Ζητούν εξηγήσεις για την επίθεση

Ζητούν εξηγήσεις για την επίθεση

 

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να δώσει “άμεσες και λεπτομερείς εξηγήσεις” για τα πυρά που είχαν ως στόχο παλαιστινιακά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά την πρόσφατη στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα.

Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η CPJ δηλώνει “ότι ανησυχεί βαθύτατα από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που είχαν ως στόχο δημοσιογράφους και ΜΜΕ στη Λωρίδα της Γάζας την περίοδο μεταξύ 18 και 20 Νοεμβρίου”.

Η CPJ υπενθυμίζει ότι δύο εικονολήπτες του τηλεοπτικού δικτύου Al-Aqsa της Χαμάς, και ο διευθυντής του εκπαιδευτικού ραδιοφωνικού σταθμού Al-Quds, σκοτώθηκαν στις επιδρομές του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια της επιχείρησης “πυλώνας άμυνας” (14-21 Νοεμβρίου).

Τουλάχιστον τρία κτίρια που φιλοξενούν ΜΜΕ επλήγησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ανάμεσα τους και αυτό όπου βρίσκεται το γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο κέντρο της πόλης της Γάζας. Το κτίριο που στεγάζει το Γαλλικό Πρακτορείο χτυπήθηκε το βράδυ της 20ης Νοεμβρίου, και στη συνέχεια και πάλι την επόμενη μέρα. Ο τελευταίος βομβαρδισμός στοίχισε τη ζωή σε έναν μικρό Παλαιστίνιο σε παρακείμενο κτίριο. Κανένας εργαζόμενος του Γαλλικού Πρακτορείου δεν τραυματίστηκε.

“Οι ισραηλινές αρχές διαβεβαίωσαν ότι οι άνθρωποι και τα κτίρια που επλήγησαν εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, αλλά δεν έδωσαν κανένα στοιχείο για να υποστηρίξουν αυτές τις πολύ σοβαρές κατηγορίες”, υπογραμμίζει η CPJ στην επιστολή της προς τον κ. Νετανιάχου.

“Απαιτούμε άμεσες και λεπτομερείς εξηγήσεις από την κυβέρνησή σας”, γράφει ο Τζόελ Σίμον, εκτελεστικός διευθυντής της CPJ.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαρκ Ρεγκέβ, εκπρόσωπος του Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα δώσει μιαν απάντηση στην επιστολή της CPJ μέσω της ισραηλινής πρεσβείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Το Ισραήλ έχει κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί ο θάνατος δημοσιογράφων που βρίσκονται πολύ κοντά σε διασταυρούμενα πυρά”, διαβεβαίωσε ο κ. Ρεγκέβ.

“Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι υπεύθυνοι των τρομοκρατών έχουν χρησιμοποιήσει τους δημοσιογράφους ως ανθρώπινες ασπίδες, σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε ενεργήσει με όση ακρίβεια είναι ανθρωπίνως δυνατή”, σημείωσε ο εκπρόσωπος.

“Όλοι όσοι ανησυχούν για την ασφάλεια των δημοσιογράφων πρέπει να εκφράσουν τις ανησυχίες τους στη Χαμάς (που ασκεί την εξουσία στη Γάζα) και στην Ισλαμική Τζιχάντ, αλλά υποθέτω ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε πάρα πολλά από τρομοκρατικές ομάδες”, τόνισε τέλος ο Ρεγκέβ.

 

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ