3o Συνέδριο CYBER GREECE – Άκης Σκέρτσος: Η Ελλάδα γίνεται ψηφιακό κράτος

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή ως προς την οργάνωση του κράτους για να μεταβεί από το αναλογικό κράτος στο ψηφιακό και στο πιο έξυπνο κράτος», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, κ. Άκης Σκέρτσος, από το βήμα του συνεδρίου Cyber Greece 2023 το οποίο πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά με τίτλο «Al & Cybersecurity: Innovation and Challenges».

Του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου

Για τις μέχρι τώρα δράσεις της κυβέρνησης για την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης, μίλησε ο Άκης Σκέρτσος, στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Μαριάνα Πυργιώτη, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα πολλά πεδία τα οποία μπορούν αναβαθμιστούν από την χρήση των τεχνολογικών εργαλείων.

«Η Ελλάδα και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έβαλε τις βάσεις για την ψηφιοποιήση του Κράτους από το 2019, εφαρμόζοντας ένα συγκεκριμένο μοντέλο διακυβέρνησης. Δημιουργήσαμε το υπουργείο Ψηφιακή Διακυβέρνησης συγκεντρώνοντας όλες τις διάσπαρτες αρμοδιότητες από τους διάφορους φορείς του δημοσίου. Έλειπε επίσης ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο και για αυτό αποκτήσαμε την ψηφιακή βίβλο την προηγούμενη τετραετία. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο αθροίζει κοντά στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιες επενδύσεις με πάνω από 400 έργα ψηφιοποιήσης. Επίσης σχεδιάσαμε το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, το Ελλάδα 2.0. Θυμίζω ότι το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζονται για την ψηφιοποιήση του Κράτους, της Οικονομίας και της κοινωνίας ευρύτερα», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

Όπως σημείωσε «ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση πέτυχε την εμπιστοσύνη των πελατών ήταν γιατί έδωσε απτά παραδείγματα για το πώς μπορεί να μετασχηματιστεί το ελληνικό κράτος και να γίνει πιο φιλικό προς τους πολίτες του, πιο αποτελεσματικό, πιο παραγωγικό, να σταματήσει να ταλαιπωρεί τους πολίτες του και τις επιχειρήσεις του και βέβαια να εξαλείψει την γραφειοκρατία. Κατάφερε να πετύχει μια ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η τεχνολογία και τα εργαλεία που διαθέτει μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Πολιτεία».

Σχολιάζοντας τις αντιστάσεις που συνάντησε η κυβέρνηση για αυτή την μετάβαση προς τον εκσυγχρονισμό και ψηφιοποιήση, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Άκης Σκέρτσος, ανέφερε: «Υπάρχουν κάποια κάστρα που είναι πάρα πολύ εύκολο να πέσουν και τελικά πέφτουν, για παράδειγμα η διοικητική συνένωση δομών έγινε πάρα πολύ εύκολα και από την πρώτη ημέρα συστάθηκε ένα νέο υπουργείο που έχει να κάνει με την ψηφιοποιήση. Ωστόσο υπάρχουν νομοθετικά κενά τα οποία πρέπει να καλυφθούν, υπήρξε ένας νόμος σε σχέση με την ψηφιοποιήση του κράτους, σε σχέση με θέματα γύρω από την κυβερνοασφάλεια και την προστασία για τα προσωπικά δεδομένα. Όλα αυτά πρέπει να καλυφθούν και να εναρμονιστούμε σε σχέση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τις δράσεις ψηφιοποιήσης. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η έλλειψη κουλτούρας που υπάρχει μεταξύ των διαφόρων φορέων του δημοσίου ως προς την συνεργατικότητα που απαιτείται για την υλοποίηση σύνθετων τεχνικών project. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο αλλάζει, δείχνοντας την πολιτική βούληση που χρειάζεται.

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι την περίοδο της πανδημίας, η χώρα μας χρησιμοποίησε τους αλγορίθμους της Τεχνητής Νοημοσύνης για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργήθηκαν. «Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάναμε είναι ότι χρησιμοποιήσαμε τον αλγόριθμο eva για μία στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση στις πύλες εισόδου. Αυτό έγινε από το καλοκαίρι του 2020. Πρόκειται για μία εφαρμογή η οποία έχει βραβευτεί και έχει δημοσιευτεί στο Nature, το οποίο είναι ένα από έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Παράλληλα, ο κ. Σκέρτσος, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που πρέπει να επιλύσει όπως για παράδειγμα η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, όπου σε αυτό η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον εντοπισμό της φοροδιαφυγής. «Στόχος μας είναι να πετύχουμε πιο δίκαιη φορολόγηση. Μας ενδιαφέρει να έχουμε λογικούς φορολογικούς συντελεστές ώστε να είμαστε μια ελκυστική χώρα για την προσέλκυση επενδύσεων. Άλλο πεδίο που μπορούμε να παρέμβουμε είναι η αυθαίρετη δόμηση. Επιδιώκουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη που δεν βιάζει το περιβάλλον. Εκεί η τεχνολογία μας βοηθάει στο να εντοπίσουμε πλέον τα αυθαίρετα. Να υπενθυμίσω την περίπτωση με την καταπάτηση του δημόσιου χώρου στη Μύκονο. Από εδώ και πέρα το υπουργείο Περιβάλλοντος θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία και την Τεχνητή Νοημοσύνη για καλύτερους ελέγχους σε ότι αφορά την αυθαίρετη δόμηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στον τομέα της Υγείας έχουμε εντάξει ένα πρόγραμμα για την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε σχέση με την διαχείριση και κατανόηση των επιδημιολογικών δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό μας λείπουν τα απαραίτητα στοιχεία δεικτών δημόσιας υγείας και των κινδύνων που έρχονται για να μπορούμε να λειτουργούμε προβλεπτικά. Η πρόληψη είναι το Α και το Ω για την υγεία. Ένα ακόμα πεδίο που θα αξιοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η Παιδεία, η Εκπαίδευση. Προσπαθούμε να αξιολογήσουμε και να κατανοήσουμε τα εκπαιδευτικά δεδομένα των σχολείων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Κάνοντας αυτή την αξιολόγηση όπου χρειαστεί θα παρέμβουμε με ενισχυτική διδασκαλία. Είναι σαφές ότι αυτό βοηθάει στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προϊόντος. Ανάλογες παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε και στην ασφάλεια των περιοχών, κατανοώντας τις περιοχές με αυξημένη παραβατικότητα», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας.

Παράλληλα, ο κ. Σκέρτσος ξεκαθάρισε ότι η ψηφιοποιήση είναι μια ανάγκη με προτεραιότητα το πώς θα διευκολυνθεί η ζωή των ανθρώπων μέσα από αυτή, τονίζοντας ότι ο σεβασμός στην διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πρωταρχικός στόχος.

Τέλος ο υπουργός Επικρατείας, δήλωσε ότι «υπάρχει πολιτική βούληση της κυβέρνησης να αυξηθούν οι θέσεις και τα τμήματα πληροφορικής στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αλλά και στο επίπεδο των τεχνικών σχολών εκπαίδευσης. Όπως είπε ακόμα και στον στρατό τον επόμενο χρόνο θα εφαρμοστούν ειδικά προγράμματα για τους στρατεύσιμους πολίτες να αποκτούν ψηφιακές δεξιότητες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ