Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Ζάννα

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Ζάννα

 

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του συγγραφέα και κριτικού κινηματογράφου Παύλου Ζάννα (6 Δεκεμβρίου 1989), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το σχετικό επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Ξανθόπουλου, παραγωγής 1988.

Στο ντοκιμαντέρ, ο Π. Ζάννας μιλά για τα παιδικά του χρόνια, τις σπουδές του στο εξωτερικό, την εγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη, την ίδρυση της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρίας «Τέχνη» και της κινηματογραφικής της λέσχης. Αναφέρεται στη φιλία του με σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Μανόλης Ανδρόνικος, ο Λινός Πολίτης, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Τάκης Σινόπουλος και ο Στρατης Τσίρκας. Περιγράφει τις αναμνήσεις του από τα χρόνια της δικτατορίας, τη δράση του στη «Δημοκρατική Άμυνα» και φυλάκισή του, καθώς και για τη θητεία του κατά τη μεταπολίτευση στη Διεύθυνση Ραδιοφωνίας του ΕΙΡΤ. Ακόμα, μιλά για τα νέα δεδομένα στην πολιτιστική ζωή, καταθέτει τις απόψεις του για τη λογοτεχνία και τη τέχνη, την απελευθέρωση στην επικοινωνία, τις προκλήσεις και τους κινδύνους της εποχής του.

Το ντοκιμαντέρ υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο Π. Ζάννας στη δημιουργία της πρώτης Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Η Τέχνη στη Θεσσαλονίκη» και ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και τη μετάφραση μυθιστορημάτων. Από το 1981 διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ κατά την ίδια περίοδο μετέφρασε κείμενα του  Μαρσελ Προυστ και ασχολήθηκε με τη δημοσίευση και επιμέλεια του αρχείου της Πηνελοπης Δελτα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ