Σαν σήμερα είχε γίνει η κατάληψη στο ιστορικό Cavern Club

Σαν σήμερα, στις 28 Φεβρουαρίου του 1966, εκατό φανατικοί φίλοι της μουσικής κλείστηκαν και έκαναν κατάληψη στο γνωστό κλαμπ του Λίβερπουλ, το Cavern Club, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο του μαγαζιού εξ’ αιτίας των χρεών του που ξεπερνούσαν τις 10 χιλιάδες λίρες!

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Το Cavern Club είχε ήδη γίνει θρυλικό διότι εκεί είχαν κάνει 292 εμφανίσεις οι Beatles! H τελευταία τους εμφάνιση στο κλαμπ ήταν στις 3 Αυγούστου του 1963.

Το ιστορικό Cavern Club είχε πρωτοανοίξει το 1957 ως jazz club. Αργότερα έγινε το επίκεντρο της rock & roll σκηνής του Λίβερπουλ. Από εκεί ξεπετάχτηκε και το περίφημο Merseybeat (επειδή οι μπάντες που συμμετείχαν στο κίνημα είχαν την βάση τους κοντά στον ποταμό Mersey) ή British beat ή Beat music. Το κλαμπ έκλεισε το 1973 και άνοιξε και πάλι το 1984 σε άλλη τοποθεσία.

Ξανάκλεισε το ’89 και άνοιξε και πάλι το 1991.

Το μαγαζί αυτό φτιάχτηκε σε έναν αποθηκευτικό χώρο για φρούτα για να μοιάζει στο επίσης θρυλικό jazz club του Παρισιού, το Le Caveau de la Huchette, που ήταν φτιαγμένο σε ένα κελάρι του 16ου αιώνα στο Quartier Latin.

Εκτός από τους Beatles που σύχναζαν και έπαιζαν πολλές φορές εκεί, στο Cavern Club είχαν εμφανισθεί και άλλα συγκροτήματα και καλλιτέχνες, όπως οι Rolling Stones, οι Yardbirds, οι Hollies, οι Kinks, ο Elton John, οι Black Sabbath, οι Queen, οι Who και ο John Lee Hooker.

Ο μάνατζερ των Beatles, ο Brian Epstein, ονόμασε την αυτοβιογραφία του το 1964 “A Cellarful of Noise” επηρεασμένος από την αίγλη του Cavern Club. Μάλιστα η Cilla Black πριν γίνει γνωστή, δούλεψε στην υποδοχή του κλαμπ.

Οι Beatles στο Cavern Club στις 22 Αυγούστου 1962

Ο Paul McCartney στο Cavern Club μαζί με τον David Gilmour και τον Ian Paice, στις 14 Δεκεμβρίου 1999.

Ο Paul McCartney σε μια εμφάνιση έκπληξη στο Cavern Club στις 26 Ιουλίου 2018.

Μιά περιήγηση του Cavern Club

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 το πρωί, ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “After Midnight… όπως έλεγε και ο J.J. Cale”, με πολλή και καλή μουσική).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ