Ζαπορίζια: Ανησυχία για τον μεγαλύτερο θερμοπυρηνικό σταθμό της Ευρώπης – Τι θα πει ο Ερντογάν στον Πούτιν

Μεσολαβητής και στο κρίσιμο ζήτημα του θερμοπυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Ζαπορίζια γίνεται ο Ερντογάν, καθώς η Ουκρανία εκφράζει φόβους ότι η Ρωσία θα κλείσει τον υπό κατάληψη σταθμό και ο ΓΓ του ΟΗΕ την καλεί να μην το κάνει.

Ο  πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν δήλωσε ότι θα συζητήσει το ζήτημα της Ζαπορίζια με τον Ρώσο ομόλογό του. Κατά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ουκρανός του είπε ακόμα ότι η Ρωσία πρέπει να αφαιρέσει όλες τις νάρκες από την μαύρη Θάλασσα, όπως είπε ο Ερντογάν, στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από το Λβιβ χθες. «Θα συζητήσουμε το θέμα με τον (Βλαντίμιρ) Πούτιν και θα του ζητήσω ειδικά να κάνει η Ρωσία ό,τι χρειάζεται, ως σημαντικό βήμα για την παγκόσμια ειρήνη», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Ερντογάν Ζελένσκι Λβιβ

 

Η Συρία

Η Τουρκία «δεν έχει βλέψεις» κατά του συριακού εδάφους, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί από τον Μάιο με νέα επίθεση κατά της βόρειας Συρίας και των κουρδικών οργανώσεων. «Δεν έχουμε βλέψεις επί του συριακού εδάφους (…) Το καθεστώς (της Δαμασκού) πρέπει να το γνωρίζει», δήλωσε στους δημοσιογράφους εν πτήσει, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Είπε ακόμα ότι ποτέ δεν μπορεί να αποκλείσει τον διάλογο και την διπλωματία στην Συρία. “Η διπλωματία μεταξύ κρατών δεν μπορεί ποτέ να αποκλεισθεί πλήρως”, ήταν η φράση του, ένδειξη ότι υιοθετεί κάπως ηπιότερους τόνους σε σχέση με προηγούμενες δηλώσεις του για το θέμα. «Υπάρχει ανάγκη να κάνουμε περαιτέρω βήματα με την Συρία», είπε.

Η Ζαπορίζια

Η Energoatom, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προγραμματίζουν να σταματήσουν τη λειτουργία των ενεργών μονάδων παραγωγής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και να τις αποσυνδέσουν από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Η ανακοίνωση της εταιρίας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να διεξαγάγει μια “μεγάλης κλίμακας προβοκάτσια” στη Ζαπορίζια. Αλλά και η Μόσχα είχε επίσης κατηγορήσει χθες, Πέμπτη, το Κίεβο ότι προετοιμάζει “προβοκάτσια” στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Η Energoatom ανέφερε συγκεκριμένα ότι “ο ρωσικός στρατός αναζητεί τώρα προμηθευτές καυσίμων για τις ντιζελοκίνητες γεννήτριες, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία αφού σταματήσει η λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας επειδή δεν θα τροφοδοτούνται εξωτερικά με ενέργεια τα συστήματα ψύξης του πυρηνικού καυσίμου”. Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να στελεχώνεται από Ουκρανούς τεχνικούς, αν και μόνον δύο από τους έξι αντιδραστήρες του λειτουργούν σε πλήρη ισχύ.

Η διακοπή της λειτουργίας του σταθμού θα ασκήσει νέες πιέσεις στην τροφοδοσία με ενέργεια της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της. Η Ουκρανία ετοιμάζεται ήδη για έναν από τους πιο δύσκολες χειμώνες της μετά την ανεξαρτησία της και για πιθανή έλλειψη ενέργειας.

Παρέμβαση Γκουτιέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα από την Ρωσία να μην αποσυνδέσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. «Φυσικά, η ηλεκτρική ενέργεια της Ζαπορίζια είναι ουκρανική ηλεκτρική ενέργεια (…) αυτή η αρχή πρέπει να τηρηθεί πλήρως», δήλωσε ο Γκουτέρες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο επίσκεψής του στο λιμάνι της Οδησσού.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε χθες ότι «οποιαδήποτε ζημιά στην Ζαπορίζια θα ήταν αυτοκτονία» και ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση της ζώνης του πυρηνικού σταθμού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ