Άγριες Μέλισσες: “Δεν θα υπάρξει τρίτος κύκλος” – Τι αποκάλυψε το συγγραφικό δίδυμο της σειράς

Συνέντευξη στον Βασίλη Μπουζιώτη

Η Μελίνα Τσαμπάνη και ο Πέτρος Καλκόβαλης είναι το συγγραφικό δίδυμο που εδώ και ενάμιση χρόνο έχει καταφέρει να κλέψει την παράσταση με τις συναρπαστικές «Άγριες Μέλισσες». Η σειρά απολαμβάνει μεγάλη καλλιτεχνική αλλά και εμπορική επιτυχία. Ζευγάρι και στη ζωή, δρουν σε χαμηλούς τόνους και επιλέγουν να μιλούν μέσα από τη δουλειά τους. Για εμάς, όμως, έκαναν μια εξαίρεση και απάντησαν -άνευ φόβου- σε όλα, τόσο για την έξοχη σειρά τους όσο και για όλα όσα έρχονται προσεχώς.

– Ας ξεκινήσουμε από κάτι που έγραψα στο editorial. Σας περίμεναν πολλοί στη γωνία με το που ήρθε ο δεύτερος κύκλος. «Θα γίνει σαπουνόπερα, θα το τραβήξουν από τα μαλλιά» κ.λπ. Δώσατε σημασία;

Δεν μας απασχόλησε, γιατί από την αρχή η ιστορία των «Μελισσών» είχε στηθεί για δύο σεζόν. Οπότε ξέραμε πώς θα συνεχίσουμε και είχαμε φροντίσει να υπάρχουν οι βάσεις αυτής της συνέχειας.

– Ο δεύτερος κύκλος έκλεισε τα στόματα, γιατί αποδείχθηκε πιο ισχυρός από τον πρώτο. Είχατε άγχος να σηκώσετε πιο ψηλά τον πήχυ; Πάντα έχουμε άγχος και ποτέ δεν επαναπαυόμαστε. Τουλάχιστον εμείς έτσι λειτουργούμε. Μια επιτυχία φέρνει και μεγαλύτερη ευθύνη προς το κοινό και θέλεις να γίνεσαι καλύτερος για να ανταποδίδεις την αγάπη και τη στήριξη που σου δίνουν.

– Υπογράφετε μαζί το σενάριο της σειράς. Η ερώτηση είναι η εξής: Σας αφήνουν λίγο ήσυχους στο σπίτι οι ήρωές σας ή έχετε βάλει κάποια όρια; Θέλω να πω, δεν σας κατατρέχουν η Ελένη, οι αδελφές της, ο Δούκας; Δεν έχετε ξυπνήσει μέσα στη νύχτα για να πείτε «εκεί θα οδηγήσουμε τον ήρωά μας»;

Eδώ και ενάμιση χρόνο «ζούμε» μέσα στο Διαφάνι και περνάμε πολύ καλά εκεί. Δεν βιαζόμαστε καθόλου να το αποχωριστούμε. Όρια υπάρχουν, γιατί υπάρχουν μια οικογένεια, ένα παιδί και η ανάγκη να «ξεκουράζεις» το μυαλό. Αλλά, πολλές φορές, οι ήρωες μπαίνουν στις συζητήσεις μας και σε ώρες εκτός δουλειάς. Με κάποιο τρόπο, η δουλειά του σεναριογράφου έτσι κι αλλιώς δεν σταματά ποτέ.

– Θέλω να σταθούμε σε κάτι που συζητήθηκε. Ο Γιάννης Στάνκογλου δεν σας «πούλησε» για να πάει στο Mega. Ήταν απόλυτα ξεκάθαρος, από ό,τι μου είχε πει, πως θα έρθει για κάποια επεισόδια στη σειρά. Δεν τον… εκδικηθήκατε σκοτώνοντάς τον, λοιπόν!

Αυτό έλειπε να έχουμε τέτοια «εκδικητικά» ένστικτα και μάλιστα για ένα ρόλο που λατρέψαμε και για έναν ηθοποιό που αγαπάμε, εκτιμούμε και είμαστε ευγνώμονες για τον τρόπο που τον υποδύθηκε! Ο ρόλος του Κυπραίου είχε από την αρχή συγκεκριμένη πορεία, χρονοδιάγραμμα και κορύφωση. Το είχαμε συζητήσει με τον Γιάννη και ήξερε κι εκείνος πώς και πότε θα ολοκληρωθεί ο ρόλος.

– «Επαιξε» πολύ έντονα επίσης ότι οι ηθοποιοί είχαν τρελές οικονομικές απαιτήσεις μετά την επιτυχία του πρώτου κύκλου και έγινε χαμός, με κάποια από τις βασικές ηρωίδες να απειλεί με αποχώρηση. Η Έλλη Τρίγγου, που τη ρώτησα, γέλασε με τα σενάρια αυτά…

Θα γελάσουμε κι εμείς!

– Γράφονται πολλές… ράδιο αρβύλες και για μαλλιοτραβήγματα, αλλά και για έρωτες πρωταγωνιστών. Τις… προλαβαίνετε τόσες φήμες;

Δεν τις παρακολουθούμε καν. Ξέρουμε από πρώτο χέρι τι γίνεται στα γυρίσματα και όλα αυτά που ακούγονται είναι όπως τα περιέγραψες. Ράδιο αρβύλες!

– Ας σοβαρευτούμε… Όλοι οι ηθοποιοί σάς λατρεύουν γιατί γράφετε ρόλους-χαρακτήρες, πράγμα σπάνιο για τηλεόραση. Ήταν το βασικό ζητούμενό σας οι ήρωες να είναι σαν ήρωες θεατρικού έργου;

Είναι ο τρόπος που γράφουμε γενικότερα αυτός και πάντα είναι ζητούμενο να φτιάχνουμε χαρακτήρες, με τους οποίους θα ταυτιστεί το κοινό σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Θέλουμε να έχουν αρετές, αδυναμίες και να είναι πολυδιάστατοι. Οπότε, όταν πετυχαίνουμε αυτόν τον στόχο, νιώθουμε κι εμείς μεγάλη ικανοποίηση.

– Η σπουδαία Μαρία Κίτσου, που έγραφα εδώ και χρόνια πόσο σπουδαία ηθοποιός είναι, απογειώθηκε μέσω της Ελένης σας. Θα έχετε μεγάλη χαρά γι’ αυτό, φαντάζομαι…

Και για τη Μαρία και για όλους τους ηθοποιούς, που πραγματικά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Είναι τεράστια χαρά να διαβάζεις τα σχόλια του κόσμου και να βλέπεις πόσο τους αγαπά και τους αναγνωρίζει. Γιατί το αξίζουν.

– Παίζει ρόλο ποιος ερμηνεύει τον ρόλο που γράφετε; Έχετε στον νου σας τους ηθοποιούς όταν γράφετε όσα έρχονται;

Πλέον, για την «παλιά φουρνιά» των ηθοποιών, αυτό γίνεται σχεδόν αυτόματα. Δηλαδή γράφεις τον Δούκα και ξέρεις πώς θα είναι ο Κακούρης σε αυτή τη σκηνή. Υπάρχει πια ένα σιωπηλό «αλισβερίσι» ανάμεσα σε εμάς και τους ηθοποιούς και είναι πολύ δημιουργική διαδικασία. Όταν γράφουμε νέους ρόλους, επειδή έχουμε αρκετή απόσταση από τα γυρίσματα, δεν σκεφτόμαστε ποιος ηθοποιός θα τον ερμηνεύσει. Γράφουμε τον ρόλο όπως τον θέλουμε και μετά αναλαμβάνουν ο Λευτέρης Χαρίτος και η Μιράντα Ρωσταντή να βρουν τον καταλληλότερο.

– Φτιάχτηκε μια ομαδάρα ηθοποιών που «κεντάει». Θα έγιναν, υποθέτω, προτάσεις όταν στηνόταν η διανομή για κάποια ονόματα. Θα πήγαινε αλλού το όλο πακέτο αν είχαν περάσει «ονόματα»;

Το κάστινγκ, όπως ξέρετε όλοι πια, κράτησε τέσσερις ολόκληρους μήνες και όλα ήταν ανοιχτά και στο τραπέζι. Σίγουρα θα ήταν αλλιώς η σειρά, με διαφορετική διανομή, και δεν έχει σημασία αν μιλάμε για γνωστά ονόματα ή όχι. Στις «Μέλισσες» υπάρχουν γνωστοί και καταξιωμένοι ηθοποιοί. Το επίτευγμα του κάστινγκ είναι, κατά τη γνώμη μας, ότι τώρα πια δεν μπορείς να φανταστείς τις «Μέλισσες» με άλλους ηθοποιούς. Έχουν «κουμπώσει» απόλυτα με τους ρόλους.

– Διάβασα πως, πριν δεχθούν τις «Μέλισσες», είχατε… φάει πόρτες όταν προτείνατε δικές σας σειρές και είχατε πει «ναι» σε ελληνοποίηση ξένων σειρών. Πτοηθήκατε στη διαδρομή; Είπατε «δεν πάει άλλο»;

Και πολλά «όχι» ακούσαμε, και δουλειές χάλασαν την τελευταία στιγμή, και πολλές φορές είπαμε «δεν πάει άλλο». Δουλεύουμε ως συγγραφικό δίδυμο εδώ και 15 χρόνια, καταθέτοντας προτάσεις και προσπαθώντας να κάνουμε τη δική μας σειρά. Εννοείται ότι είπαμε «ναι» σε ελληνοποιήσεις, όπως και πολλοί συνάδελφοι σεναριογράφοι, γιατί ήταν ο μόνος τρόπος να δουλέψουμε. Και κάποια στιγμή χωριστήκαμε κιόλας, για να επιβιώσουμε, όταν μια σειρά που διασκευάζαμε κινδύνεψε να κοπεί και θα μέναμε και οι δύο άνεργοι. Έπρεπε να δουλεύουμε χωριστά, για να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τα προς το ζην και γι’ αυτόν τον λόγο δεν εμφανιστήκαμε μαζί στους τίτλους αρχής των πρώτων επεισοδίων. Ενώ η ιδέα, η ιστορία, οι χαρακτήρες, η πλοκή στήθηκαν και από τους δυο μας, μέχρι να αποδεσμευθεί ο Πέτρος από άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις που είχε, δεν γινόταν να εμφανιστεί ως συνδημιουργός. Κάτι που ομολογούμε ότι μας πίκρανε αρκετά, όταν καταφέραμε, μετά από τόσες προσπάθειες, να κάνουμε επιτέλους τη δική μας σειρά και δεν εμφανιζόμασταν από την αρχή ως συγγραφικό δίδυμο. Ευτυχώς, αυτή η περίοδος πέρασε και το μεγαλύτερο δώρο που μας προσέφεραν οι «Μέλισσες» είναι η δυνατότητα να δουλεύουμε μαζί και να φτιάχνουμε τα δικά μας projects.

– Είχατε προτείνει όντως κι αλλού τις «Μέλισσες»;

Όχι, ποτέ. Από την αρχή προορίζονταν για τον ΑΝΤ1, καθώς, όπως έχουμε ξαναπεί, ο Τζώρτζης Ποφάντης είχε την επιθυμία να γίνει ένα καθημερινό εποχής κι εμείς έτυχε να έχουμε στα συρτάρια μας αυτή την ιδέα. Μου λένε έγκυρες πηγές μου πως, ενώ είστε πολύ καλά στον ΑΝΤ1, θα σκάσει μια… προδοσία με το Mega, λόγω μιας υπόσχεσης που τους είχατε δώσει. Ισχύει; Προδοσία είναι αυτό που έκανε ο Νικηφόρος στην Ασημίνα! Εμείς είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες και προτείνουμε σειρές στα κανάλια. Το Mega έδειξε ενδιαφέρον για μια μίνι σειρά, ένα αστυνομικό δράμα που είχαμε ετοιμάσει και, τη στιγμή που μιλάμε, είμαστε πολύ κοντά στην τελική συμφωνία για 13 επεισόδια που θα παιχτούν τη δεύτερη σεζόν.

– Επίσης, άκουσα πως μπορεί να… σκάσει και τρίτος κύκλος «Μελισσών». Ισχύει; Αν όχι, έχετε στο μυαλό σας το επόμενο βήμα; Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τρίτο κύκλο «Μελισσών», δεν είναι η δική μας πρόθεση να το συνεχίσουμε. Έχουμε ετοιμάσει μια άλλη σειρά, την οποία αγαπάμε πάρα πολύ και την πιστεύουμε και θέλουμε του χρόνου να δοκιμαστούμε σε αυτήν. Και επειδή πολλά ακούστηκαν τελευταία, δεν έχουμε συμβόλαιο αποκλειστικότητας με κανένα κανάλι, παρά μόνο με τον παραγωγό μας, τον κ. Καραγιάννη. Η πρόταση αυτή συζητείται ήδη με τον ΑΝΤ1, με τον οποίο έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία, οπότε ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος.

– Από τα δεκάδες σπόιλερ, ξέρω ότι η Ελένη θα υποστεί βιασμό στη φυλακή, θα μείνει έγκυος, θα ρίξει το παιδί και θα αποδράσει. Ισχύουν όντως όλα αυτά;

Τα σπόιλερ είναι ένας εφιάλτης για εμάς, από τη στιγμή που θέλουμε να προσφέρουμε ανατροπές και εκπλήξεις στον θεατή. Κάθε φορά που βγαίνει ένα σπόιλερ, είτε ισχύει είτε όχι, είναι εξαιρετικά δυσάρεστο για όσους δουλεύουμε με τόση αγάπη γι’ αυτή τη σειρά. Θεωρούμε ότι χαλάει η μαγεία, οπότε… όχι. Δεν θα σας αποκαλύψουμε τίποτα για τη συνέχεια.

– Οι ήρωές σας, ανάλογα με το αν είναι καλοί ή κακοί, παίρνουν αυτό που τους αξίζει. Συμβαίνει και στη ζωή; Ή θα έπρεπε να συμβαίνει;

Για τους ήρωες αποφασίζουμε εμείς. Για τη ζωή, όχι. Και η ζωή καμιά φορά είναι άδικη. Σε ποιον/α ήρωα/ίδα είστε πιο κοντά; Ποιοι θα μπορούσατε να ήσασταν; Δεν νιώθουμε πιο κοντά σε κανέναν, γιατί είμαστε αυτοί που βάζουμε τα λόγια στα στόματα όλων τους. Άρα, πρέπει να τους κατανοούμε και να τους αγαπάμε το ίδιο. Δεν νομίζουμε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε κάποιος απ’ αυτούς, γιατί ο καθένας τους είναι μια μοναδική προσωπικότητα, όπως συμβαίνει και στη ζωή. Εσύ θα μπορούσες να είσαι κάποιος από τους γείτονές σου ή τους φίλους σου; Εσύ είσαι εσύ, έτσι και οι ήρωές μας.

– Αν γράφατε ένα σενάριο για τη δική σας ιστορία, τι τίτλο θα βάζατε;

«Come rain or come shine». Το τραγούδι που χορέψαμε στον γάμο μας.

Δείτε εδώ το δημοσίευμα της Reallife

Δείτε εδώ την επόμενη σελίδα

ΠΗΓΗ: Reallife

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ