Αυτή ήταν η ναπολιτάνικη καντσονέτα που συγκλόνιζε τον Elvis Presley

Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή, που δείχνει τη δύναμη του ιταλικού τραγουδιού και συγκεκριμένα της ναπολιτάνικης καντσονέτας. Πιθανόν να μην έχετε δει ποτέ τον Elvis Presley να προτρέπει σε δική του συναυλία να ακουστεί η φωνή ενός άλλου τραγουδιστή σε ένα ιταλικό τραγούδι…!

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Το γεγονός συνέβη στην συναυλία που είχε δώσει ο “βασιλιάς” στο Rapid City της South Dakota, στις 21 Ιουνίου 1977, δηλαδή λιγότερο από δύο μήνες πριν πεθάνει. Το κονσέρτο εκείνο μαζί και με ένα προηγούμενο, στις 19 Ιουνίου στην Omaha της Nebraska, είχαν ηχογραφηθεί και μαγνητοσκοπηθεί. Κυκλοφόρησε ένας live δίσκος και ένα τηλεοπτικό σόου. Και τα δύο υπό τον τίτλο “Elvis in Concert”.

Κάποια στιγμή στην εν λόγω πρώτη συναυλία ο Elvis αναφέρεται στην επιτυχία του “It’s Now or Never”, που είχε βγάλει σε μικρό δίσκο παλαιότερα, το 1960. Ο οποίος πούλησε 20 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μπει στη λίστα με τα πιο πετυχημένα σινγκλς όλων των εποχών!

Το κομμάτι αυτό ήταν στην ουσία η γνωστή ναπολιτάνικη καντσονέτα “‘O Sole Μio”, την μουσική της οποίας είχε γράψει ο Eduardo di Capua το 1897, ενώ τους αγγλικούς στίχους έγραψαν εκ των υστέρων οι Aaron Schroeder και Wally Gold.

Αφού ο Presley μίλησε στο κοινό για το τραγούδι και την ιταλική προέλευση του, στη συνέχεια έβαλε τον φίλο του Sherrill “Shaun” Nielsen, ο οποίος ήταν ένας τενόρος της gospel μουσικής, του έκανε φωνητικά και τον οποίον ο Elvis θαύμαζε ιδιαιτέρως, καθώς η φωνή του έμοιαζε κάπως του Roy Orbison, αλλά ανέβαινε και πιο ψηλά. Ο Nielsen άρχισε να τραγουδάει το “‘O Sole Μio” στα ιταλικά και στη συνέχεια ανέλαβε ο ίδιος ο Elvis Presley. Ο μεγάλος σούπερ σταρ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό και την συγκίνηση που ένιωθε από το ιταλικό αυτό τραγούδι της Νάπολης.

Στο πρώτο βίντεο μπορείτε να δείτε τον ενθουσιασμό του Presley για την φωνή του Nielsen και στο δεύτερο βίντεο (από άλλη κάμερα) να δείτε τον ίδιο τον Nielsen να το τραγουδάει.

Elvis Presley

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 το πρωί, ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “After Midnight… όπως έλεγε και ο J.J. Cale”, με πολλή και καλή μουσική). twitter:@IosifAvramoglou

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ