Συνεργασία γιγάντων στα blues: Taj Mahal και Ry Cooder

Δύο σπουδαίοι και πολύ έμπειροι μουσικοί βγάζουν έναν μεγάλο δίσκο από κοινού μεθαύριο. Πρόκειται για τους Taj Mahal και Ry Cooder, τους οποίους αναμένουμε να ακούσουμε με ενδιαφέρον σε ένα νέο άλμπουμ που θα έχει τον γενικό τίτλο “Get On Board”.
Του Ιωσήφ Αβράμογλου
O Taj Mahal είναι σήμερα 79 ετών, γεννημένος στο Harlem της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για έναν ζωντανό θρύλο των blues. Συνθέτης, κιθαρίστας και τραγουδιστής. Παίζει κυρίως κιθάρα, πιάνο, banjo και φυσαρμόνικα, καθώς και άλλα όργανα. Έχει συνδυάσει πολλές φορές στην μουσική του τα blues μαζί με στοιχεία από την Καραϊβική, την Αφρική, την Ινδία, την Χαβάη και γενικότερα τον νότιο Ειρηνικό.
Ο Taj Mahal είχε μέχρι στιγμής 10 υποψηφιότητες για βραβείο Grammy, από τις οποίες βραβεύθηκε τις τρεις!
Από το 1968 έχει βγάλει 30 μεγάλους δίσκους, 14 live άλμπουμ, έχει συμμετάσχει σε 15 συλλογές, έχει καταγράψει 29 συνεργασίες, έχει βγάλει τρία dvd’s, έχει εμφανισθεί σε 15 κινηματογραφικές ταινίες και σε 7 τηλεοπτικά σώους!
Ο δε Ry Cooder, γεννημένος στο Λος Άντζελες, είναι σήμερα 75 ετών, κιθαρίστας, συνθέτης και παραγωγός, έχει γράψει μουσικές και για ταινίες. Είναι γνωστός για το ενδιαφέρον του στην παραδοσιακή αμερικάνικη μουσική και για το παίξιμό του στην slide κιθάρα. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα, όπως οι John Lee Hooker, Captain Beefheart, Gordon Lightfoot, Eric Clapton, Rolling Stones, Van Morrison, Neil Young, Randy Newman, Linda Ronstadt, Doobie Brothers κ.ά. Το 1997 έκανε παραγωγή στο περίφημο άλμπουμ των Buena Vista Social Club. Το 2003 το περιοδικό Rolling Stone τον έχει κατατάξει στην 8η θέση της λίστας με τους 100 καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών.

Οι δύο αυτοί γίγαντες της μουσικής έφτιαξαν αυτόν τον δίσκο με τίτλο “Get On Board”, ο οποίος έχει πιο… τσίγκινους ήχους, στηρίζεται βέβαια στα παροδιακά blues και στην country, αλλά μπορεί να θεωρηθεί και ένα έργο στην κατηγορία μουσικής, που αποκαλείται americana.

Οι Taj Mahal και Ry Cooder είχαν ξανασυνεργαστεί μαζί, πριν από περίπου 50 χρόνια. Ήταν στο ντεμπούτο άλμπουμ του Taj Mahal το 1968, όπου συμμετείχε ο Ry Cooder με το πλήρες όνομα Ryland P. Cooder στην κιθάρα. Τώρα αποφάσισαν να βγάλουν αυτή τη δισκογραφική δουλειά, που είναι ένα αφιέρωμα στους ήρωες των blues Sonny Terry και Brownie McGhee. Πρόκειται για 11 τραγούδια από δίσκους και ζωντανές εμφανίσεις του Sonny Terry, που τραγουδούσε και έπαιζε κιθάρα και τον συνόδευε στην κιθάρα και το τραγούδι ο Brownie McGhee.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 το πρωί, ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “After Midnight… όπως έλεγε και ο J.J. Cale”, με πολλή και καλή μουσική).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ