Ζελένσκι σε Γάλλους βουλευτές και Γερουσιαστές: “Ξέρετε ποιος είναι ο ένοχος” – Αναφορά στη μάχη του Βερντέν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας  Βολοντιμίρ Ζελένσκι απευθύνθηκε σήμερα στους βουλευτές και τους γερουσιαστές της Γαλλίας και κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου.

“Ξέρετε ποιος είναι ο ένοχος” είπε, καλώντας ταυτόχρονα τη Γαλλία να θυμηθεί τις βαρβαρότητες του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Όπως έκανε και στις ομιλίες του στο Λονδίνο, τις ΗΠΑ ή και στη Γερμανία, ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε παραλληλισμό της χώρας που με την ιστορία της χώρας στο Κοινοβούλιο της οποίας απευθύνεται. Έτσι, ενώπιον των Γάλλων βουλευτών και Γερουσιαστών αναφέρθηκε στη μάχη του Βερντέν, που αποτέλεσε σύμβολο για το γαλλικό έθνος. Σημειώνεται πως η μάχη του Βερντέν ήταν μια από τις κρισιμότερες μάχες του Α’ παγκόσμιου πόλεμου και έλαβε χώρα στο δυτικό μέτωπο.

Αντίπαλοι ήταν ο γερμανικός και ο γαλλικός στρατός που πολέμησαν από τις 21 Φεβρουαρίου, οπότε οι Γερμανοί εξαπέλυσαν την επιχείρηση Γκερίχτ, μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 1916 γύρω από την πόλη Βερντέν στη βορειοανατολική Γαλλία. Η μάχη αυτή οδήγησε σε απώλειες δραματικού μεγέθους: πάνω από 250.000 ήταν οι νεκροί και περίπου μισό εκατομμύρια οι τραυματίες. Ήταν η πιο μακρόχρονη μάχη και μια από τις πιο αιματηρές στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Τόσο για τη Γαλλία όσο και για τη Γερμανία αντιπροσωπεύει τη φρίκη του πολέμου.

“Οι Ρώσοι καταστρέφουν τα πάντα, καίνε τα πάντα. Έφεραν τον τρόμο στο ουκρανικό έδαφος” είπε και αναφέρθηκε “στα ερείπια του Βερντέν, όπως στις φωτογραφίες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου” κάνοντας τον παραλληλισμό με την καταστροφή στη Μαριούπολη.

Γνωρίζετε, είπε επίσης, τι σημαίνει το σύνθημα “Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη”, ζητώντας από τη Γαλλία να ενισχύσει με κάθε τρόπο τη χώρα του, επαινώντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες του Εμανουέλ Μακρόν. “Περιμένουμε από τη Γαλλία, από την ηγεσία σας, την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας¨ είπε και πρόσθεσε: “Πρέπει να πιέσουμε μαζί για να αναγκάσουμε τη Ρωσία να κάνει ειρήνη”, είπε ο Ζελένσκι ενώ ζήτησε “περισσότερα όπλα” από τις ευρωπαϊκές χώρες για να αμυνθούν κατά της Ρωσίας, αλλά και “περισσότερες οικονομικές κυρώσεις” κατά της Ρωσίας.

Παράλληλα, κάλεσε τις γαλλικές επιχειρήσεις να φύγουν από τη Ρωσία. “Οι γαλλικές εταιρείες πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και να σταματήσουν να χορηγούν την πολεμική της μηχανή. Πρέπει να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τις δολοφονίες παιδιών και γυναικών, τους βιασμούς. Οι αξίες αξίζουν περισσότερο από τα οφέλη”, επέμεινε.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της γαλλικής Γερουσίας ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που ο πρόεδρος εμπόλεμης χώρας μιλάει στην Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία της Γαλλίας.

Με το που ξεκίνησε την ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκίνησε αναφερόμενος στην πολιορκία της Μαριούπολης “μιας ειρηνικής πόλης στη νότια Ουκρανία παγιδευμένη σε μια βάναυση πολιορκία όπως τον Μεσαίωνα”. Μίλησε επί μακρόν για τον βομβαρδισμό ενός παιδιατρικού νοσοκομείου και ενός μαιευτηρίου σε αυτήν την πόλη-λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα στις 9 Μαρτίου. Και αφού περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που βίωσαν οι γυναίκες στο μαιευτήριο που ετοιμάζονταν να γεννήσουν κάλεσε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε φόρο τιμής στους νεκρούς.

Πηγή: Le Figaro

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ