Σαν σήμερα το 1971 ο George Harrison βγάζει το τραγούδι “Bangladesh”

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Σαν σήμερα, στις 28 Ιουλίου του 1971, ο George Harrison κυκλοφορεί το κομμάτι “Bangladesh”, το οποίο είχε σαν σκοπό να αφυπνίσει την κοινή γνώμη για το μεγάλο προσφυγικό πρόβλημα που υπήρχε σε εκείνη τη χώρα.

Τρεις μέρες αργότερα, ερμηνεύει το τραγούδι αυτό μαζί με άλλα στο ιστορικό “Concert For Bangladesh”, την πρώτη συναυλία που έγινε για φιλανθρωπικούς σκοπούς και που ήταν και το πρότυπο για να γίνει αργότερα το “Live Aid”.

Tον Harrison, που εκείνη την εποχή έκανε την παραγωγή στο άλμπουμ των Badfinger “Straight Up” τον παρακίνησε ο Ravi Shankar για το κονσέρτο αυτό, επειδή είχε κάποιους συγγενείς του στην περιοχή που είχαν ταλαιπωρηθεί.

Η συναυλία έγινε στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης. Συμμετείχε επίσης ο Eric Clapton, που ήταν φίλος με τον Harrison και πριν λίγο καιρό είχε παίξει κιθάρα στην ηχογράφηση των Beatles στο “While My Guitar Gently Weeps”. Το πρόβλημα του Eric με το ποτό εκείνη την περίοδο καθιστούσε αμφισβητήσιμη την συμμετοχή του στο κονσέρτο. Τελικά όμως τα κατάφερε και εμφανίσθηκε.

Συμμετείχε επίσης ο περίφημος Phil Spector, ο οποίος είχε κάνει την παραγωγή στο πρώτο τριπλό άλμπουμ του George Harrison μετά την διάλυση των Beatles, το “All Things Must Pass”. Ο Spector είχε αναλάβει την παραγωγή του live άλμπουμ, που έβγαινε από την συναυλία.

Συμμετείχε ο Ringo Starr και ο φίλος του George, ο Leon Russell, ο οποίος είχε λάβει μέρος και στο άλμπουμ των Badfinger. Στην σκηνή επίσης βρέθηκε και ο Billy Preston, καθώς και ο Bob Dylan, που δεν είχε κάνει καθόλου ζωντανές εμφανίσεις από το 1966 που είχε ένα ατύχημα με την μοτοσυκλέτα, αλλά ήταν πολύ φίλος με τον Harrison και έτσι δεν μπορούσε να αρνηθεί.

Το κονσέρτο έβγαλε 250.000 δολάρια, αλλά ο δίσκος και η ταινία επέφεραν 11 εκατομμύρια, τα οποία όλα δόθηκαν στην UNICEF για να τα αξιοποιήσει καταλλήλως.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ