Από τα χαρακώματα στις πασαρέλες

H επιρροή της στρατιωτικής ενδυμασίας στον χώρο της μόδας είναι αδιαμφισβήτη και διαχρονική.

Η άνοδος του «στρατιωτικού τύπου» ντυσίματος ξεκίνησε την περίοδο του Ναπολέοντα (1793-1815) όταν οι στολές άρχισαν να γίνονται περισότερο πολύχρωμες και περίτεχνες.

Ράφτες, μοδίστρες και αργότερα οι σχεδιαστές μόδας ενσωμάτωσαν στα ρούχα χαρακτηριστικά των στρατιωτικών στολών όπως κουμπιά από ορείχαλκο, χρυσά κορδόνια, τσέπες στο στήθος, μπότες μέχρι το γόνατο, ζώνες, πόρπες, ακόμα και ρούχα… παραλλαγής.

Τα τελευταία 200 χρόνια το στρατιωτικό στιλ στον χώρο της μόδας πυροδοτείται από μια διάθεση ρομαντισμού, πρακτικότητας και αισθητικής. Και είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το ύφος των στρατιωτικών στολών συνδυάζεται στην ραπτική και με την «πολιτική» περιβολή. Αυτό συμβαίνει, επειδή πριν τις στρατιωτικές στολές (17ος αιώνας) οι στρατιώτες φορούσαν πολιτικά ρούχα.

Η πρακτικότητα των πολιτικών ρούχων αφομοιώθηκε από τις στρατιωτικές στολές και βελτιώθηκε για να επανέλθει εν συνεχεία στην πολιτική ενδυμασία. Για παράδειγμα, τα χακί ρούχα, για χρόνια καθημερινή ενδυμασία των Ινδών υιοθετήθηκαν από τον στρατό και στη συνέχεια το περίφημο χακί χρώμα εδραιώθηκε στην πολιτική περιβολή ως ένα μοντέρνο χρώμα.

Τον 19ο αιώνα, οι λαμπερές και κομψές πτυχώσεις των στρατιωτικών στολών αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη μόδα. Σήμερα, η λάμψη του σύγχρονου στρατιωτικού στιλ έχει κάπως ξεθωριάσει, αλλά συνεχίζει να διατηρεί εξέχουσα θέση στη μαζική παραγωγή ρούχων και στη μόδα, όπως συμβαίνει με τα σακάκια στρατιωτικού τύπου, τα γυαλιά αεροπόρων, τα μπουφάν, τις κουκούλες στα μπουφάν, τα παντελόνια και τα γιλέκα με τσέπες, τα σακίδια, τις επωμίδες, τα γυρισμένα προς τα πάνω μανίκια στα πουκάμισα, τα κουμπιά στις τσέπες,τις φόρμες, τα t-shirts, και τις μπότες ως τον αστράγαλο.

Η στρατιωτική μόδα χαρακτηρίζεται από στιλ

«Το στρατιωτικό στιλ είναι μια τάση της μόδας που πρέπει όλοι να ακολουθούν» υποστηρίζει η Πόλα Τέιλορ, καθηγήτρια μόδας στο Ινστιτούτο Τεχνών της Τουσόν στην Αριζόνα, μιλώντας στο Art Institutes (Ai Blog).«Χωρίς φυσικά να υιοθετηθεί πλήρως αλλά εν μέρει, ώστε να μην φαίνεται υπερβολικό».

Σχετικά με τις επιρροές στη γυναικεία «στρατιωτική» μόδα «αυτές έχουν με τα χρόνια μεταλλαχθεί σε περισσότερο θηλυκές» επισημαίνει η Μελίσα Μανουέλ, καθηγήτρια μόδας και διαχείρισης λιανικής πώλησης στο Art Institute της Ατλάντα. «Στο παρελθόν, ρούχα εμπνευσμένα από τις στρατιωτικές στολές διατηρούσαν πολλά χαρακτηριστικά αντρικού στιλ. Τώρα πια πολλοί θαρραλέοι σχεδιαστές ενσωματώνουν στοιχεία από στρατιωτικές στολές σε ρούχα με θηλυκές γραμμές».

«Το στρατιωτικό στιλ αντικατοπτρίζει συνήθως τις κοινωνικές διαθέσεις των ανθρώπων απέναντι στους πολέμους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας ή στήριξης» λέει η Μάνουελ.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, η στρατιωτική τάση στη μόδα είναι πολύ εμφανής τα τελευταία χρόνια.

Πολλοί είναι οι σχεδιαστές που επηρεάστηκαν από το στιλ μιλιτέρ. Ανάμεσά τους οι Γκουέιν Στεφάνι, Ρίτσαρντ Τσάι, Γουέιν Λι, Φίλιπ Λιμ, Μάρκ Τζέικομπς, αλλά και κατά καιρούς πολλοί οίκοι και εταιρείες ρούχων όπως Ralph Lauren, Celine, Burberry, DKNY και Gap

Η θρυλική Κοκό Σανέλ, η οποία σχεδίασε γυναικεία παντελόνια, μίνι φούστες και ζακέτες, με στρατιωτικά στοιχεία δήλωσε ότι «Με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1919, ξύπνησα διάσημη».

 

Δείτε επίσης:

Τι φοράνε τα μοντέλα το βράδυ;

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ