“Πυρά” κατά του Spotify για τη συμφωνία με Μέγκαν και Χάρι

Βολές κατά του Spotify εξαπέλυσε η Βρετανίδα σουπερστάρ Σάντι Σο, τραγουδίστρια και η πρώτη νίκη του Ηνωμένου Βασιλείου στη Eurovision, για τη συμφωνία εκατομμυρίων που συνήψε η πλατφόρμα μουσικής με τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ όταν η εταιρεία πληρώνει έως 200 λίρες τους καλλιτέχνες για τα δικαιώματα στη μουσική τους.

Η σταρ των ’60s ηγείται της επίθεσης στο Spotify από τους Βρετανούς μουσικούς που διαμαρτύρονται για τα “ψίχουλα” από την υπηρεσία streaming όταν υπέγραψε “χρυσό” συμβόλαιο με τα πρώην μέλη της βασιλικής οικογένειας.

“Τυχερούληδες η Μέγκαν και ο Χάρι κατάφεραν να διαπραγματευτούν μία συμφωνία για podcast με το Spotify. Εύχομαι και οι καλλιτέχνες να είχαν αυτήν την ανεξάρτητη θέση να διαπραγματευτούν οι ίδιοι τις συμφωνίες για τη μετάδοση της μουσικής τους” τόνισε η Σο. Σύμφωνα με έρευνα, το Spotify πληρώνει οκτώ στους δέκα μουσικούς κατά μέσο όρο 17 λίρες τον μήνα.

Ο μουσικός Toμ Γκρέι, του συγκροτήματος Gomez που κέρδισαν βραβείο Mercury, τόνισε ότι ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ ενδεχομένως αγνοούν τα ηθικά ερωτήματα που εγείρονται από τη συμφωνία τους με το Spotify: “Νέοι καλλιτέχνες στο Spotify θα είναι τυχεροί να βγάλουν αρκετά για να πληρώσουν τον λογαριασμό του φαγητού τους, αυτό πιθανώς είναι κάτι που δεν το σκέφτηκαν ο Χάρι και η Μέγκαν, αλλά εγείρει ερωτήματα για την ηθική της πλατφόρμας μετάδοσης αν συνεχίσουν να συμπεριφέρονται έτσι, όπου ξαφνικά βρήκαν δεκάδες εκατομμύρια. Το επιχείρημα του Spotify είναι “παίρνουμε όλα αυτά τα λεφτά και δίνουμε το 70% στους δικαιούχους των δικαιωμάτων” οπότε από πού προέρχονται όλα αυτά τα έξτρα λεφτά για να κλείσουν τη συμφωνία με τη Μέγκαν και τον Χάρι; Αν εργάζεσαι στη μουσική βιομηχανία σε οποιοδήποτε επίπεδο, αισθάνεσαι απογοητευμένος από το σύστημα”.

Ο Βρετανός καλλιτέχνης της τζαζ και του hip-hop Soweto Kinch είπε: “Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι σε μια χρονιά που οι περισσότεροι μουσικοί και δημιουργοί βλέπουν τα προς το ζην μας να χάνονται, το Spotify έκανε μία τέτοια συμφωνία. Αγαπώ τους Σάσεξ αλλά αυτό υπογραμμίζει πόσο τεμπέλικος και αδιαφανής είναι ο κόσμος του streaming”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ