WSJ: Επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ – Μαχητικά και Apache πλήττουν ιρανικά σκάφη και drones

CENTCOM ελικόπτερο

Σε μια δραματική κλιμάκωση των επιχειρήσεων στον Κόλπο, αμερικανικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ με στόχο την επαναλειτουργία της κρίσιμης αυτής θαλάσσιας διόδου, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Επικαλούμενη αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ απέστειλαν μαχητικά αεροσκάφη κρούσης για την καταστροφή ιρανικών ναυτικών σκαφών, καθώς και ελικόπτερα τύπου Apache με αποστολή την κατάρριψη ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, η συγκεκριμένη επιχείρηση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο του Πενταγώνου.

«Η επιχείρηση αποτελούσε μέρος ενός σχεδίου πολλαπλών φάσεων του Πενταγώνου για τη μείωση της απειλής από τα ιρανικά ένοπλα σκάφη, τις νάρκες και τους πυραύλους κρουζ στα Στενά, που εμποδίζουν τη ναυσιπλοΐα», αναφέρεται.

Καθώς η σύγκρουση εξελίσσεται, μια μονάδα περίπου 2.200 Πεζοναυτών κατευθύνεται προς τη Μέση Ανατολή, με πιθανό ρόλο την κατάληψη νησιών στα νότια παράλια του Ιράν για την οριστική διασφάλιση των θαλάσσιων περασμάτων.

«Το A-10 Warthog στη μάχη»

Ο πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Νταν Κέιν, και πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της επιχείρησης σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο την Πέμπτη.

«Το A-10 Warthog εμπλέκεται τώρα σε όλη τη νότια πτέρυγα, στοχεύοντας σκάφη ταχείας επίθεσης στα Στενά του Ορμούζ», δήλωσε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι τα Apache «έχουν ενταχθεί στη μάχη στη νότια πτέρυγα».

Ο Κέιν ανέφερε επίσης ότι ορισμένοι σύμμαχοι χρησιμοποιούν τα Apache για να «διαχειριστούν τα drones επίθεσης μονής κατεύθυνσης», ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα που χρησιμοποιεί το Ιράν κατά των γειτονικών αραβικών κρατών.

Βαρύ πλήγμα στο ιρανικό ναυτικό

Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στοχεύουν βάσεις και οχυρωμένες συστοιχίες πυραύλων κρουζ των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC).

Ο υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει ζημιές ή έχουν καταστρέψει περισσότερα από 120 ιρανικά ναυτικά σκάφη.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πλήρης εκκαθάριση της περιοχής θα απαιτήσει χρόνο.

Ο Φαρζίν Ναντίμι, αναλυτής του Washington Institute, σημείωσε: «Νομίζω ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα μπορούν να υπάρξουν ασφαλείς επιχειρήσεις στα Στενά. Ακόμη και τότε, πολλά από τα ιρανικά μέσα θα επιβιώσουν».