O Ιάκωβος Μυλωνάς στο enikos.gr: Η συνεργασία με την Κάτια Ταραμπάνκο και τον Σπύρο Μπιμπίλα και η βράβευση της παράστασης από την Unesco

Ο Ιάκωβος Μυλωνάς, ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και δάσκαλος υποκριτικής μιλά για την επιτυχία που γνωρίζει η παράστασή του στο Μέγαρο Μουσικής και τον λόγο που διάλεξε το μοντέλο, Κάτια Ταραμπάνκο, για συμπρωταγωνίστριά του.

Της Νάντιας Ρηγάτου

Πρωταγωνιστείς και σκηνοθετείς την παράσταση «Η με μένα ή με καμιά” . Πως σου δημιουργήθηκε η ιδέα να γράψεις αυτό το έργο;

Ι.Μ.: Το έργο γράφτηκε από προσωπικά βιώματα και συνεντεύξεις με δύο ψυχολόγους και τέσσερα άτομα που είχαν ζήσει παρόμοιες καταστάσεις με τους ήρωες μας. Η ψυχαναγκαστική αγάπη είναι ένα φαινόμενο που πλέον φανερώνεται στην κοινωνία μας και στις προσωπικές μας σχέσεις με αυξητικό ρυθμό. Η τρομακτική ανασφάλεια που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα της ζωής οδηγεί πολλούς ανθρώπους να αγαπάνε χειραγωγικά και εμμονικά χωρίς καν να έχουν την επίγνωση του κακού που προκαλούν στους άλλους και στον ίδιο τους τον εαυτό. Για μένα ο ρόλος της κωμωδίας αυτός είναι. Να παίρνεις ένα σοβαρό θέμα και μ’ έναν ανατρεπτικό τρόπο να παρουσιάζεις το θέμα κατά τέτοιον τρόπο που ο άλλος να ξεκαρδίζεται. Το έχω πει κι άλλη φορά αστειευόμενος, αν η πρωταγωνίστρια μας σου θυμίσει τον εαυτό σου πρέπει οπωσδήποτε να δεις ψυχολόγο, αν σου θυμίσει κάποιον γνωστό σου πρέπει οπωσδήποτε να τον πείσεις να δει ψυχολόγο.

Η συνεργασία με την Κάτια Ταραμπάνκο πως προέκυψε;

Ι.Μ.:Η Κάτια ήρθε ως μαθήτρια στη θεατρική σχολή που έχω στο Παλαιό Φάληρο. Κάποια στιγμή χρειαζόμουν πρωταγωνίστρια για ένα χιουμοριστικό βιντεάκι που ήθελα να κάνω για τις δημοτικές εκλογές. Ήταν αναβίωση με άλλον τρόπο της περίφημης σκηνής του Βόγλη και της Άναμπελ στο ‘’στάσου μύγδαλα’’. Έκανα την πρόταση στην Κάτια και δέχτηκε με μεγάλη χαρά. Το βιντεάκι μας έκανε σχεδόν μισό εκατομμύριο προβολές στο facebook. Αυτό με χαροποίησε πολύ κι έτσι έκανα ξανά πρόταση στην Κάτια να παίξει μαζί με μένα και τον Σπύρο Μπιμπίλα στο έργο μου. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Η επιλογή της Κάτιας ήταν πολύ πετυχημένη. Δουλέψαμε αρμονικά και με μεγάλο ενθουσιασμό για να της διδάξω τον ρόλο της κι όλα πήγαν τέλεια. Το παρεάκι μας σκίζει και το έργο μας πήρε εξαιρετικές κριτικές!

 Η παράσταση πρόσφατα βραβεύτηκε από την UNESCO. Πως ένιωσες ως συγγραφέας, σκηνοθέτης αλλά και πρωταγωνιστής;

Ι.Μ.: Κάθε επιβράβευση της δουλειάς σου είναι συγκινητική. Σου δίνει το κουράγιο να συνεχίσεις και να είσαι ακόμα καλύτερος. Όταν βραβεύεσαι κιόλας από ένα τόσο μεγάλο οργανισμό όπως η UNESCO  τότε νιώθεις πραγματικά ευτυχισμένος. Με τους συμπρωταγωνιστές μου, την Κάτια και τον Σπύρο αγαπήσαμε πολύ αυτό το έργο αλλά ταιριάξαμε πολύ και σαν ομάδα. Το έργο μας θα συνεχιστεί και στο μέλλον με παραστάσεις μετά το Πάσχα και με περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;

Ι.Μ.:Θέλω να κάνω πάλι ένα δικό μου έργο που το έγραψα στην πτυχιακή μου στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, Τμήμα Θεατρικών σπουδών στο ΕΚΠΑ. Βαθμολογήθηκε απ’ τους καθηγητές μου με άριστα. Είναι η αληθινή ιστορία της Εύας Πάλμερ Σικελιανού και του Άγγελου Σικελιανού. Πιστεύω πως η ιστορία τους θα αγγίξει τις ψυχές όλων αυτών που δε σταματάνε να ονειρεύονται και συνεχίζουν να αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες και τα τεράστια εμπόδια που συναντάνε στο δρόμο τους. Βέβαια το μυαλό μου προς το παρόν είναι να δει όσο περισσότερος κόσμος γίνεται την κωμωδία μας Ή με μένα ή με καμία! Επίσης σκέφτομαι μήπως κατέβω και υποψήφιος για την Ευρωβουλή. Είναι κάτι που πρώτη φορά το λέω. Οπότε έχετε και την αποκλειστικότητα.

Εχεις ένα θεατρικό εργαστήρι στο Παλαιό Φάληρο. Ποια συμβουλή δίνεις στους μαθητές σου;

Ι.Μ.:Οι μαθητές μας μαθαίνουν απ’ τα πρώτα μαθήματα ότι τον μόνο που θα ανταγωνιστούν είναι ο εαυτός τους. Καταλαβαίνουν ότι βρίσκονται σ’ ένα ασφαλές μέρος όπου μπορούν να εκφραστούν, να αυξήσουν την αυτοπεποίθηση τους, να βελτιώσουν τον εαυτό τους, να βάλουν στην άκρη τους φόβους τους και να διασκεδάσουν.  Αυτό φέρνει μια ηρεμία και ασφάλεια στην ομάδα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη αγάπη μεταξύ τους. Η συμβουλή μου λοιπόν είναι να ακολουθούν με αγάπη την ομάδα και να ηγούνται στα διάφορα project όποτε αυτοί νιώθουν έτοιμοι. Στο εφηβικό τμήμα έχουμε φτάσει σε τέτοιο υψηλό επίπεδο που τα παιδιά γράφουν τα ίδια το έργο που θα παρουσιάσουν.

Ποια είναι η πιο άσχημη εμπειρία που είχες σε συνεργασία μέχρι σήμερα;

Ι.Μ.:Δεν θυμάμαι καμία άσχημη εμπειρία. Ακόμα και να συνέβη έχει περάσει στη λήθη. Πάντα ήμουν παιδί που αγαπούσε το μέλλον άρα το μόνο που με νοιάζει είναι οι ευτυχισμένες στιγμές που θα έρθουν. Δουλεύω πάνω σ’ αυτό που αγαπάω, γίνομαι καλύτερος άνθρωπος και ηθοποιός στο πέρασμα του χρόνου, είμαι αισιόδοξος και πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά.

Δείτε το τρέηλερ της παράστασης

Πληροφορίες: 

“Η με μένα ή με καμιά” στο Μεγάρο Μουσικής, κάθε Κυριακή έως 24/3

Ερμηνεύουν: Σ. Μπιμπίλας, Ιάκ. Μυλωνάς, Κ. Ταραμπάνκο. Μουσικός επί σκηνής: Αμ. Κλημοπούλου (πιάνο, τραγούδι).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ