Σαν σήμερα πριν από μισό αιώνα κυκλοφόρησε το “Ziggy Stardust”

Το θρυλικό άλμπουμ του David Bowie κυκλοφόρησε πριν από 50 χρόνια ακριβώς, στις 16 Ιουνίου 1972, με τίτλο “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”.

Του Ιωσήφ Αβράμογλου   

Ήταν το 5ο στουντιακό LP του μεγάλου καλλιτέχνη. Την παραγωγή την είχε κάνει ο ίδιος ο Bowie, μαζί με τον Ken Scott, ενώ τον συνόδεψε η μπάντα του, οι Spiders from Mars, στους οποίους συμμετείχαν οι Mick Ronson, Trevor Bolder και Mick Woodmansey. Σε ένα τραγούδι, το “It Ain’t Easy” συμμετείχε στην ηχογράφηση χωρίς να αναφέρεται στο εξώφυλλο ο μεγάλος Rick Wakeman, ο οποίος έπαιξε harpsichord, ένα πιάνο του 17ου αιώνα, που χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην Αναγέννηση και στην Baroque μουσική.

Τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου, ανάμεσά τους και τα: “Starman”, “Moonage Daydream” και “Ziggy Stardust”, γράφτηκαν την ίδια περίοδο με το προηγούμενο άλμπουμ του ’71, το “Hunky Dory”. Η ηχογράφηση ξεκίνησε στα Trident Studios του Λονδίνου τον Νοέμβριο του 1971 και τελείωσε αρχές Φεβρουαρίου του 1972.

David Bowie

David Bowie

David Bowie

Ο δίσκος αυτός χαρακτηρίστηκε ως concept album, αλλά και ένα είδος rock όπερας, που είχε σαν επίκεντρο το alter ego του Bowie, δηλαδή τον Ziggy Stardust, έναν ανδρόγυνο bisexual rock star, ο οποίος στάλθηκε στη γη ως σωτήρας πριν επέλθει μία μεγάλη καταστροφή τύπου Αποκάλυψης.

Σαν είδη μουσικής το άλμπουμ κατατάσσεται στο φανταχτερά και γυαλιστερό glam rock και στο proto-punk, που ήταν ο πρόδρομος της punk, με μικρά άγνωστα garage γκρουπάκια από την δεκαετία του ’60 έως και τα μέσα του ’70. Βασικές επιρροές από τους Velvet Underground και τον Marc Bolan των T. Rex.

Το έργο αυτό θεωρείται ένα από τα καλύτερα στην δισκογραφία του David Bowie. Έχει ψηφιοποιηθεί πολλές φορές με την χρήση της τεχνολογίας ως προς την βελτίωση του ήχου και διασώζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ηχογραφημάτων της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ως ένα αριστούργημα υψηλής μορφωτικής, ιστορικής και καλλιτεχνικής σημασίας!

David Bowie David Bowie David Bowie

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 το πρωί, ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “After Midnight… όπως έλεγε και ο J.J. Cale”, με πολλή και καλή μουσική). twitter:@IosifAvramoglou

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ