YouGov: Το Brexit “φρενάρει” την κατανάλωση στα νοικοκυριά

Η εμπιστοσύνη των Βρετανών καταναλωτών σημείωσε μεγάλη πτώση τις μέρες που ακολούθησαν την απόφαση της χώρας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών YouGov/CEBR, ο οποίος αποτυπώνει το δημόσιο συναίσθημα για την οικονομία σε καθημερινή βάση, έπεσε στο χαμηλότερό του επίπεδο από τον Μάιο του 2013, όταν η οικονομία της Βρετανίας είχε μόλις αρχίσει να αναδύεται από την βραδύτητα, που ακολούθησε την οικονομική κρίση.

Ο Σκοτ Κόρφ, τμηματάρχης στο Κέντρο Οικονομικής και Επιχειρηματικής Έρευνας, υποστήριξε ότι τα νοικοκυριά έδειχναν “έντονο τρόμο” από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο θα ζημιώσει τις λιανικές πωλήσεις και θα μειώσει την κατανάλωση ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά προϊόντα υψηλής αξίας.

«Μια ύφεση ασφαλώς δεν μπορεί να αποκλειστεί, την παρούσα χρονική στιγμή», είπε ο Κορφ σε δήλωσή του.

Οι Βρετανοί καταναλωτές αποτελούν την κινητήριο δύναμη της οικονομίας της χώρας, η οποία ξεπέρασε σε ρυθμό ανάπτυξης τις περισσότερες από τις πλούσιες χώρες τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά έδειξε σημάδια βραδύτητας πριν το δημοψήφισμα, που  κατέληξε στην απόφαση να φύγει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Βρετανίας, Μαρκ Κάρνι, ο οποίος προτού την ψηφοφορία στις 23 Ιουνίου είχε εγείρει την πιθανότητα ύφεσης, εάν οι ψηφοφόροι επιλέξουν την αποχώρηση από την ΕΕ, αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Το YouGov είπε ότι ο δείκτης σημείωσε πτώση στις 104,3 μονάδες το διάστημα 23-27 Ιουνίου, από 11,9 τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Παρά το Brexit η Πρωθυπουργός της Σκωτίας ελπίζει σε παραμονή στην Ε.Ε.

Ο Ολάντ βλέπει ευκαιρίες για τις γαλλικές τράπεζες μετά το Brexit

Wall Street: Με ισχυρή άνοδο επανήλθε στα επίπεδα προ Brexit

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ