Ποιοι τραγουδιστές χρίστηκαν Ιππότες από την βασίλισσα Ελισάβετ

Η ανάδειξη σε Ιππότη του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μία μεγάλη τιμή, που έχει απονεμηθεί σε ορισμένους καλλιτέχνες για την μακρόχρονη προσφορά τους στην μουσική και την χώρα. Ας δούμε όμως ποιοι και πότε τιμήθηκαν και απέκτησαν και τον τίτλο του Sir.

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

14 Ιουνίου 1996 – Χρίζεται Ιππότης από την βασίλισσα Ελισάβετ ο παραγωγός των Beatles, o George Martin.

11 Μαρτίου 1997 – Τριάντα χρόνια αφού είχε αναγνωριστεί ως Μέλος τη Τάξης (MBE) της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, ο Paul McCartney χρίζεται και ως Ιππότης από την βασίλισσα Ελισάβετ για την προσφορά του στην μουσική. Η τιμή θεωρείται ότι δόθηκε επάξια στον 54χρονο τότε καλλιτέχνη μιάς και του ανήκει το ήμισυ της δημιουργικότητας στα τραγούδια των θρυλικών Beatles. Και όχι μόνο, αλλά και για την μετέπειτα καλλιτεχνική του πορεία, μετά την διάλυση των Beatles, όταν έφτιαξε το συγκρότημα των Wings και στην σόλο καριέρα του.

Παρόλα αυτά υπήρχαν κάποιες αντιρρήσεις για την βράβευση αυτή από το βασιλικό κατεστημένο, διότι το 1969 ο John Lennon είχε σνομπάρει την βασίλισσα επιστρέφοντας το δικό του MBE, το οποίο δεν αποδέχθηκε ως δείγμα διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Ορισμένοι δημοσιογράφοι θεώρησαν ότι εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, η αξιοπιστία όλων των μελών του συγκροτήματος των Beatles είχε βληθεί σοβαρά, ακόμα και μετά τον θάνατο του Lennon το 1980. Εκείνη την ημέρα ο Paul McCartney πήγε στο Buckingham Palace, όπου παραβρέθηκε σε μία ειδική τελετή, μαζί με τα τρία από τα τέσσερα παιδιά του, αλλά και με την στενοχώρια που η γυναίκα του Linda δεν μπόρεσε να τον συνοδέψει, επειδή πάλευε με τον καρκίνο του μαστού.

Την βράβευση ακολούθησε η κυκλοφορία μίας ανθολογίας των επιτυχιών των Beatles, μαζί με δύο ανέκδοτα μέχρι τότε τραγούδια.

24 Φεβρουαρίου 1998 – Εκείνη την ημέρα η βασίλισσα Ελισάβετ απέδωσε την μεγαλύτερη τιμή του Ιππότη, που δίνεται μόνον σε όσους έχουν προσφέρει πάρα πολλά στην εθνική ζωή της Βρετανίας, αλλά εν προκειμένω και σε πολλούς φιλανθρωπικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων και των εσόδων της νεότερης έκδοσης του “Candle In The Wind” που παραχώρησε στο ίδρυμα της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Ο Reginald Dwight ή αλλιώς Elton John τιμήθηκε και αυτός στο Buckingham Palace. Αφήνοντας κάποια υπονοούμενα για τον David Bowie, που είχε και αυτός αρνηθεί μία τέτοια αντίστοιχη βράβευση, ο Elton John είχε δηλώσει: “Αγαπώ την πατρίδα μου και το να με αναγνωρίζει με τέτοιον τρόπο. Δεν μπορώ να σκεφτώ για κάτι καλύτερο”.

1999 – Η Shirley Bassey λαμβάνει τον αντίστοιχο τίτλο του Ιππότη για γυναίκα, που είναι ο Dame Commander of the British Order.

14 Ιουνίου 2002 – Χρίζεται Ιππότης ο Mick Jagger των The Rolling Stones. Και εδώ ορισμένοι είχαν σημαντικές αντιρρήσεις. Θεωρούσαν ότι ήταν το “κακό” παιδί της μουσικής που δεν του άξιζε μία τέτοια τιμή. Ιδιαίτερα για το γεγονός, που μετέφερε την φορολογική του έδρα στη Γαλλία, προκειμένου να πληρώνει λιγότερους φόρους.

2004 – O Eric Clapton χρίζεται Ιππότης και προάγεται σε Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (CBE) από Officer of the British Empire (OBE) της τάξης του 1994, που είχε ανακηρυχθεί προηγουμένως. Όλα αυτά ασφαλώς για την τεράστια συμβολή του στο βρετανικό ροκ.

29 Μαρτίου 2006 – Χρίζεται Ιππότης από την βασίλισσα Ελισάβετ ο Tom Jones.

29 Μαρτίου 2007 – Χρίζεται Ιππότης o Bono, αλλά επειδή είναι Ιρλανδός, δεν μπορεί να αποκαλείται Sir. Επίσης, ο Bono έχει τιμηθεί και από άλλες χώρες, ως μέλος της Λεγεώνας της Τιμής από τους Γάλλους και της Τάξης της Ελευθερίας από την Πορτογαλία.

11 Οκτωβρίου 2016 – Χρίζεται Ιππότης στο Buckingham Palace ο Rod Stewart και γίνεται Sir Roderick David Stewart. Νωρίτερα, το 2007 του είχε δοθεί το CBE. Την βράβευση είχε κάνει ο πρίγκηπας Γουϊλιαμ, αλλά λίγο καιρό αργότερα ο Rod Stewart, μαζί με την σύζυγό του, Penny Lancaster, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με την βασίλισσα.

2016 – Ο Van Morrison χρίζεται Ιππότης και Sir από τον πρίγκηπα Κάρολο.

16 Μαρτίου 2017 – Χρίζεται Ιππότης από τον πρίγκηπα Κάρολο ο αρχηγός και τραγουδιστής των Kinks, o Ray Davies για τις υπηρεσίες του στις τέχνες.

26 Ιουνίου 2017 – Χρίζεται Ιππότης και πάλι από τον πρίγκηπα Κάρολο το μέλος των Bee Gees, o Barry Gibb.

19 Μαρτίου 2018 – Ο Ringo Starr χρίζεται Ιππότης από τον πρίγκηπα Γουίλιαμ.

Επίσης, σε άλλους γνωστούς και καταξιωμένους Βρετανούς καλλιτέχνες έχουν απονεμηθεί οι παρακάτω τιμές:
Στην Annie Lennox απονεμήθηκε από την Ελισάβετ το μετάλλιο Order of the British Empire (OBE), η οποία και ονομάστηκε Dame.

Πριν γίνει Ιππότης ο Barry Gibb, τα άλλα δύο αδέλφια του είχαν τιμηθεί με τον βαθμό του Commander of the Most Excellent Order.

Το 2003 ο τραγουδιστής των Police Sting και το 2004 ο τραγουδιστής των Who Roger Daltrey τιμήθηκαν με το CBE (Commandant of the British Empire).

Το 2005 αυτή η διάκριση του Commander πήγε στον κιθαρίστα των Queen Brian May.

Το 2009 ο τραγουδιστής των Led Zeppelin ανακηρύχθηκε σε Most Excellent Order of the British Empire (CBE) και τα χιουμοριστικά πειράγματα δεν έλειψαν μιάς και ο φίλος του κιθαρίστας Jimmy Page ήταν απλώς… Μέλος της Τάξης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Bob Geldof ή αλλιώς Robert Frederick Zenon Geldof δεν αποκαλείται Sir, παρόλο που έχει ανακηρυχθεί ως Ιππότης της Τάξης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, για την προσφορά του με το “Do They Know It’s Christmas?” και το “Live Aid”.

Εκτός από τον John Lennon και τον David Bowie, σχετικές βασιλικές τιμητικές διακρίσεις αρνήθηκαν να δεχτούν ο Keith Richards και ο Paul Weller των Jam και των Style Council.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 το πρωί, ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “After Midnight… όπως έλεγε και ο J.J. Cale”, με πολλή και καλή μουσική). twitter:@IosifAvramoglou

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ