Η Χάρις Αλεξίου στον Realfm 97,8 για “Τα τραγούδια της ξενιτιάς”

Η Χάρις Αλεξίου μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στο άλμπουμ “Τα τραγούδια της ξενιτιάς”.

Το άλμπουμ περιλαμβάνει δέκα τραγούδια. Τραγούδια θρύλοι του Θεόδωρου Δερβενιώτη και του Κώστα Βίρβου, του Στέλιου Καζαντζίδη, του Παναγιώτη Τούντα, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Μίκη Θεοδωράκη και του Δημήτρη Χριστοδούλου, του Μάνου Λοΐζου και του Φώντα Λάδη, των Γεράσιμου Κλουβάτου, Χαράλαμπου Βασιλειάδη και Δημήτρη Φραγκιουδάκη, του Χρήστου Κολοκοτρώνη, των Γιάννη Βασιλόπουλου, Βαγγέλη Ατραΐδη και Νάκη Πετρίδη και το Παραδοσιακό Τζιβαέρι, βγαίνουν στον αέρα για πρώτη φορά 33 χρόνια μετά την ημέρα που ηχογραφήθηκαν.

“Αυτό είχε ηχογραφηθεί το 1987 για μία πρόταση που μου είχε κάνει το BBC. Σε συναυλία μου στο Λονδίνο βρέθηκα στο BBC να δίνω συνέντευξη σε αγαπητούς Έλληνες δημοσιογράφους και μου ζήτησαν να τραγουδήσω κάτι α καπέλα στο ραδιόφωνο. Την ώρα που έλεγα ένα ωραίο δημοτικό τραγούδι χωρίς συνοδεία οργάνου πετάχτηκαν μέσα από την παραγωγή και είπαν αυτό είναι ένα αριστούργημα, πρέπει κάτι να κάνουμε εμείς ως BBC, να κάνουμε μία παραγωγή. Μας πρότειναν να κάνουμε τα τραγούδια της ξενιτιάς, τα οποία θα ταξίδευαν σε όλον τον κόσμο, όπου υπάρχει ελληνικό πανεπιστήμιο και διδάσκεται η ελληνική γλώσσα”, είπε μεταξύ άλλων η Χάρις Αλεξίου και πρόσθεσε:

“Έγινε η ηχογράφηση των τραγουδιών αλλά μπήκαν κάποια ‘πρακτικά’ θέματα… Είπαμε ότι θα το δούμε αργότερα και έτσι έμεινε. Τώρα είπα ότι αυτά τα τραγούδια πρέπει να έρθουν στο φως, αν σκεφτούμε ότι σήμερα και όχι μόνο σήμερα που μιλάμε αλλά τα τελευταία χρόνια πόσα παιδιά μας έχουν φύγει για τα ξένα για να βρουν τη ζωή τους από την αρχή, ας τα βγάλουμε αυτά τα τραγούδια παρόλο που δεν πουλάμε δίσκους πια”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ