Ο Γιώργος Αρμένης αποχαιρετά την Μαίρη Μαράντη: «Χωρίς την φωνή της δεν θα μπορούσα να καώ και να φωνάξω Ηλία Ρίχτο»

«Αν δεν με συνόδευε η σπουδαία φωνή της Μαίρης Μαράντη, δεν θα μπορούσα να ανάψω φωτιά μόνος μου και να καώ ολόκληρος». Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο enikos.gr ο ηθοποιός Γιώργος Αρμένης την αξέχαστη σκηνή στη θρυλική ταινία «Όλα είναι δρόμος» το 1998, στην οποία ακούστηκε για πρώτη φορά μια από τις πιο διάσημες ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου που έχει μείνει στην ιστορία. «Ηλία ρίχ’το!».

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Ο Γιώργος Αρμένης ερμήνευσε τον ρόλο του Μάκη Τσετσένογλου, ενός πρόσφατα χωρισμένου μεγαλέμπορου επίπλων πολυτελείας στο Κιλκίς, ο οποίος δεν μπορεί να ξεπεράσει ότι η γυναίκα του, πήρε το παιδί του, και τον εγκατέλειψε. Ο Μάκης, για να “πνίξει” να τον πόνο του, επισκέφθηκε το επαρχιακό σκυλάδικο «Βιετνάμ», όπου τα έκανε άνω-κάτω. Έσπασε από πιάτα μέχρι… τις λεκάνες από τις τουαλέτες.

Στη συνέχεια, έξω από το μαγαζί και μπροστά στον ιδιοκτήτη, κόβει μια επιταγή 30 εκατ. δραχμών και το αγοράζει, λέγοντας «να έχουμε να γκρεμίζουμε» και φωνάζει «ορχήστρα!», κάνοντας τζούρες από το τσιγάρο του.

Ο εκσκαφέας τον περίμενε ήδη εκεί, ενώ η ορχήστρα με τη Μαίρη Μαράντη τραγουδάει το «Θα πάρω φόρα». Ο Μάκης αρχίζει να χορεύει ένα βαρύ ζεϊμπέκικο, «λούζεται» ολόκληρος με οινόπνευμα και ουίσκι, παίρνει φωτιά και φωνάζει το «Ηλία ρίχτο», δίνοντας εντολή να γκρεμιστεί το μαγαζί που μόλις αγόρασε, και μαζί με αυτό, και η… ζωή του. Η ορχήστρα παίζει, ο εκσκαφέας ισοπεδώνει το σκυλάδικο και ο Μάκης χορεύει, βγάζοντας την… φλεγόμενη καμπαρντίνα του.

«Το μόνο που ήθελε η Μαίρη ήταν να τραγουδάει»

Αναφερθείς στην συνεργασία του με την λαϊκή τραγουδίστρια για την ταινία «Όλα είναι δρόμος» του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, ο κ. Αρμένης αναφέρει πως «αν δεν είχα την φωνή της Μαίρης Μαράντη στην ορχήστρα, δεν θα μπορούσα να ανάψω φωτιά και να καώ ολόκληρος. Είχα βάλει οινόπνευμα παντού, μέχρι και στις τσέπες μου, άρχισα να χορεύω, στη συνέχεια πέταξα την καμπαρντίνα μου που είχε “αρπάξει” ολόκληρη… Ήταν μια υπέροχη στιγμή».

«Την αγαπούσα πολύ, ήταν μια μεγάλη κυρία με ήθος. Ήταν ένας πραγματικά υπέροχος άνθρωπος. Το μόνο που ήθελε ήταν να τραγουδάει» αναφέρει ο κ. Αρμένης, μιλώντας για την Μαίρη Μαράντη.

Η συγκεκριμένη σκηνή, γυρίστηκε σε ένα σκυλάδικο που στην πραγματικότητα λεγόταν «Ζυγός» και βρισκόταν στον οδό Λαγκαδά, στην έξοδο της Θεσσαλονίκης. Προκειμένου να γυριστεί, ο Γιώργος Αρμένης έμεινε άυπνος δύο ημέρες, για να καταφέρει να μπει στον ρόλο του. Έπειτα από ελάχιστες πρόβες, έφτασε η ώρα της μαγνητοσκόπησης, η οποία έπρεπε να γίνει, μια και μοναδική φορά.

Σημειώνεται πως η Μαίρη Μαράντη έφυγε από την ζωή το απόγευμα του Σαββάτου (28/10), έπειτα από σύντομη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Είχε τον τίτλο της «Βασίλισσας της Πίστας» ενώ τραγούδησε πολλές μεγάλες επιτυχίες κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1970, διαγράφοντας μια δισκογραφική πορεία 30 χρόνων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ