Υφαντής στον Realfm 97,8: Σε σύγχυση ο Πούτιν – Προς το παρόν ο σχεδιασμός του δεν εξελίσσεται ομαλά

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής, δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ότι “η ρωσική εισβολή εξελίσσεται από ότι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, η αντίσταση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και της πολιτοφυλακής είναι σημαντική και έχουν καθυστερήσει τις ρωσικές επιχειρήσεις. Νομίζω ότι θα εξακολουθήσουμε για κάποιες ώρες ή ημέρες να βλέπουμε αυτές τις εικόνες. Προφανώς, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με τη βοήθεια από το εξωτερικό θα καταστούν ακόμη πιο αξιόμαχες”.

“Με βάση τους συσχετισμούς ισχύος, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι θα κρατήσει πολύ. Μπορεί να έχουν συμπληρωθεί 96 ώρες, που προέβλεπαν έγκυροι στρατιωτικοί αναλυτές, αλλά το αν τελικά θα υποκύψει η Ουκρανία σε 15 ή σε 20 ημέρες, έχει μικρή σημασία χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχει συνέπειες. Κάθε ημέρα που περνάει και η ρωσική πλευρά δεν επιτυγχάνει τον βασικό της στόχο που είναι ο πολιτικός έλεγχος της Ουκρανίας, τόσο θα επιβαρύνεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός” περιέγραψε ο κ. Υφαντής.

“Για να προκύψει κάτι θετικό στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουμε συμφωνία κατάπαυσης πυρός. Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να προκύψει κάτι τέτοιο, αυτό θα ήταν ομολογία ήττας για την Μόσχα, δεν ξέρω πόσο το αντέχει. Νομίζω ότι σε αυτή την πρώτη επαφή η Ρωσία θα απαιτήσει την παράδοση άνευ όρων” σημείωσε σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – Ρωσίας.

“Ο Πούτιν με αυτή τη δήλωση, αυτή την κλιμάκωση στο επίπεδο της πυρηνικής αποτροπής, και να βάζει στην εξίσωση το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας είναι ακόμα πιο ανησυχητικό από την ίδια την εισβολή στην Ουκρανία. Επί της ουσίας απειλεί με εξαφάνιση, με πλήρη εξόντωση όποιον θεωρεί ότι απειλεί την Ρωσία. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν απειλεί τη Ρωσία, η Ρωσία είναι αυτή που απειλεί. Είναι απρόβλεπτος, μέχρι τώρα λέγαμε και αυτή ήταν η αποτίμηση της προσωπικότητας του προέδρου Πούτιν διεθνώς, ότι είναι προσεκτικός, ορθολογικός με την έννοια ότι αξιολογεί τη σχέση κόστους – οφέλους και ότι ποτέ δεν παίρνει ρίσκα που δεν έχει υπολογίσει” είπε ο κ. Υφαντής.

“Μια τέτοια δήλωση δείχνει ότι βρίσκεται σε σύγχυση” συμπλήρωσε. “Θεωρούσε ότι μπορεί να επιβάλει τετελεσμένα μέσα σε λίγες ώρες, ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της Δύσης, να μην προλάβει η Δύση να κινητοποιηθεί και να βοηθήσει με οπλισμό την Ουκρανία και μετά να αντέξει τις κυρώσεις μέχρι η Δύση αποδεχθεί τα τετελεσμένα αυτά. Προς το παρόν ο σχεδιασμός του δεν εξελίσσεται ομαλά” επεσήμανε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ