Πώς ο Steve Miller εμπνεύστηκε το “Abracadabra” από την Diana Ross

Το “Abracadabra”, πολύ γνωστό τραγούδι και στη χώρα μας, ήταν το τελευταίο Top 40 hit για τους Steve Miller Band, ήταν η τρίτη Νο.1 επιτυχία τους μετά τα “The Joker” και “Rock ‘N’ Me”. Παρέμεινε επί δύο βδομάδες στην κορυφή του αμερικάνικου χιτ-παρέϊντ τον Σεπτέμβριο του 1982 και είναι σίγουρα το κομμάτι που ενέταξε τον Steve Miller στο Rock and Roll Hall of Fame το 2016. Επίσης, το τραγούδι απέσπασε μεγάλη επαναληπτικότητα στις ραδιοφωνικές μεταδόσεις παγκοσμίως.

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Ο Steve Miller ήταν πάντα ένας καλλιτέχνης χαμηλών τόνων. Σπάνια τον έβλεπες σε δημόσιο χώρο εκτός της σκηνής. Παρόλα αυτά το 1982 είχε ήδη γεννηθεί το MTV και προκειμένου ένας καλλιτέχνης να πουλήσει δίσκους θα έπρεπε να βγάλει βίντεο κλιπ.

Την εποχή εκείνη συγκροτήματα όπως οι ZZ Top, Van Halen και οι Yes προσέθεταν τα κήμπορντς στο τελικό αποτέλεσμα του ήχου τους για να προσαρμοστούν στα νέα τότε ακούσματα της δεκαετίας του ’80. Οι Steve Miller Band παρόλο που είχαν ξεκινήσει ως blues μπάντα κατά τη δεκαετία του ’60 και έγιναν πιο rock στα ’70s, είχαν ήδη πειραματιστεί με ηλεκτρονικούς ήχους στα κομμάτια τους, οπότε η χρήση των συνθεσάϊζερ δεν τους ήταν εντελώς άγνωστη.

Πως όμως ο Steve Miller εμπνεύστηκε για να γράψει τους στίχους του περίφημου “Abracadabra” ?

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, η Diana Ross μαζί με τις Supremes είχαν ένα δικό τους τηλεοπτικό σώου στο NBC, που λεγόταν “Hullabaloo”. Σε εκείνη την εκπομπή ο Steve Miller είχε συνεργαστεί με την Diana Ross.

Περίπου 15 χρόνια αργότερα και σύμφωνα με όσα ο ίδιος ο Steve Miller ανέφερε σε συνέντευξή του στην ημερήσια πρωϊνή εφημερίδα “The Dallas Morning News”, έκανε μια μέρα σκι στο χειμερινό θέρετρο Sun Valley του Idaho. Και κάπου εκεί συνάντησε πάλι την Diana Ross. Θυμήθηκε ότι παλαιότερα είχαν συνεργαστεί και έκατσε και έγραψε τους στίχους του “Abracadabra” μέσα σε 15′ λεπτά.

Το κομμάτι στην έκδοση για το άλμπουμ είχε διάρκεια 5:08 λεπτά, ενώ το σινγκλ για να είναι πιο “φιλικό” ραδιοφωνικά είχε διάρκεια 3:38 λεπτά.

 

Steve Miller Band

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 το πρωί, ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “After Midnight… όπως έλεγε και ο J.J. Cale”, με πολλή και καλή μουσική). twitter:@IosifAvramoglou

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ