Η συλλογή δίσκων βινυλίου του Λευκού Οίκου

Την ιστορία με την συλλογή δίσκων βινυλίου του Λευκού Οίκου την αποκαλύπτει ο John Chuldenko, που στην πραγματικότητα είναι εγγονός του Jimmy Carter, μίας και ο γιος του Carter, Jack, είναι πατριός του Chuldenko.

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Ο Chuldenko έχει ακούσει πολλές ιστορίες για το θέμα, ιδιαίτερα από τον θείο του Jeff, που ήταν ο μικρότερος γιός του Jimmy Carter. Μία από τις ιστορίες αυτές αφορούσε σε ένα περιστατικό που συνέβη κατά τη διάρκεια ενός πάρτι στον Λευκό Οίκο κατά την διακυβέρνηση Carter, συγκεκριμένα με έναν δίσκο των Rolling Stones. Ο Chuldenko είναι μεγάλος συλλέκτης βινυλίων. Όταν λοιπόν άκουσε για την πιθανή ύπαρξη επίσημης συλλογής δίσκων του Λευκού Οίκου, ενθουσιάστηκε. Απευθύνθηκε στην Προεδρική Βιβλιοθήκη Jimmy Carter και η απάντηση ήταν ότι πράγματι υπήρχε μία δισκοθήκη, η οποία ήταν αποθηκευμένη σε ασφαλές μέρος αρχειοθέτησης, το οποίο όμως δεν ήταν προσβάσιμο.

Στην πραγματικότητα υπήρξαν δύο συλλογές δίσκων του Λευκού Οίκου.

Η μία σχηματίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 μετά από προσφορά του Οργανισμού Δισκογραφικών Βιομηχανιών της Αμερικής, υπό την επιμέλεια του Johnny Mercer. Ο Οργανισμός προχώρησε σε αυτή την κίνηση μετά από μία αντίστοιχη της Αμερικάνικης Ένωσης Βιβλιοπωλών, που είχε δωρίσει πολλούς τόμους βιβλίων για την βιβλιοθήκη του Λευκού Οίκου. Επιλέχτηκαν τίτλοι από όλα σχεδόν τα είδη μουσικής, κλασικής, jazz, folk, country αλλά και pop μουσικής. Δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην μετά Woodstock εποχή. Δεν έλειπε το πρώτο LP των Doors, ούτε ο πρώτος δίσκος του Elton John που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ. Αλλά και δίσκοι καλλιτεχνών όπως ο Lawrence Welk, ο Don Ho, ο Perry Como, ο Pat Boone και οι Beatles.

Αυτή η πρώτη συλλογή που στάλθηκε στον Λευκό Οίκο το 1973, αποτελείτο από 1800 άλμπουμ.


Η δεύτερη όμως παρτίδα, την οποία και αυτή επιμελήθηκε ο Οργανισμός Δισκογραφικών Βιομηχανιών δια μέσου του John Hammond, παρουσίαζε μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Για παράδειγμα στην παρτίδα αυτή υπήρχε μέσα ένα άλμπουμ του Randy Newman με τίτλο “Good Old Boys”, όπου συμπεριλαμβανόταν το τραγούδι “Rednecks”, το οποίο άρεσε ιδιαιτέρως στον Πρόεδρο Carter, διότι μιλούσε για τον ρατσισμό τόσο του βορρά όσο και του νότου.

Ασφαλώς υπήρχαν και άλλα είδη, όπως soul, punk, salsa, gospel, funk, disco και πολλά άλλα. Καθώς και αρκετές επιλογές από την εποχή του rock & roll με τίτλους από τους Chuck Berry, Little Richard και Elvis Presley. Eπίσης συμπεριελήφθησαν δίσκοι της Donna Summer, των Fleetwood Mac, των Earth, Wind & Fire, του Joe Bataan, του Johnny Pacheco, του Captain Beefheart, του Gil Scott-Heron, των Talking Heads, των Ramones, του Barry Manilow, μέχρι και των Sex Pistols.

Το δεύτερο μέρος της δισκοθήκης παρουσιάστηκε στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια μιας τελετής στις αρχές του 1981, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία.
Ωστόσο ολόκληρη την συλλογή δίσκων την έστειλε προς αποθήκευση με απόφαση του ο Πρόεδρος Ronald Reagan.

Τον Δεκέμβριο του 2010 ο John Chuldenko έλαβε τελικά την ειδική άδεια να έχει πρόσβαση στις αποθήκες και εμφανίστηκε στη διεύθυνση 1600 Pennsylvania Avenue. Βρέθηκε μπροστά σε ένα βουνό από κούτες. Κάθε δίσκος είχε τοποθετηθεί σε μία ειδική προστατευτική θήκη με χρωματική κωδικοποίηση (γαλάζιο για pop, κίτρινο για κλασική κλπ). Κάθε θήκη είχε την προεδρική σφραγίδα. Παρόλα αυτά μέσα στο ίδιο κουτί θα μπορούσε κάποιος να βρει μία ραδιοφωνική ομιλία του Προέδρου του 1940 γραμμένη σε βινύλιο και δίπλα το… “Macho Man” από τους Village People. Οι περισσότεροι δίσκοι δεν είχαν παιχτεί ποτέ!


Σε κάποια στιγμή ο χρόνος που είχε στη διάθεση του ο Chuldenko για ανασκαφές έληξε. Του ζητήθηκε ευγενικά να αποχωρήσει. Μετά από αυτή τη μοναδική εμπειρία σκέφτηκε ότι ίσως θα έπρεπε να σχηματιστεί μία 3η παρτίδα της συλλογής, διότι στον Λευκό Οίκο δεν υπήρχαν καν τα σύγχρονα ρεύματα που προέκυψαν έκτοτε, όπως η rap και η hip hop. Δεν υπάρχουν μέσα δίσκοι της Madonna, της Britney Spears, ούτε καν του Michael Jackson.

Φεύγοντας ο Chuldenko είπε: “Θα ήταν υπέροχο να φέρουμε τη συλλογή στον 21ο αιώνα. Πρέπει να την ενημερώσουμε. Έχουμε πολλά να κάνουμε”.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 το πρωί, ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “After Midnight… όπως έλεγε και ο J.J. Cale”, με πολλή και καλή μουσική). twitter:@IosifAvramoglou

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ