365 Dni: Η ταινία του Netflix που προκαλεί σάλο – Ο “καυτός” Μικέλε Μορόνε και τα πυρά των σινεφίλ – Τα σενάρια για τα σίκουελ

“Πυρά” εξαπολύουν οι σινεφίλ ανά τον πλανήτη για την ταινία -πολωνικής παραγωγής- “365 dni”, κατηγορώντας τους συντελεστές ότι ωραιοποιούν την απαγωγή και θυματοποιούν την πρωταγωνίστρια, η οποία ερωτεύεται τον απαγωγέα της και υποκύπτει στη γοητεία και τις σεξουαλικές επιθυμίες του.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στην Πολωνία στις 7 Φεβρουαρίου, αλλά από τη στιγμή που προβλήθηκε παγκοσμίως μέσω της πλατφόρμας του Netflix, o Μικέλε Μορόνε, καθιερώθηκε παγκοσμίως ως το απόλυτο σύμβολο του σεξ με τις κάποιες χιλιάδες ακολούθους του στο instagram να εκτοξεύονται πλέον στα 8 εκατομμύρια και ο ίδιος να απολαμβάνει παγκόσμια αναγνωρισιμότητα αν και η ταινία δέχεται “πυρά” από κάθε σινεφίλ. Στα θετικά της ταινίας, πέρα από τον Μορόνε, είναι το soundtrack όπου κάποια από τα τραγούδια ερμηνεύει ο ίδιος ο πρωταγωνιστής δείχνοντας το πολύπλευρο ταλέντο του, το οποίο ωστόσο δεν ξετύλιξε στην “365dni”, η οποία έγινε μόνο για το οφθαλμόλουτρο των γυναικών όλου του πλανήτη. Ο Μικέλε Μορόνε είναι όπως κάθε γυναίκα έχει στο μυαλό της έναν Λατίνο, και δη Ιταλό, άνδρα. Αλλά μένει οδυνηρά μόνος του σε μια ταινία που δεν έχει έναν διάλογο που να βγάζει νόημα ή να έχει συνοχή, σε μια ταινία που δεν έχει σενάριο.

Η “365 dni” είναι βασισμένη στην τριλογία βιβλίων της Blanka Lipinska που εξιστορεί την ιστορία της 29χρονης Λάουρα η οποία πηγαίνει διακοπές στη Σικελία με τον σύντροφό της προκειμένου να αναθερμάνει τη σχέση της. Εκεί πέφτει θύμα απαγωγής από τον αρχηγό της σιτσιλιάνικης μαφίας, Δον Μάσιμο Τοριτσέλι, τον οποίο υποδύεται ο Μικέλε Μορόνε. Της δίνει 365 ημέρες για να τον ερωτευθεί, αν και η Λάουρα πέφτει στη γοητεία του πολύ νωρίτερα και δέχεται ακόμη και να τον παντρευτεί. Η ιστορία απαγωγής εξελίσσεται σε μία δυνατή ιστορία αγάπης. Ωστόσο, εκεί που έγκεινται οι περισσότερες ενστάσεις είναι το γεγονός πως στην ουσία δεν υπάρχει δυνατό σενάριο, με αξιόλογους διαλόγους, ενώ υπάρχουν αρκετές ασάφειες. Η ταινία ολοκληρώνεται με μια δραματική σκηνή όπου ο Μάσιμο λυγίζει και όλοι υποθέτουν ότι η αγαπημένη του είναι νεκρή.

Ωστόσο, υπάρχουν άλλες δύο ταινίες που αναμένονται τα επόμενα δύο χρόνια. Η δεύτερη ταινία είχε ημερομηνία κυκλοφορίας τον Φεβρουάριο του 2021 αλλά λόγω κορονοϊού δεν ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα και έτσι θα καθυστερήσει η προβολή της και κατά συνέπεια και η τρίτη ταινία. Οι θαυμάστριες του Μάσιμο θα πουν “ευτυχώς” καθώς μετά την κατακραυγή για το περιεχόμενο των βιβλίων για το οποίο φρόντισαν να ενημερώσουν οι Πολωνές αναγνώστριες, η Blanka αποφάσισε να αλλάξει το σενάριο. Η Λάουρα, αφού θα επιβίωνε από τη δολοφονική απόπειρα, θα παντρευόταν τον αγαπημένο της αλλά θα ξαναέπεφτε θύμα απαγωγής, αυτήν τη φορά από τον αντίπαλο του Μάσιμο, τον Νάτσο. Ακολούθως θα απέβαλε το παιδί που κυοφορούσε και θα μισούσε τον Μάσιμο που την υπέβαλε σε αυτήν την ταλαιπωρία. Τελικά θα ερωτευόταν και πάλι τον απαγωγέα της για τον οποίο θα εγκατέλειπε οριστικά τον αρχηγό της σιτσιλιάνικης μαφίας. Ήταν όμως τόσο έντονη η παρουσία του Μικέλε Μορόνε ως Μάσιμο, που καμία γυναίκα δεν ήθελε τη Λάουρα να εγκαταλείπει τον ήρωα για χάρη του αντιπάλου του, επίσης μαφιόζου, Νάτσο. Οπότε αναμένουμε να δούμε τις αλλαγές και το happy end που θα προσφέρει η συγγραφέας-σεναριογράφος στις φανατικές θαυμάστριες του Μορόνε.

Η ίδια η συγγραφέας επηρεάστηκε από τις “50 Αποχρώσεις του Γκρι”, αλλά δεν υπάρχει καμία σχέση ή σύγκριση ανάμεσα στα βιβλία ή στις ταινίες. Εδώ δεν υπάρχουν αποκλίσεις ή τάσεις για πρόκληση πόνου. Εδώ υπάρχει μόνο σεξ, πολύ σεξ, όπως αρμόζει σε έναν αυθεντικό αρχηγό μαφίας. Η γραφική απεικόνιση των σεξουαλικών σκηνών είναι αυτή που κάνει αρκετούς να χαρακτηρίσουν την ταινία soft porn. Ο σκηνοθέτης είπες ότι οι σκηνές σεξ ήταν χορογραφημένες αλλά άφησαν και τους πρωταγωνιστές να αυτοσχεδιάσουν και γι’ αυτό είναι φυσικά ιδρωμένοι και κόκκινοι από την προσπάθεια. Ο Μορόνε διευκρίνισε ότι δεν ήταν αληθινό το σεξ που παρακολουθήσαμε αλλά οι δύο πρωταγωνιστές υποδύθηκαν πολύ καλά τον ρόλο τους.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη ταινία παίρνει και άλλη προέκταση, καθώς πολλοί επικριτές της θεωρούν ότι εξωραΐζει το φαινόμενο της απαγωγής, τη θυματοποίηση της γυναίκας, την κακοποίησή της. Ο Μάσιμο υπόσχεται στη Λάουρα, όταν την απαγάγει, ότι δεν θα επιβάλει τον εαυτό του πάνω της αλλά θα περιμένει μέχρι πότε θα του το ζητήσει εκείνη. Κάποια στιγμή την κρατά δεμένη στο ιδιωτικό του τζετ για να μην το σκάσει και παίζει με την ερωτική της επιθυμία, ενώ στη συνέχεια, όταν εκείνη μπαίνει στο δωμάτιό του τη δένει με αλυσίδες στο κρεβάτι του και φέρνει άλλη γυναίκα που του προσφέρει στοματικό σεξ μπροστά στη Λάουρα για να προκαλέσει τη ζήλια της. Βέβαια, η Λάουρα υποκύπτει όταν τη σώζει από πνιγμό και του δείχνει την ευγνωμοσύνη της προσφέροντάς του ερωτικά τον εαυτό της. Μάλιστα, όταν την αφήνει ελεύθερη εκείνη πονά από την απόρριψή του και όταν εκείνος επανεμφανίζεται στη ζωή της του ομολογεί ότι τον αγαπά και δέχεται την πρόταση γάμου του.

Δεν είναι λίγες εκείνες οι γυναίκες που αναστενάζουν βλέποντας τον Μικέλε Μορόνε ως “Μάσιμο Τοριτσέλι” ευχόμενες να τις απαγάγει και αυτές ένας παρόμοιος μαφιόζος, και αυτό είναι που προκαλεί ανησυχίες για την επίδραση της ταινίας. Η popstar Duffy που πρόσφατα αποκάλυψε ότι έπεσε θύμα απαγωγής και βιασμού ζήτησε από το Netflix να κατεβάσει από την πλατφόρμα του τη συγκεκριμένη ταινία. Σε μία βαθιά συναισθηματική επιστολή στον CEO του Netflix Ριντ Χάστινγκς, η Duffy ζητεί να χρησιμοποιούν την επιρροή τους πιο υπεύθυνα εξηγώντας γιατί αισθάνεται πως η ωραιοποίηση της απαγωγής στο 365 dni είναι επικίνδυνη. Υποστηρίζει ότι η ταινία χρησιμοποιεί το σοβαρό έγκλημα της απαγωγής και τη σεξουαλική διακίνηση ως ερωτική διασκέδαση. “Η 365 dni ωραιοποιεί τη βάρβαρη πραγματικότητα της σεξουαλικής διακίνησης, της απαγωγής και του βιασμού” γράφει σε ένα σημείο ενώ σε άλλο σημειώνει: “Με θλίβει που το Netflix δίνει πλατφόρμα σε τέτοιο “σινεμά” που ερωτικοποιεί την απαγωγή και διαστρεβλώνει τη σεξουαλική βία και τη διακίνηση ως “σέξι” ταινία”.

Από την πλευρά του, ωστόσο, το Netflix αρνείται να κατεβάσει την ταινία λέγοντας ότι προσφέρει τη δυνατότητα στους συνδρομητές να επιλέξουν τι θέλουν και τι δεν θέλουν να δουν. Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι υπάρχουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για περιεχόμενο βίας, γυμνού και σεξουαλικών πράξεων και πως η ταινία προβλήθηκε τον Φεβρουάριο στους κινηματογράφους πολλών χωρών και ότι το Netflix δεν ενεπλάκη καθόλου στην παραγωγή της ταινίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ