Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ: Έσωσε από ευθανασία ένα τσιουάουα

Ένα θηλυκό τσιουάουα τριών μηνών διέσωσε από ευθανασία ο πασίγνωστος Βέλγος ηθοποιός Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ. Η σκυλίτσα ταξίδεψε χωρίς νόμιμα έγγραφα από τη Βουλγαρία στη Νορβηγία και απειλείτο με ευθανασία αύριο Τρίτη αν η Σόφια δεν την έπαιρνε πίσω, σύμφωνα με τον Γιαβόρ Γκετσέφ, της οργάνωσης Vier Pfoten (“Τέσσερα πόδια”). Το σωματείο δέχθηκε με ανακούφιση την παρέμβαση του σταρ των πολεμικών τεχνών που κυριολεκτικά έσωσε τη Ράγια από την ευθανασία.

«Ονομάζεται Ράγια και δεν είχε καταχωρισθεί κατά την άφιξή της εξαιτίας ενός πλαστού διαβατηρίου: η Νορβηγία απειλούσε να της κάνει ευθανασία αύριο εάν η Σόφια δεν την έπαιρνε πίσω», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκετσέφ.

Όμως, ο Νορβηγός αγοραστής της απηύθυνε έκκληση μέσω του διαδικτύου, η οποία και προσήλκυσε το ενδιαφέρον του Βέλγου ηθοποιού. «Με την ευκαιρία των γενεθλίων μου, εκλιπαρώ τη βουλγαρική αρχή: αλλάξτε την απόφαση (…). Δεν μπορείτε να σκοτώσετε αυτό το μικρό τσιουάουα», είπε ο Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ αυτό το σαββατοκύριακο, σε βίντεο που ανήρτησε στα social media. Η Βουλγαρία, που επικαλείτο τους αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγορεύοντας την είσοδο στο έδαφός της ζωντανών ζώων με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, αποφάσισε να κάνει μια εξαίρεση και να αποδεχθεί την επιστροφή της Ράγια.

«Οι βουλγαρικές Aρχές πρέπει να λάβουν συγχαρητήρια διότι επέδειξαν ευελιξία, όμως πρέπει να ασκούν αυστηρότερους ελέγχους στα παράνομα εκτροφεία ζώων και τα παράνομα δίκτυα εμπορίου ζώων», σχολίασε ο Γιαβόρ Γκετσέφ.

Χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σλοβακία, η Ουγγαρία ή η Βουλγαρία, έχουν «ειδικότητα» στην εκτροφή σκύλων ράτσας, τα οποία στη συνέχεια πωλούνται στη δυτική Ευρώπη, μια «κερδοφόρα επιχείρηση», σύμφωνα με το μέλος της φιλοζωικής οργάνωσης Vier Pfoten.

Ανάλογη ήταν η περιπέτεια της αγελάδας Πένκα, που έγινε διάσημη αφού διέσχισε κατά λάθος τα σερβικά σύνορα τον περασμένο Μάιο. Έχοντας εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, κινδύνευε να οδηγηθεί στο σφαγείο, όμως κατάφερε να γλυτώσει χάρη σε μια εκστρατεία συμπαράστασης, στην οποία συμμετείχε και ο Βρετανός τραγουδιστής Πολ Μακάρτνεϊ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, lalsace.fr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ