Ζακ Περέν: Πέθανε ο Γάλλος ηθοποιός των “Cinema Paradiso” και “Ζ”

Πέθανε ο Ζακ Περέν, Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των “Cinema Paradiso”, αλλά και του “Ζ” του Κώστα Γαβρά.

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε η οικογένειά του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Όπως ανέφερε σε δήλωση που έστειλε ο γιος του, Ματιέ Σιμονέ, στο Γαλλικό Πρακτορείο: “Η οικογένεια με απέραντη θλίψη σας ενημερώνει για τον θάνατο του σκηνοθέτη Ζακ Περέν, ο οποίος πέθανε ειρηνικά την Πέμπτη 21 Απριλίου στο Παρίσι”.

Ο Κώστας Γαβράς, μιλώντας για τον Περέν στο france info σημείωσε πως ήταν ένας “ένας από τους πιο διακριτικούς, πιο ενδιαφέροντες Γάλλους παραγωγούς” . Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί το 1969 στο “Ζ” και το 1973 στo “State of Siege”.

Όπως πρόσθεσε ο Κώστας Γαβράς, ο Ζακ Περέν, ως σκηνοθέτης και παραγωγός, πήγε “εκεί που κανείς δεν ήθελε να πάει”. Ήταν “άνθρωπος με μεγάλη περιέργεια και εξαιρετική ευγένεια” , πρόσθεσε.

Γεννημένος στο Παρίσι στις 13 Ιουλίου του 1941, ο Περέν συμμετείχε σε περισσότερες από 70 ταινίες από τη δεκαετία του ’50 έως σήμερα. Έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία του 1961 “Girl with a Suitcase”, δίπλα στην Κλαούντια Καρντινάλε. Πρωταγωνίστησε στο γαλλικό και ιταλικό σινεμά. Έπαιξε επίσης δίπλα στην Κατρίν Ντενέβ στα μιούζικαλ του Ζακ Ντεμί “The Young Girls of Rochefort” και “Donkey Skin”.

Ο πιο διάσημος ρόλος του ήταν ο Σαλβατόρε “Τοτό” Ντι Βίτα στο “Cinema Paradiso” του βραβευμένου με Όσκαρ, Τζουζέπε Τορνατόρε. Συμμετείχε επίσης και στο βραβευμένο με Όσκαρ “Ζ” του Κώστα Γαβρά, ενώ δούλεψε και πίσω από τις κάμερες και ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ όπως το Winged Migration του 2001.

Ο τελευταίος κινηματογραφικός ρόλος του Περέν ήταν στο περιβαλλοντικό θρίλερ “Goliath”, που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο και αντανακλούσε το βαθύ ενδιαφέρον του για τη φύση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ