Μαρία Κάλλας: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τη σχέση με τον Ωνάση – Tι αναφέρει νέα βιογραφία

Η μητέρα της την εκβίαζε, ο σύζυγός της , Ιταλός βιομήχανος Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι την έκλεβε και ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν βίαιος και την εγκατέλειψε για την Τζάκι Κένεντι. Μπορεί η Μαρία Κάλλας να λατρεύτηκε από το κοινό της παγκοσμίως αλλά στην προσωπική της ζωή γνώρισε μόνο τη μοναξιά και δεν βίωσε ποτέ την πραγματική αγάπη. Η ζωή της πολύ πιο τραγική απ’ ό,τι είχαμε συνειδητοποιήσει ποτέ μέχρι σήμερα σύμφωνα με νέα έρευνα, λεπτομέρειες της οποίας έρχονται στη δημοσιότητα.

Η συγγραφέας Λίντσι Σπενς, που είχε πρόσβαση στις ανέκδοτες επιστολές και άλλο υλικό της παγκοσμίου φήμης σοπράνο, γράφει μία νέα βιογραφία υπό τον τίτλο “Cast a diva: The Hidden Life of Maria Callas”, που ρίχνει φως στον μαρτυρικό της γάμο, την κακομεταχείριση στην οποία την υπέβαλε ο Ωνάσης και στη σεξουαλική παρενόχληση που dδέχτηκε από τον διευθυντή ενός από τα διασημότερα ωδεία του κόσμου.

Η Σπενς είπε ότι οι επιστολές οι οποίες σχετίζονται με τον Ωνάση αποκαλύπτουν την τρομακτική περιπέτεια που υπέφερε, ειδικά όταν το 1966 με σωματική βία απείλησε τη ζωή της: “Υπάρχουν ακόμη ανησυχητικές πληροφορίες από το ημερολόγιο μίας από τις πιο κοντινές φίλες της όπου περιέγραφε λεπτομερώς πώς ο Ωνάσης τη νάρκωνε, κυρίως για σεξουαλικούς λόγους. Σήμερα αυτό θα χαρακτηριζόταν βιασμός σε ραντεβού”. Γράφοντας στη γραμματέας της, η Κάλλας εκμυστηρευόταν: “Δεν ήθελα να μου τηλεφωνήσει και να αρχίσει πάλι να με βασανίζει”.

Σχετικά με τον γάμο της με τον Μενεγκίνι, η απελπισμένη Κάλλας έγραφε: “Ο σύζυγός μου με εξαπατά ακόμη αφού μου έκλεψε τη μισή περιουσία μου, βάζοντας παντού το όνομά του από τότε που παντρευτήκαμε… Ήμουν ανόητη… να τον εμπιστευτώ”. Τον περιέγραφε ως “ψείρα” σημειώνοντας πως “περνιέται για εκατομμυριούχος όταν δεν έχει δεκάρα τσακιστή”.

Σε μια επιστολή αναφέρεται και στον τότε πρόεδρο της μουσικής σχολής Τζούλιαρντ στη Νέα Υόρκη, παντρεμένο άνδρα, που έστρεψε το Ίδρυμα εναντίον της και την εμπόδισε να επιστρέψει για άλλη θητεία αφού απέρριψε τις προτάσεις του. Έγραψε στον νονό της: “Ο Πίτερ Μένιν με ερωτεύτηκε. Οπότε, αφού δεν αισθανόμουν τίποτα γι’ αυτόν, είναι εναντίον μου”.

Η Κάλλας γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη σε μια φτωχική οικογένεια από Έλληνες μετανάστες το 1923. Έγινε μία από τις πιο διάσημες σοπράνο στον κόσμο. Η ερμηνεία της στην Τόσκα στο Κόβεντ Γκάρντεν θεωρείται μία από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες όπερας όλων των εποχών.

Η Σπενς είπε: “Είχα πρόσβαση σε τρεις τεράστιες συλλογές που κληροδοτήθηκαν σε διάφορα αρχεία το 2019 και μέχρι τώρα δεν έχουν εκδοθεί ποτέ. Ανάμεσα στα χαρτιά ήταν επιστολές της Κάλλας που αποκάλυπταν τις μύχιες σκέψεις της”.

Στις νέες αποκαλύψεις περιλαμβάνεται και η αλήθεια για τη φριχτή παιδική ηλικία της Κάλλας στην Ευρώπη: “Η Κάλλας σιχαινόταν τη μητέρα της, που εργαζόταν σαν πόρνη στον πόλεμο και προσπάθησε να την πασάρει σε στρατιώτες των Ναζί” είπε η Σπενς. Αργότερα η μητέρα της Κάλλας πούλησε ιστορίες στον Τύπο και την εκβίασε να κρατήσει κλειστό το στόμα της γράφοντας στην κόρη της: “Ξέρεις τι κάνουν οι κινηματογραφικοί αστέρες με ταπεινή καταγωγή αμέσως μόλις γίνουν διάσημοι; Τον πρώτο μήνα ξοδεύουν τα πρώτα τους λεφτά για να φτιάξουν σπίτι στους γονείς τους και να τους κακομάθουν με πολυτέλειες… εσύ τις έχεις να πεις Μαρία;”

Η Κάλλας εκμυστηρεύτηκε: “Αν ήταν πραγματική μητέρα για εμένα λίγο καιρό πριν, θα τη λάτρευα”. Όμως ούτε ο πατέρας της ήταν καλύτερος, είπε ο Σπενς: “Της έγραψε ένα γράμμα, προσποιούμενος ότι πέθανε σε ένα φτωχοκομείο σε μια προσπάθεια να πάρει χρήματα από αυτήν. Στην πραγματικότητα, είχε μια μικρή ασθένεια”. Η Κάλλας έγραψε: “Έχω βαρεθεί με τον εγωισμό και την αδιαφορία των γονιών μου απέναντί ​​μου… Δεν θέλω άλλη σχέση. Ελπίζω οι εφημερίδες να μην το καταλάβουν. Τότε θα καταραστώ τη στιγμή που είχαν γονείς ποτέ μου”

Στο υλικό υπάρχουν και αναφορές για τη μεγάλη αντίπαλο της Κάλλας, τη Ρενάτα Τιμπάλντι.

Η Κάλλας πέθανε το 1977 σε ηλικία 53 ετών. Το ανέκδοτο υλικό περιέχει πληροφορίες για τα προβλήματα υγείας που επηρέασαν τις εμφανίσεις της στη δεκαετία του 1960 και την εξάρτησή της από τα ναρκωτικά. Έχασε τη φωνή της αρκετές φορές.

“Εντόπισαν έναν νευρολόγο που την κούραρε πριν από τον θάνατό της. Η Κάλλας υπέφερε από νευρομυϊκή διαταραχή της οποίας τα συμπτώματα ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1950, αλλά οι γιατροί την αποκάλεσαν τρελή. Εξηγεί και την απώλεια της φωνής της εξαιτίας της οποίας η καριέρα της σταμάτησε νωρίς. Ο θάνατος της Κάλλας είναι μία οδυνηρή ιστορία. Μόνη στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, βασιζόταν στην αποξενωμένη αδελφή της Τζάκι, μία σύντροφο τη Βάσω Δεβετζή να την προμηθεύει ένα ηρεμιστικό. Η ζωή της ήταν γεμάτη τραγωδία αλλά ήθελα να της δώσω τη φωνή της”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ