Νίκος Γκέλια: Το «Αλβανός» δεν μου χτυπούσε άσχημα, ίσα – ίσα με έχει βοηθήσει

Συνέντευξη στην “ON time” έδωσε ο Νίκος Γκέλια. Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε, μεταξύ άλλων, για τον λόγο που παντρεύτηκε, ενώ απάντησε για το αν τον ενοχλούσε η λέξη «Αλβανός» λόγω της καταγωγής του.

Εννοείς ότι δεν θα ξαναπαντρευόσουν;

Όχι, ούτε καν, μια φορά το κάνεις το λάθος. Ήταν μια διαδικασία που δεν ήμουν μέσα σε αυτό.

Το έκανες επειδή ήσουν ερωτευμένος;

Ναι, από έρωτα το έκανα γιατί η γυναίκα μου μου είχε πει: «Θέλω να σου ζητήσω δυο πράγματα» και το ένα από αυτά ήταν ο θρησκευτικός γάμος.

Ποιο ήταν το δεύτερο;

Μετά μου είπε να γίνει η βάπτιση της μικρής. Ακόμα και στη βάπτιση ήμουν αρνητικός, δεν ήταν ανάγκη, είναι ταλαιπωρία αυτό το πράγμα, ας γινόταν ονοματοδοσία. Εγώ της έδωσα το λόγο μου, καθώς η γυναίκα μου είναι θρησκευόμενη. Είναι η «παντόφλα» μετά, αλλά και οι υποχωρήσεις που κάνεις με τον άλλον, έτσι λειτουργεί η σχέση. Κάνεις ένα βήμα εσύ, μετά ο άλλος. Με τη γυναίκα μου ήμασταν μαζί «παράνομα» ένα χρόνο περίπου κι εννοώ την περίοδο που ήταν λίγο… αλλού. Όπως κι εγώ επίσης, ήταν λίγο περίεργο, ήμασταν σε ελεύθερη σχέση, χαλαρά, μη γνωρίζοντας που θα πάει όλο αυτό, αλλά είχε πλάκα.

Μετά «έκατσε», το έφερε η κουβέντα ότι θέλουμε να κάνουμε παιδί, ήταν πρακτικό το θέμα. Έπειτα κάναμε μια κανονική σχέση και με την πάροδο του χρόνου αποφασίσαμε ότι θέλουμε να κάνουμε οικογένεια, να γίνει γάμος. Σκεφτόμουν ότι πρέπει να γίνει ο γάμος για την αναγνώριση του παιδιού, εγώ ήμουν Αλβανός, δεν είχα ελληνική ταυτότητα, γιατί υπάρχει άλλη διαδικασία μετά την αναγνώριση. Οπότε αποτέλεσε ένα κίνητρο για μένα αυτό το διαδικαστικό κομμάτι, θα βόλευε πολύ, κι έτσι έγινε. Τώρα με τη γυναίκα μου είμαστε γύρω στα οκτώ χρόνια μαζί. Είναι πολιτικός μηχανικός και αρχιτέκτονας, δουλεύει σε μελετητικό γραφείο ανακαίνισης και αποκατάστασης.

Εσύ θα ήθελες «σώνει και καλά» να γίνεις Έλληνας;

Βόλεψε πάρα πολύ, δεν μπορείς να καταλάβεις πόση γραφειοκρατία έχω γλιτώσει στη ζωή μου. Αυτό είναι κάτι που πολλά παιδιά της γενιάς μου το παλεύουν.

Οι Αλβανοί φίλοι σου τι σου λένε, αντιδρούν γι’ αυτό, που «αποποιήθηκες» την καταγωγή σου;

Όχι, ούτε καν, το αντίθετο, αυτά είναι βλακείες. Είναι δυνατόν, μεταξύ μας; Ειδικά, όποιος είναι Αλβανός δεύτερης γενιάς, κι έπειτα, έχει αντιληφθεί ότι έχει πολλά προβλήματα στη ζωή του, γραφειοκρατικά.

Σου «χτύπαγε» άσχημα το «Αλβανός»;

Ούτε καν, ίσα ίσα, με έχει βοηθήσει. Αλβανικά ξέρω, δεν τα μιλάω σαν μητρική γλώσσα, αλλά σαν ξένη γλώσσα, γιατί θέλει σκέψη στο συντακτικό, τα καταλαβαίνω άπταιστα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ