Η βίαιη εμφάνιση του Ritchie Blackmore στην California και η αντίδρασή του στο εμβόλιο της γρίπης

1974, οι Deep Purple πρόκειται να εμφανιστούν σε ένα από τα πιo τρελά rock ‘n’ roll φεστιβάλ της Αμερικής, το “Californian Jam”. Μιά ιδιαιτέρως επεισοδιακή εμφάνιση του γκρουπ που έφθασε στο σημείο ο κιθαρίστας Ritchie Blackmore να επιτίθεται σε έναν… κάμεραμαν!

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Η οργή άρχισε να ξεχειλίζει από τα παρασκήνια της συγκλονιστικής αυτής συναυλίας και κορυφώθηκε με ένα όργιο καταστροφής από τον Blackmore. Στο τέλος του τραγουδιού “Space Truckin’” χτύπαγε κατ’ επανάληψη την Stratocaster κιθάρα του πάνω στην κάμερα, που ήταν πάνω στην σκηνή και συμμετείχε στην μαγνητοσκόπηση της εκδήλωσης. Στη συνέχεια κατέστρεψε και άλλες παρόμοιες κιθάρες, πέταγε ενισχυτές κάτω από την σκηνή, μέχρι που ένας τέτοιος ενισχυτής Marshall εξερράγη και πήραν φωτιά τα μαλλιά του, όπως και τα μαλλιά του Ian Paice και ορισμένων τεχνικών του συγκροτήματος.

Ο David Coverdale εξηγεί: “Επρόκειτο να ανέβουμε στη σκηνή την ώρα που θα σουρούπωνε. Αυτό μάλιστα αναφερόταν και στο συμβόλαιό μας. Αλλά το πρόγραμμα του “Californian Jam” έτρεχε πιο μπροστά από την ώρα του. Μας είχανε πάει στο μέρος του φεστιβάλ με ελικόπτερο. Θυμάμαι ότι καθόμουν στο τροχόσπιτό μου στο backstage και έπινα ένα ουίσκι με κόκα-κόλα, όταν ξαφνικά ήρθε κάποιος και μου είπε “Ήρθε η ώρα να βγείτε στη σκηνή”. Ο Ritchie ήθελε οι Deep Purple να είναι το πρώτο γκρουπ που θα χρησιμοποιούσε φωτισμό πάνω στην σκηνή. Αρνήθηκε να ανέβει στη σκηνή καθώς προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο και είχε απόλυτο δίκιο. Θυμάμαι όμως κάποιον που ήρθε και μας είπε “Ξέρετε με ποιους έχετε να κάνετε εδώ;”, έτσι καταλάβαμε ότι στην εκδήλωση ήταν μπλεγμένη η μαφία”.

Ο Glenn Hughes περιγράφει και αυτός: “Ακούγονταν πολλές κραυγές και τσακωμοί. Ο Ritchie είχε κλειδώσει την πόρτα στο δικό του τρέιλερ. Έφθασαν στο σημείο να την σπάσουν και να τον βγάλουν έξω σηκωτό. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην έπαιζαν οι Purple εκείνο το βράδυ”.

Ο David Coverdale συνεχίζει: “Ο διοργανωτής του φεστιβάλ μας είπε ‘Αυτό ήταν, θα διακόψουμε το φεστιβάλ και όλοι σας θα πάτε στην κόλαση!'”. Και ξεκίνησε να πάει να ανακοινώσει ότι δεν θα εμφανιζόμασταν. Ευτυχώς, ο tour manager που είχαμε, ο Ossie Hoppe, έτρεξε γρήγορα μαζί του στη σκηνή, του άρπαξε το μικρόφωνο και φώναξε “Θέλετε να δείτε τους Deep Purple?” και 250.000 άνθρωποι απάντησαν όλοι μαζί “Ναι!”.

Glenn Hughes: “Καταφέραμε να κερδίσουμε 20’ λεπτά καθυστέρησης, αλλά ο ήλιος δεν είχε δύσει ακόμα. Αλλά μας εκνεύρισε πάρα πολύ. Οξύνθηκαν πάρα πολύ τα πνεύματα. Ο Ritchie ήταν έξαλλος, δεν είχε τον χρόνο ούτε καν να φορέσει τα ρούχα που είχε προγραμματίσει για την σκηνή. Στη συνέχεια επιτέθηκε σε έναν κάμεραμαν”.
David Coverdale: “Η κατάσταση παρεκτράπηκε, ιδιαίτερα με την μεγάλη έκρηξη. Μπορεί να φάνηκε υπέροχη, συμφωνώ, αλλά κάηκε ο Ritchie, κάηκε ο Paicey και κάηκαν μέλη του προσωπικού μας. Ευτυχώς δεν ήταν κάτι σοβαρό”.
Glenn Hughes: “Μετά από αυτό πουλήσαμε στην Αμερική πολλούς δίσκους και πολλά εισιτήρια συναυλιών. Επρόκειτο για ένα μεγάλο γεγονός και αξίζει μιά θέση στα ιστορικά βιβλία της rock μουσικής”.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός που συνέβη στην Αμερική με τους Deep Purple, που και σ’ αυτό πρωταγωνιστής ήταν ο Ritchie Blackmore, ήταν το εξής: Όπως αφηγείται ο Christopher Cross ήταν η πρώτη live εμφάνιση των Deep Purple στις ΗΠΑ, η οποία επρόκειτο να γίνει στο San Antonio του Texas. Τότε στην χώρα επικρατούσε η επιδημία μιάς νέας γρίπης, οπότε τα μέλη του συγκροτήματος εμβολιάστηκαν για να προστατευτούν από αυτήν. Ο Ritchie Blackmore όμως παρουσίασε μία κάποια αντίδραση στο εμβόλιο και ήταν αδιάθετος.

Το γκρουπ επρόκειτο να παίξει στο “Pussycat Club” αλλά δεν ήθελαν να ακυρώσουν την εμφάνιση διότι θεωρούσαν ότι θα ήταν άσχημο για τους Purple. Ο John Lord απευθύνθηκε στον διοργανωτή της εκδήλωσης για την περίπτωση που ήξερε κάποιον κιθαρίστα που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον… Ritchie Blackmore, ώστε να μην ακυρωνόταν το σόου. Πράγματι ο διοργανωτής γνώριζε τον 17χρονο τότε Christopher Cross, ο οποίος θαύμαζε το παίξιμο του Blackmore στην κιθάρα και ήξερε και τα τραγούδια του γκρουπ και έτσι πρότεινε εκείνον. Έτσι και έγινε! Εκτός από τα κομμάτια των Deep Purple, έκαναν jam και πάνω σε blues κομμάτια. Την επόμενη μέρα κατά την αναχώρηση του συγκροτήματος στο αεροδρόμιο, ο Ritchie Blackmore ευχαρίστησε τον νεαρό τότε Christopher Cross για την συμμετοχή του.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 το πρωί, ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “After Midnight… όπως έλεγε και ο J.J. Cale”, με πολλή και καλή μουσική).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ