Όσκαρ: Οι νικητές ζουν περισσότερο κατά πέντε χρόνια

Περισσότερο ζουν οι νικητές των Όσκαρ σε σχέση με τους συμπρωταγωνιστές τους που δεν λαμβάνουν υποψηφιότητα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα διεθνούς έρευνας.

Οι ηθοποιοί που είναι εν ζωή και τιμώνται με Όσκαρ θα πεθάνουν στα 81 τους, ενώ οι συμπρωταγωνιστές τους που δεν είναι υποψήφιοι, θα ζήσουν έως τα 76 χρόνια τους, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο δημιούργησαν ένα μοντέλο βασισμένο σε μια ανάλυση από 2.111 ηθοποιούς που προτάθηκαν για Όσκαρ από το 1929 έως το 2020, ή από ηθοποιούς που έχουν εμφανιστεί απέναντι από υποψήφιο ηθοποιό. Το μοντέλο αυτό υποδηλώνει ότι οι εν ζωή νικητές αναμένεται να πεθάνουν στα 81,3.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι υποψήφιοι που δεν καταφέρνουν να κρατήσουν το χρυσό αγαλματίδιο αναμένεται να ζήσουν έως τα 76,4 χρόνια τους και οι συμπρωταγωνιστές έως τα 76,2.

“Οι βραβευμένοι ηθοποιοί από την Ακαδημία δείχνουν μια θετική σχέση μεταξύ επιτυχίας και επιβίωσης, κάτι που υποδηλώνει τη σημασία των συμπεριφορικών, ψυχολογικών ή άλλων τροποποιήσιμων παραγόντων υγείας που δεν σχετίζονται με τη φτώχεια”, έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE.

Από τους 2.111 ηθοποιούς που περιλήφθηκαν στη μελέτη, οι 1.122 πέθαναν έως την 1η Ιουλίου 2020. Η μέση ηλικία θανάτου για τους νικητές ήταν τα 77,1 έτη, για τους υποψηφίους ήταν τα 73,7 έτη και για τους υπόλοιπους ήταν τα 73,6 έτη.

Πάντως, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί από την αρχή απονομής των Όσκαρ, το 1929.

Με βάση αυτή τη γνώση, η ομάδα δημιούργησε ένα στατιστικό μοντέλο για να αξιολογήσει το μέσο προσδόκιμο ζωής των νικητών των Όσκαρ σήμερα, αποκαλύπτοντας ένα χάσμα άνω των πέντε ετών μεταξύ των νικητών και των συμπρωταγωνιστών.

“Η ανάλυση, που επαναλαμβάνει παλαιότερα ευρήματα προηγούμενων δεκαετιών, έδειξε μεγαλύτερη διαφορά στο προσδόκιμο ζωής από ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί”, έγραψαν οι ερευνητές και πρόσθεσαν: “Το αυξημένο προσδόκιμο ζωής ήταν μεγαλύτερο για τα άτομα που κέρδισαν τα τελευταία χρόνια, σε μικρότερη ηλικία και με πολλές νίκες”.

Σύμφωνα με μια θεωρία, η κοινωνική καταξίωση με την κατάκτηση ενός Όσκαρ μπορεί να συμβάλει στην υγεία των διασήμων.

“Οι νικητές τείνουν να τρώνε σωστά, να ασκούνται με συνέπεια, να κοιμούνται τακτικά, να αποφεύγουν την κατάχρηση ναρκωτικών και να ακολουθούν έναν συνετό τρόπο ζωής που φέρνει περισσότερα οφέλη”, έγραψαν οι ερευνητές μεταξύ άλλων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ