Elvis Presley: Στοιχεία για τον “βασιλιά” του Rock n’ Roll που δεν ξέρατε

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Καθώς συμπληρώνονται σήμερα, 16 Αυγούστου, 44 χρόνια από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο “βασιλιάς” του Rock n’ Roll Elvis Presley, μαθαίνουμε κάποια στοιχεία για εκείνον που ίσως δεν είναι πολύ γνωστά:

– Ο Elvis Presley έχει εισαχθεί σε 5 Hall of Fame! Σε αυτό του Rock ‘n’ Roll, της Country μουσικής, της Gospel, του Rockabilly και του R&B.

– Ο Elvis έχει πουλήσει μέχρι στιγμής περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο δίσκους!
– Περισσότεροι από 150 μεγάλοι και μικροί δίσκοι του έχουν γίνει χρυσοί, πλατινένιοι και πολύ-πλατινένιοι.

– Ο Presley κατέχει ακόμα το ρεκόρ με τα περισσότερα Top-40 hits στην ιστορία, 114 τον αριθμό.
– Έχει πρωταγωνιστήσει σε 31 ταινίες και δύο ντοκιμαντέρ με συναυλίες του.
– Οι μόνες τρεις πόλεις όπου ο Elvis Presley εμφανίσθηκε ποτέ εκτός ΗΠΑ, είναι η Ottawa, το Vancouver και το Toronto του Canada. Δεν έχει παίξει πουθενά αλλού στο εξωτερικό!
– Ο Elvis απέκτησε την πρώτη κιθάρα του στα ενδέκατα γενέθλιά του, στις 8 Ιανουαρίου του 1946.
– Πριν γίνει γνωστός δούλεψε ως οδηγός φορτηγού στην εταιρεία “Crown Electric” του Memphis.

– Στις 14 Ιανουαρίου 1973, μεταδόθηκε μέσω δορυφόρου η συναυλία του με τίτλο “Aloha from Hawaii via Satellite” από το Honolulu International Center της Hawaii, σε 40 χώρες παγκοσμίως (πλην της Ελλάδας), την οποία παρακολούθησαν πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο τηλεθεατές, περισσότεροι από όσους είχαν παρακολουθήσει την προσελήνωση του Apollo 11.

– O Presley είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης που έχει τιμηθεί με δύο αναμνηστικές εκδόσεις γραμματοσήμων από τα Ταχυδρομεία της Αμερικής. Μία το 1993 και μία το 2015.
– 35′ λεπτά πριν γεννηθεί ο Elvis Presley, είχε γεννηθεί ο δίδυμος αδελφός του Jesse Garon Presley, δυστυχώς νεκρός!

– Φέτος ξεκαθαρίστηκε ότι η μητέρα του Elvis, η αγαπημένη του Gladys Love Smith, ήταν εβραϊκής καταγωγής και ότι ο ίδιος ο καλλιτέχνης είχε χαράξει τον Σταυρό του Δαβίδ στον τάφο της. Η προ-προ-γιαγιά του, ονόματι Nancy Burdine, θεωρείται ότι είχε μεταναστεύσει στην Αμερική από την περιοχή που σήμερα είναι η Λιθουανία, περίπου την εποχή της Αμερικανικής Επανάστασης. Ίσως και γι’ αυτό το μεσαίο όνομα του ήταν Aaron. Το πλήρες ήταν Elvis Aaron Presley.
– Το 1964 ο Presley αγόρασε το 165 ποδών προεδρικό σκάφος του Franklin Roosevelt, που λεγόταν “Potomac”, έναντι του ποσού των $55,000 δολαρίων.

– O Elvis Presley ήταν γεννημένος κατάξανθος! Άρχισε να βάφει τα μαλλιά του μαύρα από πολύ νωρίς στην εφηβεία του. Και μάλιστα λόγω ελλείψεως χρημάτων τα έβαφε με μαύρη μπογιά για τα παπούτσια…!

Στα παρακάτω βίντεο ακούστε τις νεότερες εκτελέσεις που έβγαλαν στα τραγούδια του Elvis με την συνοδεία της Royal Philharmonic Orchestra, η οποία ηχογραφήθηκε εκ των υστέρων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ