Βρετανία: Παραιτήθηκε η ερευνήτρια των «κορονοπάρτι» του Μπόρις Τζόνσον για να αναλάβει προσωπάρχης του ηγέτη των Εργατικών

Παραιτήθηκε η υψηλόβαθμη δημόσια υπάλληλος που ερεύνησε τα «κορονοπάρτι» στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για να αναλάβει προσωπάρχης του ηγέτη της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ.

Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε πληθώρα σχολίων κι επικρίσεων για την αμεροληψία του έργου της, το οποίο συνέβαλε στην πτώση του Μπόρις Τζόνσον.

Η Σου Γκρέι, μέχρι τότε «ανώνυμη» δημόσια υπάλληλος αλλά φημισμένη για την ακεραιότητά της, έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο όταν δημοσιοποιήθηκε η έκθεσή της για τα partygate, το σκάνδαλο των πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία εν μέσω της καραντίνας για την Covid-19.

Η δημοσιοποίηση του σκανδάλου συνετέλεσε στην παραίτησή του Τζόνσον  από την πρωθυπουργία, τον περασμένο Ιούλιο.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε σήμερα ότι αποχωρεί «με άμεση ισχύ» από τη θέση της στο «Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου», την υπηρεσία που συντονίζει τη δράση της κυβέρνησης.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι «εξετάζονται οι συνθήκες υπό τις οποίες παραιτήθηκε», ενώ το Εργατικό Κόμμα επιβεβαίωσε αμέσως μετά ότι της προτάθηκε να αναλάβει προσωπάρχης στο γραφείο του Κιρ Στάρμερ.

Σύμφωνα με τους Εργατικούς, η Γκρέι «θα αποδεχθεί» την πρόταση, ωστόσο αυτό θα γίνει μόνο εφόσον εγκριθεί από την επιτροπή καταπολέμησης της διαφθοράς του βρετανικού κοινοβουλίου.

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θα μπορούσε σε αυτή την περίπτωση, επίσης, να ασκήσει βέτο.

Η Σου Γκρέι, 60 ετών, είχε τη φήμη της αμερόληπτης, όμως, η προσχώρησή της στους Εργατικούς σχολιάστηκε δηκτικά από στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Η έκθεση της Γκρέι φαίνεται τώρα σαν μαγείρεμα της αριστεράς εναντίον ενός συντηρητικού πρωθυπουργού», έγραψε στο Twitter ο πρώην υπουργός Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

Η Γκρέι εργάστηκε ως επικεφαλής του τμήματος δεοντολογίας στο Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου μεταξύ 2012-18.

Το BBC ανέφερε ότι τη δεκαετία του ’80 έκανε ένα διάλειμμα στη μακρά καριέρα της στο δημόσιο για να διευθύνει μια παμπ στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ σε ένα άρθρο το 2015 την περιέγραφε σαν «το ισχυρότερο πρόσωπο για το οποίο δεν έχετε ακούσει ποτέ τίποτα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ