Κόντρα ΣΚΑΪ – ΕΣΡ για το «Big Brother»

Ανεβαίνουν και πάλι οι τόνοι για το «Big Brother» µετά την κλήση του ΕΣΡ στον ΣΚΑΪ, που απαντά κατηγορώντας την ανεξάρτητη Αρχή ακόµα και για παράβαση καθήκοντος. Μετά την επεξεργασία από τους νοµικούς του, το ΕΣΡ απηύθυνε πρόσκληση στον όµιλο ΣΚΑΪ να προσέλθει για ακρόαση την Τρίτη 22 Σεπτεµβρίου µε βαρύ κατηγορητήριο, που περιλαµβάνει «προβολή και εξύµνηση εγκληµάτων», «προσβολή ανθρώπινης αξίας», «µη τήρηση κανόνων ευπρέπειας» και «διακρίσεις στη βάση φύλου» για την κατακριτέα φράση παίκτη που µεταδόθηκε στο live streaming του «Big Brother». Αντιµέτωπος πλέον µε το εδώλιο και ενώ έχει υποστεί ήδη µεγάλη οικονοµική ζηµιά από το εν λόγω περιστατικό, ο ΣΚΑΪ αµφισβητεί ανοιχτά την αρµοδιότητα του ΕΣΡ να παρεµβαίνει σε τεκταινόµενα στο διαδίκτυο (καθώς η επίµαχη σκηνή δεν µεταδόθηκε τηλεοπτικά), καταγγέλλει το Συµβούλιο για «κατασκευή αρµοδιοτήτων», αλλά και για παράβαση καθήκοντος, µε το σκεπτικό ότι, αν ισχύει η αρµοδιότητα του ΕΣΡ για έλεγχο στο διαδίκτυο, θα έπρεπε να έχει παρέµβει σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις.

Πηγές από το Συµβούλιο αναφέρουν ότι το νοµικό πλαίσιο στο οποίο βασίζουν την κλήση στον ΣΚΑΪ είναι απολύτως τεκµηριωµένο. Η αρµοδιότητα προκύπτει από συνδυασµό διατάξεων. Σύµφωνα µε τα άρθρα των νόµων που επικαλείται το ΕΣΡ, «οι εκποµπές όλων των τηλεοπτικών σταθµών διέπονται από τις αρχές και τους κανόνες εκποµπών που ισχύουν για τις εκποµπές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης Α.Ε.», ενώ σε άλλη διάταξη αναφέρεται πως «οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκποµπές της ΕΡΤ Α.Ε., καθώς και το περιεχόµενο των διαδικτυακών ιστοτόπων της, διέπονται από τον σεβασµό στην ιδιωτικότητα του ατόµου και στην αρχή του τεκµηρίου της αθωότητας των πολιτών» και ότι «µέσω των εκποµπών της ΕΡΤ Α.Ε. προβάλλονται θέµατα που αφορούν την προστασία των θυµάτων εγκληµάτων κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας, της ενδοοικογενειακής βίας, της διεθνικής εµπορίας ανθρώπων και της ρατσιστικής βίας».

Την ίδια στιγµή, πληροφορίες αναφέρουν ότι, πέρα από το περιστατικό που µεταδόθηκε µόνο µέσω live streaming, το ΕΣΡ σχηµατίζει φάκελο και για τα επεισόδια του «Big Brother» που µεταδίδονται από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ. Ανάµεσα σε αυτά περιλαµβάνονται τεκταινόµενα ανάµεσα σε παίκτες στο σπίτι του «Μεγάλου Αδελφού», καθώς και φράσεις που ακούστηκαν στο live του ριάλιτι διά στόµατος Ανδρέα Μικρούτσικου. Η µάχη των αρµοδιοτήτων συνεχίζεται, ωστόσο έπεται και συνέχεια στο πεδίο της κανονικής τηλεοπτικής µετάδοσης.

Πηγή: Reallife

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ