Υπό τη σκιά του shutdown η σύνοδος του ΔΝΤ

Υπό τη σκιά του shutdown η σύνοδος του ΔΝΤ

 

Στη σκιά του αδιεξόδου από τη σύγκρουση μεταξύ του αμερικανού Πρoέδρου Μπαράκ Ομπάμα και των Ρεπουμπλικανών, που έχει οδηγήσει σε «πάγωμα» της λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ανοίγει σήμερα στην Ουάσιγκτον η αυλαία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η αμερικανική οικονομία, αλλά και η ευρωπαϊκή, όπως και οι αναδυόμενες, θα απασχολήσουν τις συζητήσεις που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες όλου του κόσμου που. Σε πρώτη φάση, πάντως, αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις του Τζακ Λιού και του Μπεν Μπερνάνκι, για τις δυνατότητες αποτροπής μιας κατάρρευσης, η οποία εικάζεται ότι θα προκληθεί εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.

 

Ομπάμα: Καμία διαπραγμάτευση υπό την απειλή στάσης πληρωμών

Το πρόβλημα ανακύπτει από τη στάση των Ρεπουμπλικανών, που διαθέτουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και ενώ χθες, ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θα διαπραγματευτεί υπό την απειλή μιας στάσης πληρωμών, επαναλαμβάνοντας ότι εναπόκειται στο Κογκρέσο να αυξήσει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους.

«Είναι η πρώτη φορά που μια πολιτική παράταξη χρησιμοποιεί την απειλή της στάσης πληρωμών ως κύρια τακτική για να πετύχει έναν κομματικό στόχο», δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Τζιν Σπέρλινγκ, μια ημέρα μετά την ουσιαστική απειλή που εκτόξευσε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένιερ, ότι δεν θα συναινέσει στην αύξηση του ορίου του χρέους, εάν δεν εξασφαλίσει κάποια παραχώρηση από την πλευρά του δημοκρατικού προέδρου.

 

Απουσία Στουρνάρα, παρών ο Προβόπουλος

Σε αυτό το τεταμένο περιβάλλον θα διεξαχθεί η σύνοδος του ΔΝΤ, που αρχίζει ουσιαστικά με την σημερινή παρουσίαση από τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, των προοπτικών που διαγράφονται για την παγκόσμια οικονομία.

Θα ακολουθήσουν τέσσερις ημέρες ομιλιών, σεμιναρίων, διμερών και πολυμερών συναντήσεων, από τις οποίες θα απουσιάζει ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αλλά θα είναι παρών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ