Σαν σήμερα 19 Ιουλίου στην ιστορία της μουσικής

Μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα, που έλαβαν χώρα σαν σήμερα, στην ιστορία της μουσικής…

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

1954 – H Sun Records κυκλοφορεί το πρώτο σινγκλ του Elvis Presley, “That’s All Right”, μια διασκευή του τραγουδιού του Arthur Crudup του 1946. Τυπώθηκαν αρχικά 7.000 αντίτυπα, τα οποία εξαντλήθηκαν στο Μέμφις. Μετά την ηχογράφηση, ο Bill Black, ο μπασίστας που συνόδεψε τον Elvis λέγεται ότι παρατήρησε: “Διάολε. Ετσι και βγει αυτό το τραγούδι στο ραδιόφωνο θα μας διώξουν από την πόλη”.

1958 – Οι Coasters βγάζουν το σινγκλ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις τους στην Αμερική με το κομμάτι “Yakety Yak”. Το σόλο σαξόφωνο ήταν του King Curtis.

Sinatra - Farrow

1966 – Ο 51χρονος τότε Frank Sinatra παντρεύεται την 21χρονη ηθοποιό Mia Farrow. Ήταν ο τρίτος του γάμος και εκεινής ο πρώτος της. Δύο χρόνια αργότερα, ενώ ο Farrow γύριζε το “Μωρό της Ρόζμαρι” του Ρόμαν Πολάνσκι, ο Σινάτρα έστειλε τον κλητήρα στα γυρίσματα της ταινίας για να ενημερώσει τη γυναίκα του ότι είχε κάνει αίτηση διαζυγίου.

1969 – Οι Spencer Davis Group ανακοινώνουν τη διάλυσή τους. Το συγκρότημα είχε ανέβει στο chart του Billboard δύο φορές το 1967, με τα “Gimme Some Lovin” και “I’m A Man” ενώ στο chart του Ηνωμένου Βασιλείου είχε δύο Νο.1 επιτυχίες, το “Keep On Running» και το «Somebody Help Me».

Deep Purple

1976 – Οι Deep Purple ανακοίνωσαν ότι στο τέλος της τότε τρέχουσας περιοδείας τους θα χώριζαν. Επρόκειτο να επανενωνθούν το 1984.

1980 – Οι Queen βρίσκονται με το τρίτο άλμπουμ τους “The Game” στο Νο.1 της Αγγλίας, το οποίο περιείχε τα σινγκλ “Another One Bites The Dust” και “Crazy Little Thing Called Love”. Και οι δύο αυτές επιτυχίες ανέβηκαν και στην κορυφή του Hot 100 στην Αμερική, ενώ το LP πούλησε πάνω από τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα.

James Brown

1989 – Ο James Brown μεταφέρθηκε σε ένα κελί μεσαίας ασφάλειας στο Σωφρονιστικό Ιδρυμα Στίβενσον, αφού ανακαλύφθηκαν 40.000 δολάρια σε μετρητά και επιταγές στο κελί μικρής ασφαλείας που βρισκόταν. Ο “νονός της soul” εξέτιε ποινή φυλάκισης έξι ετών για διάφορα αδικήματα που περιελάμβαναν παράνομη οπλοκατοχή, αντίσταση κατά τη σύλληψη, επίθεση και αντίσταση κατά των αρχών σε μια σειρά από καταδιώξεις με το αυτοκινήτο. Αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους το 1990, μετά από δύο χρόνια φυλάκισης.

1995 – Ο πρώην γιατρός του Elvis Presley, Δρ. Γιώργος Νικόπουλος, χάνει την ιατρική του άδεια επειδή ήταν «πολύ φιλελεύθερος» στη συνταγογράφηση εθιστικών φαρμάκων προς τον καλλιτέχνη.

2004 – Ο Mark Tulin και ο James Lowe, δύο αρχικά μέλη των Electric Prunes , υπέβαλαν αγωγές κατά της δισκογραφικής και της εκδοτικής τους εταιρείας, ισχυριζόμενοι ότι οι εταιρείες δεν τους κατέβαλαν 1 εκατομμύριο δολάρια σε δικαιώματα.

Ozzy Osbourne

2010 – Ο Ozzy Osbourne και ο πρώην συνεργάτης του στο συγκρότημα των Black Sabbath, Tony Iommi, διευθέτησαν μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη σχετικά με τη χρήση του ονόματος του γκρουπ. Ο Ozzy είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του κιθαρίστα, κατηγορώντας τον Iommi ότι δήλωνε ψευδώς ότι ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης του ονόματος Black Sabbath, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ. Οι δύο μουσικοί εξέδωσαν κοινή δήλωση επιβεβαιώνοντας ότι έχουν διευθετήσει τη διαφορά τους «φιλικά».

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 το πρωί, ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “After Midnight… όπως έλεγε και ο J.J. Cale”, με πολλή και καλή μουσική). twitter:@IosifAvramoglou

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ