Κώστας Καζάκος: Ολόκληρη η ζωή του σπουδαίου ηθοποιού μέσα από τρεις συνεντεύξεις στον Νίκο Χατζηνικολάου

Ολόκληρη την ζωή του διηγήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός Κώστας Kαζάκος, ο οποίος πέθανε την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 87 ετών, σε τρεις συνεντεύξεις που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω».

Από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ο Κώστας Καζάκος αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της σπουδαίας πορείας που διέγραψε στο καλλιτεχνικό στερέωμα, αλλά και πολλές στιγμές από την προσωπική του ζωή.

Η πρώτη τηλεοπτική συνάντηση του Κώστα Καζάκου με τον Νίκο Χατζηνικολάου έγινε στις 25 Μαΐου του 1993 στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» που προβλήθηκε στο MEGA.  «Συναντηθήκαμε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 1966 στο «Κοντσέρτο για πολυβόλα». Την συνάντησα στο γύρισμα. Αισθάνομαι ότι από την πρώτη χειραψία, δημιουργήθηκε κάποιο ύποπτο κλίμα, μια κατάσταση λίγο περίεργη…Υπήρχε κάποιος ηλεκτρισμός. Μέχρι να αρχίσει το γύρισμα είχαμε αρκετή ώρα και παίζαμε τάβλι κάτω από ένα δέντρο. Αυτό κράτησε όλη μέρα στα διαλείμματα. Το τάβλι έγινε μια πρόφαση. Ένα στοιχείο για να βρισκόμαστε. Αυτό έγινε την πρώτη μέρα. Από τότε δεν χωρίσαμε»  ανέφερε περιγράφοντας πώς γνωρίστηκε με την Τζένη Καρέζη.

Στην ίδια εκπομπή είχε μιλήσει και ο γιος του Κώστα Καζάκου και της Τζένης Καρέζη, Κωνσταντίνος Καζάκος.

Η δεύτερη τηλεοπτική συνάντηση του Κώστα Καζάκου και του Νίκου Χατζηνικολάου έγινε το 1996. Το «Ενώπιος Ενωπίω» προβλήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 1996 από το MEGA.  Βλέποντας πλάνα από παλιές του ταινίες, που προβάλλονταν στην εισαγωγή της εκπομπής ο σπουδαίος θεατράνθρωπος σκέφτηκε πόσο του έμοιαζε ο γιος του Κωνσταντίνος, ο οποίος τότε πρωταγωνιστούσε στο πρώτο του σήριαλ. Ο Νίκος Χατζηνικολάου τον ρώτησε και για τις διαφορές που έβλεπε και τότε ο ηθοποιός απάντησε ότι οι διαφορές του ήταν οι ομοιότητες του Κωνσταντίνου με την μητέρα του, αείμνηστη Τζένη Καρέζη.

Στην τρίτη του συνέντευξη, στις 4 Οκτωβρίου 1999, ξανά στην εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω” στο MEGA, ο Κώστας Καζάκος είχε κάνει πολλές εκ βαθέων αποκαλύψεις: «Σπάνια γυρίζω πίσω να δω τα χρόνια. Τις δουλειές όχι τα έργα όχι, γιατί με αυτά συντηρείται το παρόν και προσπαθούμε να φτιάξουμε την αυριανή κατάσταση. Η συνεχής δραστηριότητα και τα πολλά προβλήματα είναι και μια ζωντάνια. Μια αίσθηση που σε κρατάει ζωντανό».

Ο Κώστας Καζάκος εξομολογήθηκε τότε ότι είχε όνειρο να πάει στη Φιλοσοφική, αλλά δεν μπόρεσε, γιατί δεν είχε το απαιτούμενο τότε χαρτί κοινωνικών φρονημάτων.

«Ο Πλούτος της ζωής είναι τα βιώματά σου, όποια και να είναι, καλοδεχούμενα, να μετατρέπονται σε συνείδηση, σε ανθρώπινο υλικό, να βοηθάνε να βαθαίνει κανείς και να κατανοεί τα ανθρώπινα όλο και πιο πολύ» ανέφερε.

Για την απώλεια της Τζένης Καρέζη είχε δηλώσει τότε ο Κώστας Καζάκος, ότι είχε πέσει μια κουρτίνα στη ζωή του, αλλά όταν ήρθε η δεύτερη Τζένη «η κουρτίνα άνοιξε και εμφανίστηκε ένας ήλιος, γεμάτος αίσθημα, ποιότητα, κέφι για τη ζωή.»

Στην εκπομπή είχε μιλήσει και η τελευταία σύζυγός του Τζένη Κόλλια που τον είχε χαρακτηρίσει σπουδαίο και πολύ τρυφερό άνθρωπο. «Έχει μια ρομαντική άποψη για τη ζωή, όσο και να μην φαίνεται από το παρουσιαστικό του. Έχει μεγάλο απόθεμα ψυχής. Είναι ανεξάντλητη πηγή πλούτου, αισθημάτων, ψυχικού κόσμου, δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τον Κώστα. Αυτό που τον διακρίνει όχι μόνο στη ζωή, αλλά και στη δουλειά του, είναι το ήθος και ο σεβασμός που έχει για αυτό που κάνει», είχε πει για τον Κώστα Καζάκο.

Το υλικό προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Χατζηνικολάου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ