Μιχαλακόπουλος: Η λογοκρισία της Χούντας και το θρυλικό “Εκείνος και Εκείνος” – ΒΙΝΤΕΟ

Στις δυσκολίες και την λογοκρισία που αντιμετώπισε τα χρόνια της Χούντας, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, στη συνέντευξη του στο “Ενώπιος Ενωπίω” και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

“Περίεργες διοικήσεις, περίεργες πολιτικές καταστάσεις, τα εξαφάνισαν αυτά τα πράγματα. Είναι από τα εγκλήματα, γιατί τέτοια πράγματα ήταν σπάνια. Εγώ έχω ένα επεισόδιο. Το “Αυγό” το λεγόμενο, το οποίο το ετοίμαζα για την Αμερική, γιατί μου το είχαν ζητήσει. Τους το πήγα επί Μορώνη. Το πήγα, ούτε μου είπαν καλώς το φέρατε. Καμία… ” είπε για το αρχείο του θρυλικού “Εκείνος και Εκείνος”.

“Μην ξεχνάμε δεν υπήρχε μοντάζ τότε, έτσι και σταμάταγες στο 40΄έπρεπε να αρχίσεις πάλι από το 1′. Δεν υπήρχε κόλλημα, δεν υπήρχε τρόπος. Το καλύπταμε με αυτοσχεδιασμούς για να περάσουμε παρακάτω” συμπλήρωσε.

“Πηγαίναμε στην ΕΡΤ, αφού υπήρχε μια συνεννόηση με εμένα, τον Βασίλη και τον συγχωρεμένο τον Μουρσελά, και πηγαίναμε να αντιμετωπίσουμε τον ταγματάρχη, ο οποίος τα μισά καταλάβαινε, τα άλλα μισά δεν τα καταλάβαινε. Σου έλεγε απίστευτα πράγματα. ‘Το αυγό, τι είναι το αυγό;’, απαντούσαμε ‘τι να είναι το αυγό κ. Ταγματάρχα; Αυγό’. ‘Μα δεν μπορείτε να έχετε βάλει τυχαία το αυγό’, τι να κάνουμε του λέγαμε να το βγάλουμε το αυγό. Πίσω από τα σύμβολα γινόταν ένας δεύτερος Μουρσελάς στη συζήτηση με τον λογοκριτή. Ήταν απίστευτες ιστορίες, ωραίες, αγχωτικές αλλά δημιουργικές” ανέφερε ο σπουδαίος ηθοποιός.

“Στην Κρήτη μου τα κάνανε λίμπα. Έσπασαν μηχανήματα, σκηνικά, εγώ ήμουν με έναν θίασο τότε, καμία 15αριά ηθοποιούς και μας άφησαν στον αέρα. Και μας υποχρέωσαν, αυτό είναι το ωραίο, την άλλη ημέρα να επιστρέψουμε τα λεφτά των εισιτηρίων. Εκεί με ένα μοναδικό φαινόμενο που εκφράζει την Κρήτη, καθόμουν σε μια καρέκλα μπροστά, ένα τραπεζάκι, τα λεφτά. Πίσω μου δύο “εσατζίδες”, έτσι με τα αυτιά χτυπημένα από τις γροθιές πρησμένα, κάθονταν από πίσω μου, χτισμένοι, δύο ντουλάπες. Παρακολουθούσαν και έρχονταν στην ουρά να πάρουν τα χρήματα. Μου έδιναν το εισιτήριο και έλεγα τα λεφτά σας. Μου λέει ένας “όι” και έφυγε. Αυτό το “όι” έγινε συνέχεια, επίτηδες για να καρφώσουν τους πίσω” θυμήθηκε ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ