ενώπιος Ενωπίω» και στον Νίκο Χατζηνικολάου το 1995—«Εγώ θα γεράσω άνετα και ωραία χωρίς ντροπή»

Η Ειρήνη Παπά, που έφυγε από την ζωή την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, είχε παραχωρήσει συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο “Ενώπιος Ενωπίω” και τον Νίκο Χατζηνικολάου στις 3 Ιανουαρίου του 1995. Το υλικό προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Χατζηνικολάου.

Στην εκπομπή του 1995 στο στούντιο της εκπομπής βρισκόταν η Ειρήνη Παπά και ο Φρέντυ Γερμανός.

«Εμφανίζομαι σπάνια σε συνεντεύξεις γιατί δεν τα ξέρω όλα. Προτίμησα να είμαι αρχηγός όλης της φιλολογίας, φιλοσοφίας και πολιτική του κόσμου» είπε αρχικά.

«Όταν έρχομαι εδώ ως σημαντικό πρόσωπο δεν μου αρέσει. Εγώ νομίζω ότι κάθε άνθρωπος είναι σημαντικός, μοναδικός και ανεπανάληπτος. Αυτό μου δημιουργεί δέος. Η αγάπη του κόσμου είναι για την δουλειά μου. Αυτή τη στιγμή εγώ μιλάω για τον εαυτό μου και το κάνω με χαρά γιατί δίνω το στίγμα του πλοίου μου, που λένε» πρόσθεσε η αγαπημένη ηθοποιός.

Ερωτηθείσα ποιες ήταν οι πιο σημαντικές επαγγελματικές στιγμές της απάντησε «δεν βλέπω καμία ταινία μου. Το παρελθόν θέλω να το ξεγράψω. Κάπου με λυπεί ότι αυτό το κορίτσι “πέθανε”, ότι αυτή η εποχή τελείωσε. Θέλω να γεννιέμαι κάθε ημέρα και κάθε ημέρα να νομίζω ότι μπορώ να πάω και στο μέλλον. Έχω πάρει χαρές γιατί έκανα πολλά πράγματα που μου άρεσαν. Έτσι ξεκίνησα την δουλειά γιατί μου άρεσαν τα κείμενα. Ο πατέρας μου διάβαζε και τα αρχαία κείμενα βρίσκω ότι είναι μελλοντικά και όχι μόνο σύγχρονα και μοντέρνα».

«Με τον Μιχάλη Κακογιάννη είχαμε την ίδια ροή και την ίδια διάθεση και συνεργαστήκαμε. Είναι η Ηλέκτρα, η Ιφιγένεια και θα ήθελα να συνεχίσω και να είμαι παραγωγός όλων των αρχαίων. Όπου υπάρχει καλό κείμενο και μεγάλος συγγραφέας. Τα “Κανόνια του Ναβαρόνε” δεν μου άρεσαν» συμπλήρωσε.

«Είχα θυμώσει τότε με τους δημοσιογράφους που με ρώτησαν πώς αισθάνομαι που παίζω με τον Γκρέγκορι Πεκ. Τους απάντησα να ρωτήσετε εκείνον πώς νιώθει που παίζει μαζί  μου. Από εγωισμό μην φτύνεις τον εαυτό σου που είσαι Έλληνας, έχε του εμπιστοσύνη» επεσήμανε η ηθοποιός.

«Εγώ θα γεράσω άνετα και ωραία χωρίς ντροπή και χωρίς καμία ενοχή γιατί αυτή είναι η μοίρα μας. Δεν επιτρέπουν στην γυναίκα να γεράσει. Ως πόθος η γυναίκα είναι η 19χρονη που μοσχοβολάει λουλούδια. Η φύση δίνει ορμές μέχρι να πεθάνεις. Δεν επιτρέπεται σε εμάς που κάνουμε αυτή την δουλειά να γεράσουμε και είναι άγριο για μια γυναίκα» δήλωσε η Ειρήνη Παπά. «Θα ήθελα να με αγαπάνε όπως είμαι» συμπλήρωσε.

«Όλη η ζωή κάθε θνητού περιστρέφεται γύρω από τον θάνατο. Είναι δυνατόν να υπάρχει αυτό το μαρτύριο ότι έρχεσαι εδώ για να πεθάνεις και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα; Εγώ δεν καταλαβαίνω αυτόν τον Θεό που το έκανε αυτό. Μας έδωσε δηλαδή την γνώση ότι θα πεθάνουμε. Τι μαρτύριο είναι αυτό; Είμαστε και λίγο βάναυσοι με τον θάνατο, παλιόγρια, παλιόγερε κτλ» σχολίασε για τον θάνατο.

Η συνέντευξη προβλήθηκε στις 3/1/1995 από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και το υλικό προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Χατζηνικολάου.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ